Έτοιμοι για την επιστροφή τους στην αρένα της εσωκομματικής μάχης μετά το απαραίτητο καλοκαιρινό break είναι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Οι διεκδικητές της ηγεσίας άρχισαν ξανά τις δράσεις τους με βροντερό παρόν στις πυρκαγιές της Αττικής και κατακεραυνώνοντας την κυβερνητική ανεπάρκεια, με την απαραίτητη ανασύνταξη εν όψει της διαδικασίας της 6ης Οκτωβρίου να κρίνει πολλά για το μέλλον της «Δημοκρατικής Παράταξης» και να δημιουργεί συνθήκες περαιτέρω εξωστρέφειας, σε μία περίοδο που η ελληνική κοινωνία συνεχίζει να μαστίζεται από το όλο και αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο και για μία ακόμη εβδομάδα η βάση του κόμματος συνεχίζει την κατάθεσή των απόψεών της, με μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και στελέχη να μιλούν για τα «εντός των τειχών» τεκταινόμενα, τα όσα οφείλει να πρεσβεύει και να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ εν όψει της επόμενης ημέρας, επισημοποιώντας παράλληλα μέσω των τοποθετήσεων που πραγματοποιούν την στήριξή τους προς τον υποψήφιο της αρεσκείας τους.

Βαβιάς Σταύρος: Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι απαραίτητη

Οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ αποτελούν μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του κόμματος και την ενότητα της παράταξης. Το διακύβευμα της διαδικασίας αφορά την επιλογή ηγεσίας που θα μπορέσει να επανενώσει και να ενδυναμώσει το κίνημα σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις.

Με φόντο τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, οι υποψήφιοι καλούνται να δώσουν έμφαση στην ανασυγκρότηση του κόμματος, την δημιουργία μιας σύγχρονης και μεγάλης παράταξης για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες. Η νέα ηγεσία που θα προκύψει πρέπει να διαμορφώσει μια στρατηγική που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας να προασπίζει την εθνική κυριαρχία αλλά και να εξετάζει με σοβαρότητα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων και την ανάδειξή του ως κεντρικού παίκτη στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ώστε να καταστεί και πάλι κυβερνητική δύναμη.

Ειδικότερα ο τόπος μου, ο Έβρος, με την δημογραφική κατάρρευση που υπόκειται, τις γεωπολιτικές εντάσεις αλλά και την καταστροφική πυρκαγιά του 2023 πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες με ρεαλιστικές προτάσεις για την ισόρροπη ανάπτυξη του.


Πετρουλάκης Γιώργος: Γερουλάνος, η καλύτερη επιλογή

Σε όποιον με ρωτάει «Γιατί Γερουλάνος;» απαντάω τα εξής: Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε στις 6/10 μεταξύ πολλών αξιόλογων υποψηφιοτήτων. Και το χρέος να επιλέξουμε τον καλύτερο-η. Όχι αυτόν-ή που νομίζουμε ότι δεν θέλει η ΝΔ (σιγά μην μας δείξουν, μην τους υποτιμάμε τόσο, το αντίθετο θα κάνουν, στάχτη στα μάτια μας θα ρίξουν) αλλά αυτόν-ή που ΕΜΕΙΣ και κανένας άλλος θα κρίνουμε επαρκέστερο-η.

Πώς μπορούμε να αποφασίσουμε; Βάζοντας κριτήρια για κάθε υποψηφιότητα με βάση τις ανάγκες του ΠΑΣΟΚ.

Για παράδειγμα:

1. Να μπορεί να αρθρώσει πολιτικό λόγο.

2. Να έχει διοικήσει κάτι, με αποτέλεσμα, για ικανό χρονικό διάστημα.

3. Να είναι στη Βουλή για να βάζει στη θέση του τον Μητσοτάκη.

4. Να έχει εικόνα τι συμβαίνει στην αγορά.

5. Να γνωρίζει από εξωτερική πολιτική.

6. Να είναι πρωθυπουργίσιμος-η.

7. Να είναι επικοινωνιακός-ή.

8. Να έχει αξίες στη ζωή και στην πολιτική.

9. Να πιστεύει στο ΠΑΣΟΚ και να είναι συνεπής στρατιώτης του.

10. Να μπορεί να ενώσει.

Όλες οι υποψηφιότητες έχουν τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους. Θεωρώ όμως ότι ο Γερουλάνος έχει το καλύτερο πακέτο με βάση οποιαδήποτε κριτήρια. Γι’αυτό και αποτελεί την καλύτερη επιλογή και για το χώρο και για τη χώρα.

Σαουλίδης Αντώνης: Ο ρόλος του προέδρου κάτι παραπάνω από κομβικός


Tο διακύβευμα είναι ένα, είναι καθαρό και απολύτως πιεστικό. Το θέτει η ίδια η πραγματικότητα και η ιστορική αναγκαιότητα – πώς, με ποιο σχέδιο, ποιες πολιτικές και ποια πρόταση θα καταφέρουμε να κερδίσουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές τη ΝΔ, για να ανατρέψουμε μια πολιτική που κρατά την Ελληνίδα και τον Έλληνα στα όρια της φτωχοποίησης, που αφελληνίζει την ελληνική οικονομία και υποβαθμίζει με ταχύτατους ρυθμούς το φυσικό περιβάλλον.

Πως θα ανατρέψουμε την πολιτική που διασφαλίζει και επιτρέπει υπερκέρδη, που βυθίζει την αγοραστική δύναμη των πολιτών και ταυτόχρονα αποδιαρθρώνει υγεία και παιδεία. Πως θα αποτρέψουμε τον θεσμικό κατήφορο και μέσα από ποιες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές θα καταστήσουμε την Ελλάδα από καρυδότσουφλο του 21ου αιώνα, μια χώρα ανθεκτική, σταθερή με αναπτυξιακή τροχιά.

Σε αυτήν την υπόθεση ο ρόλος του αρχηγού/προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι κάτι παραπάνω από κομβικός. Είναι καταλυτικός. Ο επόμενος πρόεδρος θα πρέπει να απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα με τρόπο άμεσο και καθολικό. Όχι μόνος του, αλλά με την ευρύτερη συλλογικότητα που διαχρονικά γνωρίζουμε και ονοματίζουμε ως Δημοκρατική Παράταξη

Σχοιναράκη Ευαγγελία: Γιατί με την Διαμαντοπούλου

Η εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έρχεται σε μία κρίσιμη καμπή για τα κόμματα και την πορεία της χώρας στο μέλλον. Το ΠΑΣΟΚ, συνέβαλε στο να κρατηθεί η χώρα όρθια μέσα σε μια βαθιά κρίση, επιλέγοντας την ευθύνη έναντι του λαϊκισμού. Πληγώθηκε αλλά στάθηκε στα πόδια του και τώρα, είναι η ώρα να κάνουμε το άλμα μπροστά, που απαιτούν οι περιστάσεις και ειδικότερα η κυβερνητική ανεπάρκεια της ΝΔ.

Αυτό το άλμα, είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε να το κάνουμε μόνο με την Άννα στην ηγεσία μας. Όχι γιατί οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν έχουν να βάλουν το λιθαράκι τους στο ευρύχωρο και πλουραλιστικό κόμμα μας. Αλλά επειδή η Άννα ξεχωρίζει για την πολιτική βαρύτητα, τις εμπειρίες, τη συγκρότηση. Δεν είναι τυχαίο ότι ως υποψήφια, έδωσε από την πρώτη στιγμή πολιτικό χαρακτήρα στη διαδικασία που κινδύνευε να γίνει ανταγωνισμός προσώπων αντί για μάχη ιδεών και προτάσεων. Η Άννα θέτει τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δημιουργικά. Τι σημαίνει να είμαστε σοσιαλδημοκράτες στον 21ο αιώνα;

Η Άννα καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρυθμιστικές αλλαγές με κοινωνικό πρόσημο, και έχει αποδείξει ότι διαθέτει την τόλμη να τις κάνει πράξη ως πολιτικός πρώτης γραμμής, μέσα από ευρύτερες συναινέσεις αλλά και συγκρούσεις με ό,τι κρατάει τη χώρα πίσω. Αλλά και γιατί, στην Εθνική αποστολή, εκλογής Γραμματέα ΟΟΣΑ, επικράτησε ανάμεσα σε 4 εν ενεργεία πρωθυπουργούς και τερμάτισε 3η! Η Ελλάδα, πρώτη φορά στην ιστορία της, διεκδίκησε με αξιώσεις σημαντική θέση παγκόσμιου Οργανισμού!

Σήμερα, που η διακυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί πλέον να προσφέρει, η αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ είναι παρελθόν, το ΠΑΣΟΚ, καλείται να παίξει ρόλο μαχητικής αντιπολίτευσης και αξιόπιστης κυβερνητικής πρότασης. Καλείται ως μεγάλο και ανανεωμένο κόμμα, να διαμορφώσει την Ελλάδα του Μέλλοντος. Την Ελλάδα που δίνει σε όλους/όλες, ευκαιρίες και δυνατότητες να σχεδιάσουν τη ζωή τους όπως επιθυμούν και δικαιούνται.

Με την Άννα μπορούμε να το πετύχουμε, γι’αυτό την στηρίζω με όλες τις δυνάμεις μου!

Τσελέκας Μιχάλης: Γιατί με την Νάντια Γιαννακοπούλου

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι.

Σε αυτές τις εσωκομματικές εκλογές καλούμαστε να απαντήσουμε στα εξής ερωτήματα: Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε γύρω στο 12%-13% και θα είμαστε ικανοποιημένοι από την στασιμότητα ή θα επιχειρήσουμε να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ ένα κόμμα πρωταγωνιστή, με κυβερνητικά χαρακτηριστικά;

Θα εμπεδωνόμαστε στην κοινωνία ως ένα μικρό κόμμα με λόγο και αντιπολιτευτική πολιτική κόμματος διαμαρτυρίας ή θα πορευτούμε με σαφή, πειστική, προοδευτική εναλλακτική πρόταση σε απόσταση ασφαλείας από κάθε λαϊκισμό και ετεροπροσδιορισμό ως κόμμα εξουσίας;

Θα δημιουργήσουμε ένα κόμμα ανοιχτό με δημοκρατικές διαδικασίες με όργανα που θα λειτουργούν ή αν θα έχουμε ένα κόμμα μιας ηγετικής ομάδας που θα παίρνει αποφάσεις πριν από τα μέλη και τα στελέχη μας , πίσω από κλειστές πόρτες;

Αυτά είναι κάποια βασικά από τα διλήμματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα και που μας έφεραν μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές. Χρειάζεται να εκφράσουμε καθαρά τις θέσεις μας και να δώσουμε σαφή προσανατολισμό στην φυσιογνωμία μας. Τώρα είναι η ώρα μας, μια μεγάλη ευκαιρία, με την Κυβέρνηση της Ν.Δ να δείχνει τα όριά της και τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε μια διαρκή περιδίνηση.

Τώρα η κοινωνία κοιτάει προς το ΠΑΣΟΚ ελπίζοντας ότι μπορούμε να κάνουμε την διαφορά. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο ποιον θα εκλέξουμε. Γιατί χρειάζεται ένας Πρόεδρος, ο οποίος θα μπορεί να εκφράσει αυτές τις αναγκαιότητες , που θα κάνει στροφή προς τις δυνάμεις του Κέντρου που σήμερα απεγκλωβίζονται από την κυριαρχία του Μητσοτάκη. Μία πολιτική που θα στηρίζεται στη λογική και την κοινωνική ευαισθησία και θα αγκαλιάζει δυνάμεις από τις παρυφές της ΝΔ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πιστεύω ότι το καταλληλότερο πρόσωπο γι’ αυτή την θέση, που μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής είναι η Νάντια Γιαννακοπούλου. Διαθέτει ορμή, ξεκάθαρες απόψεις για τις οποίες πάλεψε, διεκδίκησε την θεσμική, δημοκρατική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ όταν άλλοι σιωπούσαν, είναι ασυμβίβαστη και μαχητική, ευαίσθητη και αποτελεσματική.

Γι’ αυτό είναι και η πλέον ικανή αρχηγός που μπορεί να εκφράσει ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία, δημοκρατικό που έχει να προτείνει μια αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης, που μπορεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ και πάλι μια κυβερνώσα παράταξη.