Ιστορικό χαμηλό καταγράφεται για τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό της Politic, καθώς φαίνεται πως τερματίζει πέμπτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, με 8,3%.

*Διαβάστε εδώ: Μητσοτάκης: Στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ο πρωθυπουργός - Σε εξέλιξη συνάντηση με “γαλάζιους” βουλευτές

Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία παραμένει μεν πρώτη στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, συγκεντρώνοντας το 22,2%, καταγράφοντας ωστόσο μεγάλη πτώση στα ποσοστά της.

Το πλέον εντυπωσιακό εύρημα της δημοσκόπησης, όμως, αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φαίνεται να εμφανίζεται ως το πέμπτο κόμμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, με μόλις 8,3%.

Η θέση αυτή αποτελεί ιστορικό χαμηλό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βρίσκεται πλέον πίσω από το ΠΑΣΟΚ (11,7%), το ΚΚΕ (8,7%) και την Ελληνική Λύση (8,8%).

Καταγράφοντας τη διαχρονική εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου, φαίνεται πως η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να ηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, αλλά με σημαντική πτώση, από το 31,2% τον Δεκέμβριο του 2023 στο 22,2% τον Αύγουστο του 2024.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με την πρόθεση ψήφου να πέφτει στο 8,3% από το 13%, ενώ το ΠΑΣΟΚ διατηρείται σταθερά γύρω στο 11%.

pempto_komma_o_syriza_dimoskopisi

Δεν κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών, καθώς το 79% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά το έργο της, ενώ μόλις το 19% εκφράζεται θετικά.

Η ευρεία δυσαρέσκεια αυτή αντικατοπτρίζεται και στην απήχηση των πολιτικών αρχηγών.

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί την πρώτη θέση στη δημοφιλία με 29,8% θετικές γνώμες, ωστόσο το 68,3% των πολιτών τον αξιολογεί αρνητικά.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου ακολουθούν με 28,2% και 24,7% θετικές γνώμες, αντίστοιχα, αν και οι δύο έχουν επίσης υψηλά ποσοστά αρνητικών γνωμών (63,8% και 67,9%).

Τα υψηλότερα ποσοστά δυσαρέσκειας συγκεντρώνουν ο Νίκος Ανδρουλάκης (81,6%), ο Στέφανος Κασσελάκης (81,6%), ο Κυριάκος Βελόπουλος (79%) και ο Δημήτρης Νατσιός (78,8%).

Στην ερώτηση για το ποιος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 35%, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνουν 11% και 6%, αντίστοιχα.

Ωστόσο, εντυπωσιακό είναι πως ένας στους δύο (48%) των ερωτηθέντων δεν θεωρεί κανέναν από τους προτεινόμενους καταλληλότερο για την πρωθυπουργία, γεγονός που υπογραμμίζει τη γενικευμένη αμφισβήτηση προς την πολιτική ηγεσία.


Προηγείται ο Χάρης Δούκας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο Χάρης Δούκας φαίνεται να επικρατεί με 26,3%, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 22,7%. Με υψηλό ποσοστό ακολουθεί η Άννα Διαμαντοπούλου (18,4%) και ο Παύλος Γερουλάνος (17,4%).

doukas_prohgeitai_tou_androulaki_pasok


Η ακρίβεια «γονατίζει» τα ελληνικά νοικοκυριά

Όσον αφορά τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, οι πολίτες αναδεικνύουν την ακρίβεια ως το κυριότερο, με ποσοστό 29,1%. Ακολουθούν οι τιμές της ενέργειας (17,0%) και το ύψος των μισθών και εισοδημάτων (16,4%), στοιχεία που καταδεικνύουν την έντονη ανησυχία για το κόστος ζωής και την οικονομική κατάσταση.

Μόλις ένας στους δέκα θεωρεί το Δημογραφικό (11,2%) και την κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές (11,1%) ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας.

Στην καθημερινότητά τους, οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, με την πληρωμή των λογαριασμών να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση (23,6%), ενώ σημαντικά ποσοστά καταγράφονται επίσης για τις δυσκολίες στην αντιμετώπιση έκτακτης ιατρικής ανάγκης (19,1%) και την αγορά τροφίμων (17,5%).