Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ μετέβη το πρωί της Τρίτης η Πόπη Τσαπανίδου, όπου και πραγματοποίησε συνάντηση με τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη. Η συνάντησή τους διήρκεσε μισή ώρα. Υπενθυμίζεται ότι μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου από τη θέση του βουλευτή Επικρατείας, η κ. Τσαπανίδου είναι η επόμενη κατά σειρά από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας που καλύπτει τη θέση.


Έκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ, την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης συγκαλεί εκτάκτως σήμερα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας με την κίνηση αυτή πολλές απορίες για το περιεχόμενο της συνεδρίασης, τα σενάρια για την πρόταση μομφής στο πρόσωπό τoy πρωτοστατούν στις συζητήσεις μεταξύ των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να πάρει μέρος στη συνεδρίαση ακόμα και διαδικτυακά, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι συγκαλεί το όργανο προκειμένου να πέσουν οι τόνοι ενόψει του γαμήλιου γλεντιού του μέσα στο Σαββατοκύριακο. Άλλωστε, σε ανάρτησή του έδωσε το στίγμα αυτών των προθέσεων, λέγοντας ότι «παροτρύνω όλες και όλους να κατευνάσουν τους τόνους και να μην τροφοδοτούν τα συστημικά ΜΜΕ, που βασίζονται στη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ για τα συμφέροντά τους».

Θεωρείται βέβαιο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει το στίγμα των κινήσεων που θα κάνει το επόμενο διάστημα, ενώ αναμένεται να αναφερθεί και στη ΔΕΘ. Σε ό,τι αφορά την πρόταση μομφής, οι πληροφορίες λένε ότι οι «87» δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς γνωρίζουν ότι δεν έχουν την πλειοψηφία μέσα στα όργανα και άρα μία τέτοια κίνηση θα ήταν χωρίς αντίκρισμα.

Αυτό αναμένεται να το πράξει ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος και στην τελευταία του συνέντευξη την περασμένη Κυριακή επέμεινε ότι θα κάνει αυτό που πρέπει. Χθες, η εκπρόσωπος Τύπου, Βούλα Κεχαγιά, ανέφερε ότι, εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκληθεί, θα απαντήσει ανάλογα. «Δεν θέλει να ταλαιπωρήσει άλλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ», εφόσον όμως προκληθεί και τεθεί θέμα αμφισβήτησης, που θα πάρει επίσημη μορφή στα όργανα, η πρόσκληση θα είναι ευπρόσδεκτη και τότε θα κινηθούν οι διαδικασίες, ανέφερε, προαναγγέλλοντας νέες εσωκομματικές κάλπες.

Στο στρατόπεδο των «87» υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το τι πρέπει να κάνουν. Εάν υπερψηφίσουν την πρόταση του βουλευτή Χανίων, θα είναι σαν να συντάσσονται μαζί του σε όλα τα επίπεδα, ενώ, εάν την καταψηφίσουν, θα έχουν χάσει μία ευκαιρία για να επιφέρουν ένα «πλήγμα» στον πρόεδρο του κόμματος. Η Κουμουνδούρου, πάντως, εμφανίζεται να μην ανησυχεί για την πρόταση μομφής, καθώς οι συνεργάτες του προέδρου του κόμματος υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν συσπειρωθούν οι «87» γύρω από τον Παύλο Πολάκη, «τα νούμερα δεν βγαίνουν». Υποστηρίζουν, δηλαδή, ότι ακόμα και αν έχουν φτάσει τους 100 όσοι διαφωνούν με τον πρόεδρο του κόμματος, μαζί με τους 10 που επίσημα στηρίζουν τον Παύλο Πολάκη φτάνουν τους 110. «Για να περάσει μία τέτοια πρόταση στην Κ.Ε., χρειάζονται 151 ψήφους, τις οποίες δεν έχουν», σχολιάζουν στην Κουμουνδούρου.

Οι ίδιοι άνθρωποι παραδέχονται ότι ο βουλευτής Χανίων έχει μεγαλύτερο ακροατήριο μέσα στο κόμμα, το οποίο όμως είναι ταυτόσημο με αυτό που στηρίζει τον προέδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Άρα, πολύ δύσκολα αυτά τα στελέχη θα επιλέξουν την πρόταση μομφής κατα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ».

Άνθρωπος-κλειδί σε αυτή τη διαδικασία είναι ο Νίκος Παππάς, ο οποίος επηρεάζει μεγάλο αριθμό μελών της Κ.Ε. Εάν λοιπόν ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφασίσει να συστρατευθεί με τον Παύλο Πολάκη, τότε όλα είναι δυνατά.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ακούγονται, πάντως, και τα πρώτα ονόματα στελεχών που ενδέχεται να βρεθούν απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον τα πράγματα πάρουν άλλη τροπή. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τον Σωκράτη Φάμελλο και τον Νίκο Φαραντούρη, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι πρόταση έχει γίνει και στον ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη.

Εν τω μεταξύ, η Πόπη Τσαπανίδου αναμένεται αύριο να αποδεχθεί τη θέση που «ορφάνεψε» μετά την αποχώρηση του Όθωνα Ηλιόπουλου από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και επισήμως η γνωστή δημοσιογράφος δεν έχει τοποθετηθεί για τις προθέσεις της, όλα δείχνουν ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι η στενή συνεργάτις του Αλέξη Τσίπρα έχει πάρει την απόφαση της εδώ και πολύ καιρό και παρά το γεγονός ότι η Κουμουνδούρου έκανε ό,τι μπορούσε για να εκθέσει τον πρώην πρωθυπουργό, ζητώντας του να πάρει θέση στο θέμα. Το επιχείρημα των στελεχών που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι, εάν την έδρα δεν την πάρει η Πόπη Τσαπανίδου, τότε θα πάει στη Νέα Αριστερά. «Είναι δυνατόν ο πρόεδρος του κόμματος να θέλει να πάει η έδρα σε άλλο κόμμα, αρκεί να μην ενταχθεί στην ΚΟ στέλεχος που έχει φιλικές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα», έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του κόμματος.