Χαοτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, την Τρίτη (27/8), καθώς παρά την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για τον Νίκο Παππά αναφορικά με τη θέση του προέδρου της Κ.Ο., ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε πως δεν παραιτείται, και παρέπεμψε τον αρχηγό του κόμματος στον κανονισμό της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης στην εισήγησή του ζήτησε την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππα.

Από το βήμα της συνεδρίασης ο νυν πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν παραιτείται άρα θα αποφασίσουν τα μέλη της ΚΟ.

Αναλυτικά ο νυν επικεφαλής της ΚΟ τόνισε: “Η πρόταση αυτή μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια και είναι σε αντίθεση με την απόφαση του συνεδρίου για συλλογικότητα και ενότητα. Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις.Η ΚΟ εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία. Έχει παράξει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο.

Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα.Η προταση αντί να διορθιώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Δεν παραιτούμαι. Να ακολλουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό λειτουργίας της ΚΟ. Να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση μομφής εναντίον μου”.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του parapolitika.gr, ο Σωκράτης Φάμελλος φέρεται αποφασισμένος να θέσει υποψηφιότητα στην ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας απέναντι στον Νίκο Παππά.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση, οι βουλευτές Γιώργος Καραμέρος και Συμεών Κεδικογλου ζήτησαν να αναβληθεί η ψηφοφορία, ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης επέμεινε ότι η διαδικασία πρέπει να λήξει σήμερα. Η διαδικασία συνεχίζεται με ομιλίες βουλευτών και θα ακολουθήσει ψηφοφορία επί της εισήγησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. 

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αλλαγές σε πρόσωπα που πρότεινε ο Κασσελάκης

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη για τον γάμο του και μετείχε μέσω zoom, πρότεινε τον Νίκο Παππά για πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του Σωκράτη Φάμελλου.

Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παραμένει η Θεοδώρα Τζάκρη, διευθυντής της Κ.Ο παραμένει ο Θάνος Μωραΐτης.

Για τις θέσεις των τριών Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων πρότεινε τον Γιώργο Γαβρήλο, τον Γιάννη Σαρακιώτη και τη Νίνα Κασιμάτη. Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο πρότεινε τον Βασίλη Κόκκαλη και συντονίστρια ΕΠΕΚΕ τη Γιώτα Πούλου. Αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ παραμένει η Ραλλία Χρηστίδου.

Τι είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του

Ανακοινώνοντας τις αλλαγές και απευθυνόμενος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελάκης είπε: «Η σημερινή ημέρα είναι μόνο η αρχή. Και σε αυτήν τη νέα πορεία εισηγούμαι μια νέα σύνθεση για το Προεδρείο της κοινοβουλευτικής μας εκπροσώπησης, η οποία πιστεύω θα ενισχύσει την αποδοτικότητά μας ως Ομάδα αλλά και τη δύναμη πυρός μας. Προτείνω λοιπόν την θέση του Επικεφαλής της Κοινοβουλετικής μας Ομάδας να αναλάβει ο Νίκος Παππάς».


Και συνέχισε: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Σωκράτη Φάμελλο για την άψογη συνεργασία που είχαμε τους τελευταίους 11 μήνες. Σε μια δύσκολη περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Εκπροσώπησε επάξια τον ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής απέναντι στη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Έχω ζητήσει από τον Σωκράτη να με βοηθήσει στη σύνθεση του κυβερνητικού μας προγράμματος. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσει να είναι ενεργός για το καλό της κοινωνίας μας»

Στην ομιλία του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ αναφέρθηκε και στα εσωκομματικά. Συγκεκριμένα ζήτησε από όλους -στοχεύοντας προς τους διαφωνούντες της ομάδας των '87'-, να δεσμευτούν ότι θα τηρήσουν την εντολή των εκλογέων καθώς και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ζητά "ξεκάθαρη δημόσια δέσμευση όλων ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν προς κανένα 'νέο φορέα' χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση".

«Όποιος επιχειρήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2023 και επαναβεβαίωσε στις ευρωεκλογές του 2024, θα διαπράξει το μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα: Την αλλοίωση της ψήφου των πολιτών ως προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων. Και θα κουβαλάει για πάντα τη στάμπα» ανέφερε στην ομιλία του, προκαλώντας τα κορυφαία στελέχη να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

«Ο χυδαίος αποπροσανατολισμός που έχει προωθήσει η προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας με επιθέσεις στο πρόσωπό μου, δεν μπορεί να συνεχίσει να τροφοδοτείται από δικά μας στελέχη» τόνισε ο κ. Κασσελάκης, ενώ παρατήρησε ότι «η νοσηρότητα που υπάρχει σήμερα στον δημόσιο διάλογο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνεχίσει να αποπροσανατολίζει».