«Το μεγάλο μας τσίρκο». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για τα όσα συνέβησαν χθες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο Στέφανος Κασσελάκης λίγο πριν από το γαμήλιο γλέντι του στα Χανιά και μέσω Zoom επιχείρησε να κάνει εκκαθαρίσεις στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να απεγκλωβιστεί από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται όλο το τελευταίο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό θεώρησε ότι θα έπρεπε να «αποκεφαλίσει» από επικεφαλής της ΚΟ τον Σωκράτη Φάμελλο, προτείνοντας για τη θέση τον Νίκο Παππά. Μόνο που τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως τα είχε σκεφτεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο Σωκράτης Φάμελλος δεν αποδέχθηκε την αποπομπή του και έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα. Στην πραγματικότητα δηλαδή ο Στέφανος Κασσελάκης με την πρότασή του δίχασε την ΚΟ, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι μοιρασμένη στα δύο.

Όπως είναι λογικό, η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη δημιούργησε μεγάλη αναταραχή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η συνεδρίαση διεκόπη για ώρα, καθώς όλες οι πλευρές προσπαθούσαν να αποφασίσουν πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση οι βουλευτές Γιώργος Καραμέρος και Συμεών Κεδίκογλου ζήτησαν να αναβληθεί η ψηφοφορία, ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης επέμεινε ότι το θέμα έπρεπε να λήξει χθες. Έτσι, μετά την ψηφοφορία αποδείχθηκε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι τριχοτομημένη, αφού 17 στήριξαν την πρόταση Κασσελάκη, 12 δεν τη στήριξαν και 4 δήλωσαν «παρών»!

Οι 17 βουλευτές που στήριξαν την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη και ψήφισαν «Ναι» ήταν οι:


    1.    Έλενα Άκριτα
    2.    Ευάγγελος Αποστολάκης
    3.    Αλέξανδρος Αυλωνίτης
    4.    Καλλιόπη Βέττα
    5.    Γιώργος Γαβρήλος
    6.    Ρένα Δούρου
    7.    Ράνια Θρασκιά
    8.    Νίνα Κασιμάτη
    9.    Βασίλης Κόκκαλης
    10.    Κυριακή Μάλαμα
    11.    Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
    12.    Νίκος Παππάς
    13.    Πέτρος Παππάς
    14.    Γιώτα Πούλου
    15.    Γιάννης Σαρακιώτης
    16.    Θεοδώρα Τζάκρη
    17.    Ραλλία Χρηστίδου

«Όχι» ψήφισαν οι:


    1.    Σωκράτης Φάμελλος
    2.    Όλγα Γεροβασίλη
    3.    Χρήστος Γιαννούλης
    4.    Διονύσης Καλαματιανός
    5.    Συμεών Κεδίκογλου
    6.    Μαρίνα Κοντοτόλη
    7.    Αθηνά Λινού
    8.    Κώστας Μπάρκας
    9.    Κατερίνα Νοτοπούλου
    10.  Θεόφιλος Ξανθόπουλος
    11.  Ανδρέας Παναγιωτόπουλος
    12.  Γιώργος Ψυχογιός

«Παρών» ψήφισαν οι:


    1.    Μλτιάδης Ζαμπάρας
    2.    Γιώργος Καραμέρος
    3.    Χάρης Μαμουλάκης
    4.    Γιώργος Παπαηλιού

Η κίνηση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει τον Νίκο Παππά ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης -αποδεχόμενος στην πραγματικότητα μία ιδιότυπη δυαρχία στην ηγεσία του κόμματος- αποβλέπει μόνο στην πολιτική του προστασία στην περίπτωση που στην ΚΕ ο Παύλος Πολάκης καταθέσει πρόταση μομφής με τη στήριξη των «87». Με δεδομένο ότι ο Νίκος Παππάς επηρεάζει μεγάλο αριθμό στελεχών της ΚΕ και άρα θα ήταν ο καθοριστικός παράγοντας σε αυτή την ιστορία, ο Στέφανος Κασσελάκης έσπευσε να τον δελεάσει προτείνοντάς του τη θέση του επικεφαλής της ΚΟ.

Με αυτόν τον τρόπο έχει εξασφαλίσει ότι ο Νίκος Παππάς δεν θα βρεθεί απέναντί του και άρα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα σε μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής. Φυσικά ο βουλευτής του Νότιου Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς ένα πολιτικό στέλεχος. Θεωρείται μετρ της τακτικής και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, ενώ έχει αποκτήσει εμπειρία στις διαπραγματεύσεις και τους ελιγμούς. Σήμερα έχει την ευκαιρία να είναι ισότιμος πρόεδρος με τον Στέφανο Κασσελάκη, κάτι που προφανώς επιθυμούσε διακαώς και γι’ αυτό στο παρελθόν είχε βάλει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα είναι ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος του Στέφανου Κασσελάκη, έστω και αν τη συγκεκριμένη στιγμή η κοινή συμπόρευση εξυπηρετεί και τους δύο.

Οι κινήσεις που έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν στόχο να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το συνέδριο μέσα σε σχετικά φυσιολογικές συνθήκες, ώστε εκεί να μπορεί να κάνει την τελική εκκαθάριση.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να θέλει να φτιάξει τη δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στη θέση του διευθυντή της ΚΟ άφησε τον Θάνο Μωραΐτη, ενώ άλλαξε τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους (τον Νίκο Παππά, τον Διονύση Καλαματιανό και τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο), προτείνοντας για τις θέσεις αυτές τον Γιώργο Γαβρήλο, τον Γιάννη Σαρακιώτη και τη Νίνα Κασιμάτη. Παράλληλα και καθώς υπάρχουν σενάρια για ενδεχόμενη αποχώρηση βουλευτών από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε από τους βουλευτές του να δηλώσουν «με μία ξεκάθαρη δημόσια δέσμευση όλων ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν προς κανέναν “νέο φορέα” χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση».

«Είναι ξεκάθαρο», ανέφερε: «Όποιος επιχειρήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2023 και επαναβεβαίωσε στις ευρωεκλογές του 2024 θα διαπράξει το μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα: την αλλοίωση της ψήφου των πολιτών ως προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων. Και θα κουβαλάει για πάντα τη στάμπα. Όχι από εμένα. Από τον ελληνικό λαό».