Ορυμαγδός εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη (ο οποίος εντέλει παρενέβη μέσω Zoom, μένοντας στα Χανιά ενόψει του γαμήλιου γλεντιού του) για αλλαγές και εκκαθαρίσεις να είναι δηλωτική του κλίματος, που δείχνει... τριχοτόμηση, την ώρα που δεν πρέπει να αποκλείεται και νέα προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην «καρατόμηση» του Σωκράτη Φάμελλου από επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στη θέση του όρισε τον Νίκο Παππά, κάτι που ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Κ.Ο. δεν αποδέχθηκε, υποβάλλοντας εκ νέου υποψηφιότητα, διχοτομώντας (και εντέλει... τριχοτομώντας) την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αλλάζει επίσης και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίστηκαν οι Γιάννης Σαρακιώτης, Νίνα Κασιμάτη, Γιώργος Γαβρήλος, αντικαθιστώντας τους Νίκο Παππά, Θεόφιλο Ξανθόπουλο και Διονύση Καλαματιανό. Αναπληρωτή κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο πρότεινε τον Βασίλη Κόκκαλη και συντονίστρια ΕΠΕΚΕ τη Γιώτα Πούλου. Αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ παραμένει η Ραλλία Χρηστίδου.

Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παραμένει η Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ διευθυντής της Κ.Ο. παραμένει ο Θάνος Μωραΐτης.

Κεχαγιά: Ο Κασσελάκης έχει πει πως δεν θα θέσει θέμα εκλογών, γιατί δεν θέλει να ταλαιπωρήσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά... 

Στον απόηχο της θυελλώδους συνεδρίασης, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, μίλησε για τις ανωτέρω αλλαγές, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέας εσωκομματικής εκλογικής αναμέτρησης. «Οι αλλαγές δημιουργούν πικρίες και ρήξεις, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνονται αλλαγές», είπε στο Open η εκπρόσωπος του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, για όσα συνέβησαν χθες στην Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

«Δεν έγινε μέσω Ζoom αιφνιδιασμός, υπήρξε επικοινωνία και δύο και τρεις φορές, ήταν ενήμερος ο κ. Φάμελλος», πρόσθεσε η Βούλα Κεχαγιά.

«Ακούω πολλά χρόνια ότι τα κόμματα δεν πρέπει να είναι εγωκεντρικά. Το ''ελέγχω'' το κόμμα καθορίζεται αριθμητικά, είναι άλλο το ελέγχω και άλλο το μπορώ να διοικήσω», πρόσθεσε. «Ούτε απόλυτοι κυρίαρχοι υπάρχουν στο κόμμα ούτε αυτή είναι η επιδίωξη Κασσελάκη», είπε.

«Μπορεί να μην αποφευχθεί νέα εκλογική αναμέτρηση, δεν ξέρω τι σκέφτονται άλλα στελέχη, αν θα κάνουν πίσω. Ο ίδιος έχει πει πως δεν θα θέσει θέμα εκλογών, γιατί δεν θέλει να ταλαιπωρήσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά...», προειδοποίησε.

Τέλος, είπε πως η κ. Λινού θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος.

*Διαβάστε ακόμα: "Βόμβα'' Κεχαγιά για ΣΥΡΙΖΑ: Μπορεί να μην αποφευχθεί νέα εκλογική αναμέτρηση


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3ravzabrdix)

Ρήγας: Υποκινητές θέλουν τη ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ - Δεν αφήνουν τον πρόεδρο να κάνει τίποτα, όλοι θα κριθούν

Για «υποκινητές» που θέλουν τη «ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ» έκανε λόγο από την πλευρά του ο Παναγιώτης Ρήγας.

Ειδικότερα, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης, είπε χαρακτηριστικά: «Μη χρησιμοποιεί κανείς τον Αλέξη Τσίπρα». Μάλιστα, τόνισε ότι δεν ασχολείται με τρολ και ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει κανείς να αναφέρεται στον Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης, στο ερώτημα αν μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να σταματήσει την πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ρήγας ανέφερε: «Κι εγώ έχω μπει στον κύκλο των διαφοροποιήσεων. Με τόσους προέδρους που έχω περάσει δεν είχα διαφωνία;».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο, είπε: «Τον Σωκράτη τον τίμησαν. Πάντα γίνονταν αλλαγές. Ο πρόεδρος του κόμματος, που εκλέχθηκε με δημοκρατικούς όρους, να κάνει αυτά που πρέπει και θα κριθεί την ώρα του αποτελέσματος. Θα είμαι εγώ ο πιο σκληρός κριτής του. Δεν τον αφήνουν να κάνει τίποτα τον πρόεδρο αυτή τη στιγμή».

«Θα κριθούν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, από τον πρόεδρο μέχρι το κάθε μέλος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Ρήγας.

Θεοχαρόπουλος κατά Κασσελάκη: «Εκλέχτηκε για πρόεδρος, όχι για μονάρχης - Διχαστική η πρότασή του για την Κ.Ο.»

Σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη άσκησε από την πλευρά του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με αφορμή όσα συνέβησαν χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος ανέφερε για τον πρόεδρο του κόμματος αρχικά: «Εκλέχτηκε για πρόεδρος, όχι για μονάρχης».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, λόγω του ότι βρίσκεται στην Κρήτη για το γαμήλιο γλέντι του, συμμετείχε διαδικτυακά στη συνεδρίαση, μέσω Ζoom, και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προχώρησε στην καρατόμηση του Σωκράτη Φάμελλου από επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ορίζοντας στη θέση του τον Νίκο Παππά, αναρωτήθηκε: «Πώς κάνεις από Ζoom μια τέτοια πρόταση;». Επιπλέον χαρακτήρισε την εν λόγω πρόταση «διχαστική».

Τέλος, ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι για πρώτη φορά σε μέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται 5ο κόμμα και πως στο πλαίσιο συζήτησης είναι μόνο τα θέματα που αφορούν τον Στέφανο Κασσελάκη, όχι την πολιτική.

Κεδίκογλου: Φοβάμαι τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ - Υποτίμηση των βουλευτών η απουσία Κασσελάκη από τη συνεδρίαση, η Κ.Ο. ήταν η μόνη σταθερά σε ένα ναρκοπέδιο

Στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και ο βουλευτής του κόμματος Συμεών Κεδίκογλου: «Ήταν υποτίμηση των βουλευτών η απουσία του Κασσελάκη από τη συνεδρίαση», δήλωσε χαρακτηριστικά στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Γιατί µε ξύπνησες πρωί», με τους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή.

Στην ερώτηση αν φοβάται διάσπαση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Όλα τα φοβάμαι. Θα είναι διάσπαση; Θα είναι απομάκρυνση στελεχών; Θα είναι ρευστοποίηση του κόμματος; Όλα αυτά την ίδια μορφή έχουν...».

Στη συνέχεια ο κ. Κεδίκογλου επισήμανε ότι ήταν υποτίμηση των βουλευτών η απουσία του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Όπως πρόσθεσε: «Δεν ξέρω πότε θα σηκώσουμε κεφάλι».

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε στην καρατόμηση του Σωκράτη Φάμελλου από επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ορίζοντας στη θέση του τον Νίκο Παππά, σχολιάζοντας επί του θέματος: «Ο κ. Φάμελλος ανταποκρίθηκε πλήρως στα καθήκοντά του. Η Κ.Ο. σε ένα ναρκοπέδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη σταθερά. Δεν δόθηκε πειστική εξήγηση για την αλλαγή του».

Τέλος, ο κ. Κεδίκογλου είπε: «Ο Μητσοτάκης κάνει πάρτι. Έχει τόσα προβλήματα κι εμείς του δίνουμε ανάσα ζωής...».

ΣΥΡΙΖΑ: Η ήττα Κασσελάκη στην Κ.Ο. - Πώς ψήφισαν οι βουλευτές

Υπενθυμίζεται πως η υπερψήφιση των προτάσεων Κασσελάκη κρίθηκε τελικά στο νήμα, με τρία τελικά «στρατόπεδα» να σχηματίζονται.

Ειδικότερα:

Οι 17 βουλευτές που στήριξαν την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη και ψήφισαν «Ναι» ήταν οι:

  1. Έλενα Άκριτα
  2. Ευάγγελος Αποστολάκης
  3. Αλέξανδρος Αυλωνίτης
  4. Καλλιόπη Βέττα
  5. Γιώργος Γαβρήλος
  6. Ρένα Δούρου
  7. Ράνια Θρασκιά
  8. Νίνα Κασιμάτη
  9. Βασίλης Κόκκαλης
  10. Κυριακή Μάλαμα
  11. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
  12. Νίκος Παππάς
  13. Πέτρος Παππάς
  14. Γιώτα Πούλου
  15. Γιάννης Σαρακιώτης
  16. Θεοδώρα Τζάκρη
  17. Ραλλία Χρηστίδου


«Όχι» ψήφισαν οι:

  1. Σωκράτης Φάμελλος
  2. Όλγα Γεροβασίλη
  3. Χρήστος Γιαννούλης
  4. Διονύσης Καλαματιανός
  5. Συμεών Κεδίκογλου
  6. Μαρίνα Κοντοτόλη
  7. Αθηνά Λινού
  8. Κώστας Μπάρκας
  9. Κατερίνα Νοτοπούλου
  10. Θεόφιλος Ξανθόπουλος
  11. Ανδρέας Παναγιωτόπουλος
  12. Γιώργος Ψυχογιός

«Παρών» ψήφισαν οι :

  1. Μλτιάδης Ζαμπάρας
  2. Γιώργος Καραμέρος
  3. Χάρης Μαμουλάκης
  4. Γιώργος Παπαηλιού

 

Η... προστασία Κασσελάκη από Πολάκη και «87» ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Με το εσωκομματικό τοπίο να είναι εκρηκτικό, η κίνηση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει τον Νίκο Παππά ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης -αποδεχόμενος στην πραγματικότητα μία ιδιότυπη δυαρχία στην ηγεσία του κόμματος- αποβλέπει μόνο στην πολιτική του προστασία στην περίπτωση που στην Κ.Ε. ο Παύλος Πολάκης καταθέσει πρόταση μομφής με τη στήριξη των «87». Με δεδομένο ότι ο Νίκος Παππάς επηρεάζει μεγάλο αριθμό στελεχών της Κ.Ε. και άρα θα ήταν ο καθοριστικός παράγοντας σε αυτή την ιστορία, ο Στέφανος Κασσελάκης έσπευσε να τον δελεάσει προτείνοντάς του τη θέση του επικεφαλής της Κ.Ο.

Με αυτόν τον τρόπο έχει εξασφαλίσει ότι ο Νίκος Παππάς δεν θα βρεθεί απέναντί του και άρα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα σε μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής. Φυσικά, ο βουλευτής του Νότιου Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς ένα πολιτικό στέλεχος. Θεωρείται μετρ της τακτικής και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, ενώ έχει αποκτήσει εμπειρία στις διαπραγματεύσεις και τους ελιγμούς. Σήμερα έχει την ευκαιρία να είναι ισότιμος πρόεδρος με τον Στέφανο Κασσελάκη, κάτι που προφανώς επιθυμούσε διακαώς και γι’ αυτό στο παρελθόν είχε βάλει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα είναι ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος του Στέφανου Κασσελάκη, έστω και αν τη συγκεκριμένη στιγμή η κοινή συμπόρευση εξυπηρετεί και τους δύο.

Οι κινήσεις που έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν στόχο να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το συνέδριο μέσα σε σχετικά φυσιολογικές συνθήκες, ώστε εκεί να μπορεί να κάνει την τελική εκκαθάριση. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να θέλει να φτιάξει τη δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τις αλλαγές που εισηγήθηκε και αναφέρθηκαν ανωτέρω. Παράλληλα και καθώς υπάρχουν σενάρια για ενδεχόμενη αποχώρηση βουλευτών από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε από τους βουλευτές του να δηλώσουν «με μία ξεκάθαρη δημόσια δέσμευση όλων ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν προς κανέναν “νέο φορέα” χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση».