Ένα νέο επεισόδιο στο σκληρό εσωκομματικό «μπρα ντε φερ» και στον... αγώνα επιβίωσης που δίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, εκτυλίχθηκε νωρίτερα σήμερα, με την απόφαση του επικεφαλής του κόμματος να ζητήσει από την Αθηνά Λινού να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα, καθώς δεν κρίθηκαν επαρκείς οι εξηγήσεις που έδωσε σε σχέση με τις καταγγελίες του Παύλου Πολάκη για το Ινστιτούτο Prolepsis, για τις οποίες η κα Λινού υπενθυμίζεται πως παρέδωσε εγγράφο των 459 σελίδων στον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη την Παρασκευή για τις καταγγελίες κατά του Παύλου Πολάκη.

Στην επιστολή του, δε, με την οποία γνωστοποιεί την απόφασή του, ο Στέφανος Κασσελάκης ζητά την παραίτηση της κας Λινού για λόγους διαφάνειας.

Όπως όλα δείχνουν, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να... θυσιάσει την Αθηνά Λινού, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεών του με τον προς ώρας ανεξάρτητο βουλευτή Χανίων, για τον οποίο πάντως εκτιμάται ότι αυτό θα αλλάξει και πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα επαναφέρει τον... «αψύ Σφακιανό» στην ΚΟ του κόμματος. Υπενθυμίζεται πως ο Παύλος Πολάκης είχε διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τον σάλο που ξέσπασε για τον τρόπο με τον οποίο είχε συμπεριφερθεί απέναντι στην νομική σύμβουλο του Άδωνι Γεωργιάδη, Νατάσα Πετρούλια, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή στα τέλη Ιουλίου.

Καταλύτης ίσως, δε, για αυτήν την εξέλιξη είχε υπάρξει η στάση της Αθηνάς Λινού, που δάκρυσε για την συμπεριφορά του Κρητικού βουλευτή, με τον τελευταίο έκτοτε να ανοίγει κυριολεκτικά... διαδικτυακό «πόλεμο» σε βάρος της, με σωρεία καταγγελιών γύρω από το Ινστιτούτο Prolepsis του οποίου πρόεδρος έχει διατελέσει η κα Λινού.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πανηγυρισμοί Πολάκη και το κρας τεστ της Κεντρικής Επιτροπής για τον Κασσελάκη

Η τελευταία εξέλιξη με την Αθηνά Λινού - που σημειωτέον ήταν μία από τις 12 βουλευτές της ΚΟ κατά τη θυελλώδη χθεσινή συνεδρίαση που καταψήφισαν τις εισηγήσεις Κασσελάκη σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην εκπροσώπηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας - δεν άφησε ασυγκίνητο τον Παύλο Πολάκη, το αντίθετο: ο βουλευτής Χανίων σε ανάρτησή του, έκανε λόγο για «δικαίωση», λέγοντας πως είναι ένα «μάθημα σε αυτούς που νόμισαν πως βρήκαν την ευκαιρία να ξεμπερδέψουν μαζί μου... εντός και εκτός».

*Διαβάστε ακόμα: Η πρώτη αντίδραση Πολάκη για τις εξελίξεις με Λινού: "Απλά δικαίωση" - Προς εξομάλυνση οι σχέσεις με Κασσελάκη

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη

«Τι να πω τωρα….

ΑΠΛΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ!!

(και μαθημα σε αυτους που νομισαν πως βρηκαν την ευκαιρια να ξεμπερδέψουν μαζι μου … εντος και εκτος..)

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΒΑΘΕΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ !!

ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ!!»



Σημειώνεται πως η Κεντρική Επιτροπή συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα, με τα βλέμματα να στρέφονται στο κατά πόσον οι ολοένα και αυξανόμενες φωνές αμφισβήτησης σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη μπορούν να οδηγήσουν σε ανατροπή του προέδρου και σε προκήρυξη νέων εκλογών. Η εσωκομματική αντιπολίτευση, προκειμένου να υπερψηφιστεί μια πρόταση μομφής κατά του προέδρου του κόμματος, απαιτεί 151 ψήφους, με τις ισορροπίες να είναι ιδιαίτερα ρευστές και με τον Στέφανο Κασσελάκη να συγκεντρώνει τους δικούς του συμμάχους, πρωτίστως έναντι των «87».

Ο ένας φαίνεται πως είναι ο Παύλος Πολάκης (που φαινόταν άλλωστε έτοιμος να θέσει θέμα ηγεσίας την προηγούμενη εβδομάδα, λέγοντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την προηγούμενη εβδομάδα πως «η σημερινή ηγεσία δεν φέρνει ελπίδα»), ο άλλος φαίνεται πως είναι ο Νίκος Παππάς, που είναι πλέον ο νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (στη θέση του Σωκράτη Φάμελλου), ένας μετρ της τακτικής και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, ενώ έχει αποκτήσει εμπειρία στις διαπραγματεύσεις και τους ελιγμούς, που φαίνεται πως αναλαμβάνει μείζονος σημασίας ρόλο στη συγκυρία αυτή για τον ΣΥΡΙΖΑ.

"Μύλος" ο ΣΥΡΙΖΑ - Πυρ ομαδόν κατά Κασσελάκη

Τα παραπάνω δε έρχονται την επομένη της θυελλώδους συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου αποφασίστηκαν αλλαγές στην ΚΟ, με τις αποφάσεις να είναι οριακές και να δείχνουν πως αυτή - η Κοινοβουλευτική Ομάδα - είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από αρραγής.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, που... «καρατομήθηκε» για να αναλάβει τη θέση του ο Νίκος Παππάς, έκανε λόγο μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ για «επιζήμια πρόταση» από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ είπε πως δεν γνώριζε τίποτα μέχρι χθες, ερχόμενος σε αντιπαράθεση  με τη Βούλα Κεχαγιά που μιλώντας στο OPEN σημείωνε πως ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΚΟ είχε ενημερωθεί για τις αποφάσεις του αρχηγού του κόμματος.

Παράλληλα, σφοδρές επικρίσεις σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη σημειώθηκαν από την Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, που εξαπέλυσε «βέλη» εναντίον του, θεωρώντας τον υπεύθυνο για την «εσωστρέφεια» στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα του προσάπτει πως είναι εκείνος που θέτει μόνιμα θέμα ηγεσίας και επιιδιώκει διαρκώς μια σύγκρουση με τη σκιά του Αλέξη Τσίπρα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις του Συμεών Κεδίκογλου και του Χρήστου Σπίρτζη στα Παραπολιτικά 90,1, με τον πρώτο να κάνει λόγο για «υποτίμηση των βουλευτών», αναφερόμενος στην απουσία του Στέφανου Κασσελάκη από τη συνεδρίαση, ενώ θεωρεί πως «δεν δόθηκε πειστική εξήγηση για την αλλαγή του Σωκράτη Φάμελλου», προσθέτοντας πως «η Κ.Ο. σε ένα ναρκοπέδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη σταθερά».

Σε πιο οξείς τόνους, ο Χρήστος Σπίρτζης είπε πως «ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει πλέον τη στήριξη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνοντας πως «έχει τους 17 από τους 35 βουλευτές» προσθέτοντας σε εμφανώς ειρωνικό τόνο για την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου: «Δεν είναι μπακαλιάρος ο κ. Φάμελλος, για να τον διατηρήσει. Τα όργανα τον ψήφισαν».

Υπενθυμίζεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε στην «καρατόμηση» του Σωκράτη Φάμελλου από επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στη θέση του όρισε τον Νίκο Παππά, κάτι που ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Κ.Ο. δεν αποδέχθηκε, υποβάλλοντας εκ νέου υποψηφιότητα, διχοτομώντας (και εντέλει... τριχοτομώντας) την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αλλάζει επίσης και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίστηκαν οι Γιάννης Σαρακιώτης, Νίνα Κασιμάτη, Γιώργος Γαβρήλος, αντικαθιστώντας τους Νίκο Παππά, Θεόφιλο Ξανθόπουλο και Διονύση Καλαματιανό. Αναπληρωτή κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο πρότεινε τον Βασίλη Κόκκαλη και συντονίστρια ΕΠΕΚΕ τη Γιώτα Πούλου. Αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ παραμένει η Ραλλία Χρηστίδου.

Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παραμένει η Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ διευθυντής της Κ.Ο. παραμένει ο Θάνος Μωραΐτης.