«Ο τομέας της Εθνικής Άμυνας έχει ανάγκη από μια βαθιά μεταρρύθμιση», επισημαίνει ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας πως «οι συνθήκες υπό τις οποίες διαμορφώνεται το διεθνές γίγνεσθαι, οι συγκρούσεις των τελευταίων ετών, οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι νέες συμβατικές και υβριδικές απειλές, αλλά και η περιφερειακή κατάσταση, έχουν δραματικά επιδεινωθεί. Έχουν αλλάξει συνολικά».

Ακολούθως τονίζει τα εξής: «Γιατί είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση; Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, απαιτούν ριζική μεταρρύθμιση στην Εθνική Άμυνα. Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της πολιτικής εθνικής ασφάλειας και άμυνας οφείλει να λαμβάνει υπόψη την μετά Ερντογάν πορεία της Τουρκίας, την πορεία ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., την διαμόρφωση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, που καθορίζουν τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν τα επόμενα χρόνια.

Η περιοχή μας δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Έχουμε γύρω μας σωρεία εστιών αστάθειας, που αναδεικνύουν σε εθνική προτεραιότητα την ανάγκη να παραμείνει η Ελλάδα αξιόπιστος παράγοντας σταθερότητας και αποτροπής στην ευρύτερη περιοχή μας.

Τα διδάγματα από τις ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή μας, οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι νέες απειλές (συμβατικές και υβριδικές), η αναγκαιότητα ανάπτυξης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και οι δημοσιονομικές συνθήκες επιβάλλουν τον συνολικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και την προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Αυτήν ακριβώς την ανάγκη υπηρετεί η «Ατζέντα 2030», την οποία υλοποιούμε.

Μια ατζέντα που απαντά στις σημερινές αλλά και μελλοντικές προκλήσεις ασφάλειας της Πατρίδας μας. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που δίνει βάρος:

  • στη νέα δομή οργάνωσης και λειτουργίας των Ενόπλων μας Δυνάμεων,
  • στη χρήση κι αξιοποίηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων, αντλώντας πολύτιμες εμπειρίες από τις πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις,
  • σε ένα σύγχρονο μοντέλο θητείας και εφεδρείας, που λαμβάνει υπόψη τις δημογραφικές εξελίξεις στην πατρίδα μας,
  • στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ώστε να πάψουμε να ψωνίζουμε από το ράφι οπλικά συστήματα και μέσα,
  • στην δημιουργία ενός αμυντικού οικοσυστήματος για την ανάπτυξη της Καινοτομίας και της Τεχνολογίας.
  • σε ολοκληρωμένες δράσεις για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και τις προοπτικές εξέλιξης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και της κάλυψης των στεγαστικών και υγειονομικών τους αναγκών».

Διαβάστε το αναλυτικό κείμενο για κάθε μία από τις επτά μεταρρυθμίσεις.