Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, παρέστη σήμερα Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην 117 Πτέρυγα Μάχης (117 ΠΜ), στην Ανδραβίδα, για τη συμπλήρωση 50 ετών του Μαχητικού Αεροσκάφους F-4 στην υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας παρακολούθησε τη Δοξολογία και την Επιμνημόσυνη Δέηση, καθώς και ιστορικό βίντεο που προβλήθηκε με εκπαιδευτικές και επιχειρησιακές δραστηριότητες των θρυλικών Μαχητικών Αεροσκαφών F-4. Στη συνέχεια, ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στους χώρους της 338Μ.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, επίσης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, η Βουλευτής Ηλείας Διονυσία Ζήσιμου – Αυγερινοπούλου, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Παναγιώτης Γεωργακόπουλος και ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο Ιωάννης Τσαούσης μαζί με τον πατέρα του Αντιπτέραρχο ε.α. Βασίλειο Τσαούση, τον αρχαιότερο εν ζωή Διοικητή της 117 ΠΜ. Παρόντες ήταν επίσης, Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΑ και ΑΤΑ, διατελέσαντες Διοικητές και στελέχη που υπηρέτησαν ευδοκίμως στην 338Μ, συγγενείς πεσόντων Ιπταμένων, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και της Αυτοδιοίκησης.

Δείτε φωτογραφίες:

pel_7871
pel_7859
kar_6738
kar_6712
kar_6696
kar_6679
kar_6600
kar_6578


Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας επεσήμανε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι,

Είναι για μένα ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. Μια μέρα σημαντική για την Πολεμικής μας Αεροπορία.

Σηματοδοτεί τον εορτασμό μισού αιώνα υπηρεσίας των αεροσκαφών F-4 Phantom, ενός θρύλου των αιθέρων που υπηρέτησε αποτελεσματικά την Πολεμική Αεροπορία της Πατρίδας μας.

Προέβαλε και ενίσχυσε τις δυνατότητές μας, την αποτρεπτική μας ισχύ. Σήμερα όμως γιορτάζουμε και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό. Το πέρασμα σε μια νέα εποχή, την εποχή των F-35, της πιο σύγχρονης αεροπορικής πλατφόρμας σήμερα στον πλανήτη.

Η πλατφόρμα αυτή του F-35 θα διασφαλίσει ότι και στο μέλλον η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα εξακολουθήσει να συγκαταλέγεται στις πιο σύγχρονες αεροπορίες του κόσμου. Και ότι θα μπορεί, όπως και στο παρελθόν, έτσι και στο μέλλον να υπερασπίζεται αποτελεσματικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Κυρίες και κύριοι,

Βρισκόμαστε εδώ για να θυμίσουμε κατ’ αρχήν, πώς ξεκίνησαν όλα την Παρασκευή 5 Απρίλιου 1974, όταν τα πρώτα έξι F-4 Phantom προσγειώθηκαν εδώ, στην 117 Πτέρυγα Μάχης.

Και να φέρουμε πάλι στη μνήμη των νεότερων όλες εκείνες τις στιγμές που άνθρωποι και μηχανήματα έγιναν ένα για την προστασία της Πατρίδας, καταγράφοντας άπειρες ώρες πτήσεων και να τιμήσουμε όλους εκείνους που προσέφεραν σε αυτήν την προσπάθεια.

Θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά στον αρχαιότερο ζώντα διοικητή της 117 Πτέρυγας Μάχης, τον Αντιπτέραρχο εν αποστρατεία, τον κ. Βασίλειο Τσαούση. Όπως επίσης να κάνω και μια αναφορά στο σημερινό διοικητή, τον Σμήναρχο Χρήστο Σπυρόπουλο, αλλά να αναφερθώ -έστω και δεν μπορώ λόγω χρόνου να επαναλάβω όλα τα ονόματα- στο προσωπικό, στις εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, που υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια στα F-4 στην Ανδραβίδα.

Και βέβαια η σκέψη μας πάντα στρέφεται σε αυτούς που δεν είναι πια μαζί μας. Στους 24 πεσόντες πιλότους των οποίων τα ονόματα στο προσκλητήριο εκφωνήθηκαν και οι οποίο θυσίασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την Πατρίδα μας και δημιουργούν για εμάς όλους μια κιβωτό ιερής παρακαταθήκης. Υπόμνηση της υποχρέωσης όλων μας ανεξαρτήτως, να διαφυλάξουμε ό,τι μάς παραδόθηκε και ό,τι δημιουργήσαμε, δηλαδή το σύνολο της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Πατρίδας μας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις παραδόσεις μας.

Όμως κυρίες και κύριοι, θέλω να επανέλθω στο μέλλον, γιατί η σημερινή εκδήλωση δεν αποτελεί μόνο μια ανάκληση αναμνήσεων, αλλά αποτελεί κάτι παραπάνω, μία δήλωση αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης για το μέλλον.

Ένα στέρεο βήμα στην «Ατζέντα 2030», δηλαδή την προσπάθεια να δημιουργήσουμε τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην Ιστορία του Ελληνισμού.

Το σχέδιο στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» προβλέπει η Πολεμική Αεροπορία μας να διαθέτει διακόσια σύγχρονα αεροσκάφη 4ης και μισής και 5ης γενεάς τριών τύπων: F-16 Viper, Rafale και F-35, αντικαθιστώντας σταδιακά τα αεροσκάφη 3ης και 4ης γενιάς.

Με την απόκτηση των F-35, που θα φιλοξενηθούν εδώ στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, οι εγκαταστάσεις της οποίας θα αναβαθμιστούν ριζικά, κάνουμε ένα στέρεο βήμα προς το μέλλον το οποίο χρηματοδοτείται από το υστέρημα του ελληνικού λαού, κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.

Αντιλαμβάνομαι, ως μέλος της Κυβέρνησης, πλήρως τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν ορισμένοι για το υψηλό κόστος της αγοράς του αεροσκάφους F-35. Όμως, κυρίες και κύριοι, το κόστος της Εθνικής Ανεξαρτησίας, το κόστος της προστασίας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, στο τέλος της μέρας το κόστος της ελευθερίας, δεν μπορεί να μετρηθεί μόνο σε χρήματα και δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία αν η χώρα δεν είναι ασφαλής, εάν δεν έχει την δυνατότητα να υπερασπίσει τον εαυτό της.

Νομίζω ότι αν παρακολουθούμε την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών και την αγωνιώδη προσπάθεια άλλων χωρών της περιοχής μας, όχι κατ’ ανάγκη χωρών που δεν έχουν διεκδικήσεις απέναντι στην Ελλάδα, να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των F-35, αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο σωστή ήταν η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην αγορά αυτής της υπερσύγχρονης πλατφόρμας.

Μίας πλατφόρμας που δίνει στην Πατρίδα μας ένα πλεονέκτημα, μία ποιοτική υπεροχή στη διαρκή, διαχρονική προσπάθεια να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Κυρίες και κύριοι,

το F-4 έχει ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία την αποστολή του. Θα συνεχίσει, όμως, να προσφέρει με άλλους τρόπους. Καταρχήν παρέχοντας όπλα του, σύγχρονα όπλα του, σε νέες, νεότερες αεροπορικές πλατφόρμες. Ακόμα, δίνοντάς μας την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό του σε άλλες θέσεις καλύπτοντας επιχειρησιακές ανάγκες, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Δηλαδή επιτυγχάνοντας μεγάλη εξοικονόμηση σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.

Θα εξοικονομηθούν κονδύλια περίπου 30 εκατομμυρίων ετησίως και θα χρησιμοποιήσουμε για τις ανάγκες μας 228 τεχνικούς και 17 χειριστές, προσωπικό πολύτιμο και απολύτως απαραίτητο.

Κυρίες και κύριοι,

Η Ανδραβίδα περνάει σήμερα σε μία νέα εποχή, σε μία εποχή αναδιοργάνωσης και μεγάλης αναβάθμισης των νέων εγκαταστάσεων, των προϋποθέσεων για το F-35, το πιο σύγχρονο αεροσκάφος, όπως σας είπα, 5ης γενεάς στον πλανήτη.

Διασφαλίζουμε έτσι όχι μόνο το μέλλον της Βάσης, της Μοίρας, αλλά κάτι πολύ ευρύτερο, σημαντικότερο: ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ισχυρή, δυνατή, ένας σταθερός και αξιόπιστος παράγοντας ειρήνης στην περιοχή, ένας παράγοντας που προάγει στην ασφάλεια στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η αποστολή των πληρωμάτων όλα αυτά τα χρόνια ήταν δύσκολη. Χρειάστηκε γενναιότητα, χρειάστηκε επαγγελματισμός και αυταπάρνηση πολλές φορές για να συντηρούνται αυτά τα μέσα για μισό αιώνα, για να μπορέσουμε να έχουμε την απαραίτητη μέγιστη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα.

Θέλω λοιπόν, και έχω υποχρέωση να το κάνω εκ μέρους της Κυβέρνησης, θέλω να συγχαρώ αλλά και να ευχαριστήσω όλους όσους διετέλεσαν διοικητές για την προσφορά τους στην Πατρίδα. Αλλά και όλο το ιπτάμενο και το τεχνικό προσωπικό της 117 Πτέρυγας Μάχης για την αδιάκοπη ανταπόκριση με επάρκεια στα υψηλά καθήκοντα.

Συνέβαλαν καθοριστικά στην προάσπιση των εθνικών δικαίων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ελλάδας.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Η ανάρτησή του: