Μια στρατηγική έμφασης στην καθημερινότητα του πολίτη και προσπάθειας επίλυσης μικρών και μεγάλων προβλημάτων ξεδιπλώνει σταδιακά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η Νέα Δημοκρατία μπήκε πια στον έκτο χρόνο διακυβέρνησης και δημοσκοπικά δεν έχει επανέλθει ακόμα σε ποσοστό «ασφαλείας» άνω του 30%. Ήδη μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα ο πρωθυπουργός ανακοινώνει κάθε μέρα κι ένα μέτρο που αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών, παρουσιάζοντας δηλαδή επί της ουσίας τα πρώτα δείγματα της στρατηγικής αυτής.

Τη Δευτέρα το πρωί εξήγγειλε την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, με συνολικά 950 καινούρια λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας μέχρι το καλοκαίρι του 2025, ενώ την Τρίτη αποκάλυψε ότι οι Θεσσαλονικείς θα μπορούν πια να χρησιμοποιούν το πολυσυζητημένο μετρό της πόλης από τις 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους. Χθες, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, έκανε γνωστό ότι στη νέα σύμβαση της Αττικής Οδού «θα υπάρχει και χειροπιαστό όφελος για τους πολίτες, καθώς από τις 6 Οκτωβρίου τα διόδια στην Αττική Οδό θα μειωθούν από 2,8 ευρώ στα 2,5 ευρώ».

Η συνέχεια θα δοθεί σήμερα, με τη συνάντηση που θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, εν όψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς σε δύο εβδομάδες από σήμερα. Θα συζητηθούν οι αλλαγές που έχουν γίνει στη σχολική εκπαίδευση και φυσικά οι προσλήψεις 10.000 εκπαιδευτικών, όπως και οι αλλαγές που έρχονται, όπως για παράδειγμα το πολλαπλό βιβλίο, «δηλαδή η δυνατότητα ενός καθηγητή να επιλέγει από ένα κατάλογο συγκεκριμένων βιβλίων για να διδάξει το μάθημα, επιλογή ενταγμένη βεβαίως στο ίδιο πρόγραμμα σπουδών», όπως έχει εξηγήσει ο κ. Πιερρακάκης.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς», όπως επεσήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, «είναι να βγούμε και να πούμε στους γονείς, ότι πλέον θα ανοίξουν τα σχολεία με περισσότερους καθηγητές, με ψηφιακές τάξεις, με ψηφιακό σχολείο, με ψηφιακό φροντιστήριο, με προβλήματα ακόμα τα οποία έχουμε αυτό το σχέδιο να λύσουμε».

Σε σχέση με τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση και τη βαθιά εσωστρέφεια τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, η ανησυχία του κ. Μητσοτάκη είναι να μην οδηγήσει αυτό σε εφησυχασμό ή χαλάρωση υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης. «Σίγουρα η αντιπολίτευση μπορεί να μείνει αιχμάλωτη των αδιεξόδων της. Την αφήνουμε στην κρίση της. Αυτό το οποίο θέλω να πω, όμως, είναι ότι όσο εντείνονται τα αδιέξοδα της αντιπολίτευσης τόσο αυξάνονται οι δικές μας ευθύνες», επεσήμανε ο ίδιος κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ τόνισε στη συνέχεια: «Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε και το κύρος της πολιτικής και γι’ αυτό ο μόνος δρόμος που ξέρουμε δεν είναι άλλος από την ένταση της δουλειάς μας. Να απαντάμε με χειροπιαστό έργο στα συνθήματα. Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος ασχολείται ιδιαίτερα με το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση, ασχολείται πάρα πολύ όμως με τα δικά του προβλήματα και πώς μπορούμε να δώσουμε απάντηση σε αυτά».