Το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως «μυρίζει μπαρούτι». Όλο και περισσότερο ακούγονται πλέον οι φωνές που καλούν τον Στέφανο Κασσελάκη να αποτανθεί στην βάση και να πραγματοποιήσει εκλογές, προκειμένου να δοθεί λύση στο «πρόβλημα ηγεσίας».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα να «τριχοτομείται», μετά την «καρατόμηση» του Σωκράτη Φάμελλου και την αντικατάστασή του από τον Νίκο Παππά, ενώ είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο να χάσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τις έδρες του κόμματος της Κουμουνδούρου να είναι 34, τρεις μόλις περισσότερες από το ΠΑΣΟΚ, που αριθμεί 31.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, δε, ευρισκόμενος σε μια κατάσταση, κατά την οποία οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι αυξάνονται, επιλέγει, όπως τουλάχιστον καταμαρτυρούν οι κινήσεις του, να στηρίξει Πολάκη, κάτι που εννόησε και η ίδια η Αθηνά Λινού, σε ανάρτησή της χθες μετά τις εξελίξεις σε σχέση με την έδρα της, που οδήγησαν τελικά στη διαγραφή της. «Η διαγραφή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σαφώς μια επιλογή του κ. Κασσελάκη μεταξύ εμού και του κ. Παύλου Πολάκη», ανέφερε άλλωστε στην ανάρτησή της, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά:  «Έδωσα αρκετό περιθώριο στον κ. Κασσελάκη να αποφασίσει σε τι είδους κόμμα θέλει να ηγηθεί, και αποφάσισε ότι το κόμμα που ηγείται θα μετατραπεί σε «πολακικό». Είμαι, όμως, βέβαιη ότι η καταστροφική πορεία του σημερινού κόμματος Πολάκη/Καπνισάκη/Κασσελάκη, αργά ή γρήγορα θα σταματήσει».

Διαβάστε ακόμη: ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει για τα καλά η κουβέντα για εκλογές - Οι φωνές να γυρίσει ο Πολάκης στην ΚΟ, σε "τεντωμένο σχοινί" ακροβατεί ο Κασσελάκης

ΣΥΡΙΖΑ: Γεροβασίλη και Φαραντούρης ζητούν ανοικτά εκλογές

Το «νήμα» άρχισε να ξετυλίγεται χθες το βράδυ, όταν η Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο Action24 η Όλγα Γεροβασίλη, μία ημέρα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και την απομάκρυνση της Αθηνάς Λινού, κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να δώσει λύση «δια της κάλπης. Προφανώς να ξαναγίνουν εσωκομματικές εκλογές. Ο ίδιος να πάρει την ευθύνη και αυτό θα λειτουργήσει λυτρωτικά» είπε η Όλγα Γεροβασίλη, εκφράζοντας τις ανησυχίες της για το κόμμα, «γιατί από πέρσι μέχρι φέτος με ευθύνη του πρόεδρου έχουμε αφαιρέσεις και διαιρέσεις και όχι πρόσθεση και πολλαπλασιασμό», όπως είπε με νόημα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3rsszfgi9op)
Με την θέση αυτή συμφώνησε σήμερα και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης, που συνεχίζει να μην δίνει σαφή απάντηση, ως προς το αν θα θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως «Οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να εκτονώσουν την κρίση», είπε ειδικότερα, τονίζοντας πως «υπάρχει θέμα ηγεσίας».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3s666szn92h)

Πέτρος Παππάς στα Παραπολιτικά 90,1:  «Είναι γελοίο κάποιοι να θέλουν εκλογές μέχρι να χάσει ο Κασσελάκης - Όποιος θέλει, ας καταθέσει πρόταση μομφής»

Στις ανωτέρω αιτιάσεις απάντησε ο Πέτρος Παππάς στα Παραπολιτικά 90,1, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι γελοίο κάποιοι να θέλουν εκλογές μέχρι να χάσει ο Κασσελάκης» και καλώντας τους αμφισβητίές του προέδρου να καταθέσουν πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή. «Δεν καταλαβαίνω τι θα προσφέρει μια τέτοια διαδικασία».

Αναρωτήθηκε, δε: «Υπάρχει καποιος Μεσσίας στο συρτάρι; Υπάρχει σχέδιο που θα εκτινάξει τον ΣΥΡΙΖΑ στο 35%; Όποιος θέλει, να κάνει πρόταση μομφής στην ΚΕ. Ιδού η Ρόδος», είπε χαρακτηριστικά.

«Πυρά» και από τον Φάμελλο: Έχουμε μία νέα κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργήθηκε από την αναίτια αμφισβήτηση του προεδρείου της ΚΟ από τον Στέφανο Κασσελάκη

Από την πλευρά του, για την νέα περιδίνηση, με αφορμή την αλλαγή στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Σωκράτης Φάμελλος, λέγοντας πως αυτή η «νέα κρίση» δημιουργήθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη και την «αναίτια» αμφισβήτηση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε πως δεν είχε ενημερωθεί για την επίμαχη συνεδρίαση, ενώ τόνισε πως δεν αμφισβήτησε ποτέ την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. 

Πρόσθεσε, δε, αφού είπε πως σέβεται την άποψη της Όλγας Γεροβασίλη, πως «πρέπει να υπάρξει αλλαγή της πολιτικής μας και σε επίπεδο ηγεσίας. Δηλαδή εγώ βάζω ζήτημα για την πολιτική της ηγεσίας μας. Το έχω βάλει ήδη στα όργανα για να είμαι συνεπής. Ποτέ δεν άρχισα να λέω από δω και από κει τη γνώμη μου στα κανάλια, αλλά νομίζω ότι δεν μπορεί να έχουμε αυτή τη σωρεία, θα έλεγα εγώ, των λαθεμένων επιλογών.(…) Θα πρέπει το σύνολο του κόμματος μας, δηλαδή τα όργανα μας, τα στελέχη μας, η βάση του κόμματος να συζητήσουμε για την διόρθωση αυτού του πολιτικού λάθους δεν μπορούμε να έχουμε τόσα πολιτικά λάθη και δεν μπορούμε να κατηγορούμαστε εμείς για αποσύνθεση και διάλυση. Και σε αυτό εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη που αναλογεί. Μίλησα δημόσια γιατί οφείλω να είμαι πιστός στις αποφάσεις του Συνεδρίου και σε αυτό το οποίο έχω ταχθεί και νομίζω ότι και ο Πρόεδρος πρέπει να λάβει την ευθύνη του», συμπλήρωσε ο κ. Φάμελλος.

Επαναφορά Πολάκη στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Το «ναι» Κασιμάτη, το «όχι» Μπάρκα

Μείζον ζήτημα, δε, για την Κουμουνδούρου αποτελεί και το αν πρόκειται να επιστρέψει ο Παύλος Πολάκης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τις απόψεις βουλευτών του κόμματος να διίστανται. Από τη μία, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, εκτίμησε πως ο βουλευτής Χανίων πρέπει να επιστρέψει στην ΚΟ, επικρίνοντας μάλιστα την Αθηνά Λινού που δάκρυσε μετά το bullying του άλλοτε αναπληρωτή υπουργού Υγείας σε βάρος της συνεργάτιδας του Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς είπε πως «έπρεπε να είχε συγκρατήσει τον εαυτό της». Δεν δίστασε να κατηγορήσει, δε, την νομική σύμβουλο του νυν υπουργού Υγείας, λέγοντας πως «τον χλεύαζε».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3s60qd0bsax)

Την άποψή αυτή δεν συμμερίζεται όμως ο Κώστας Μπάρκας, ο οποίος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, είπε πως «Δεν παρέλκουν οι λόγοι για να επιστρέψει στην Κ.Ο. ο Πολάκης», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «ακόμη κι αν τον ειρωνευόταν, δε μιλάς έτσι σε μία εργαζόμενη γυναίκα». Μάλιστα, τόνισε με νόημα πως «ο μόνος που έχει μέχρι στιγμής αμφισβητήσει την ηγεσία είναι ο Πολάκης», εννοώντας τα όσα ανέφερε την προηγούμενη Πέμπτη ο βουλευτής Χανίων στην Πολιτική Γραμματεία, ενώ παράλληλα σημείωσε πως «θα πω στα όργανα την άποψή μου για το αν θα πρέπει να υπάρξει προσφυγή στη βάση για τον Κασσελάκη».