Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, και ο Γραμματέας Τομέα Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Δημόπουλος, σχολίασαν μέσω κοινής δήλωσης, τα μέτρα της κυβέρνησης για τη λειψυδρία.  

Η δήλωση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

«Ανακοινώθηκαν με στόμφο και αέρα επιτυχίας τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τη λειψυδρία. Αν κάποιος παρατηρήσει τις προσεκτικά επιλεγμένες διατυπώσεις, τα μέτρα αυτά αποτελούν ανακοινώσεις γενικών αξόνων και όχι συγκεκριμένες δράσεις, δηλαδή έργα που πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν, έστω στο χρονοδιάγραμμα τετραετίας που τίθεται από τον Υπουργό.

Επίσης, ο υπουργός αναφέρει ότι το «κλειδί» για τον σχεδιασμό της μελλοντικής ύδρευσης της Αττικής είναι τα ακριβή μοντέλα πρόβλεψης που υλοποιούνται, παρουσιάζοντας μια κρυμμένη δικαιολογία στην προτεινόμενη πρωτοβουλία.

Ναι, χρειάζονται νέα, διαρκώς επικαιροποιούμενα και δυναμικά μοντέλα πρόβλεψης. Δεν έλειπαν όμως τα επιστημονικά και τεχνικά στοιχεία ώστε να έχουν ήδη δράσει μέχρι τώρα και να προλάβουμε ή να μετριάσουμε τις επιπτώσεις. Δεν θα επιτρέψουμε η αντιμετώπιση της λειψυδρίας να είναι άλλη μια fast-track ανάθεση.

Ναι στην άμεση αποζημίωση και αποκατάσταση πληγέντων και υποδομών.

Όχι όμως στο όνομα της καταστροφής, να εμφανίζεται για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ως ο μοναδικός σωτήρας, που ξέρει καλά να διαχειρίζεται και να κατανέμει πόρους (βλ. και αντιμετώπιση πρόληψης – προστασίας δασών), γρήγορα, άμεσα, αλλά χωρίς τον απαραίτητο τεχνικό και επιστημονικό σχεδιασμό.

Πόσα έργα είναι ώριμα σε βαθμό που μπορεί να προχωρήσουν διαγωνισμοί;

Πόσες μελέτες είναι στο στάδιο ελέγχου και έγκρισης;

Η καθυστέρηση υλοποίησης και ολοκλήρωσης μελετών και έργων, έχει δημιουργήσει επικαλύψεις, ή συνάδει με τα τρέχοντα δεδομένα;

Μήπως ώριμες μελέτες για δημοπράτηση απαιτούν έλεγχο για επικαιροποίηση των πρωτογενών στοιχείων τους και όχι μόνο των τιμολογίων τους;

Μήπως όλα θα γίνουν πάλι με το πρόσχημα του κατεπείγοντος;

Κύριε υπουργέ, περιμένουμε προτάσεις με συγκεκριμένα, κοστολογημένα έργα, χρονοδιάγραμμα και αναμενόμενα αποτελέσματα για την Αττική, αλλά και για το σύνολο της χώρας, με διακριτούς προϋπολογισμούς και θεσμοθετημένη συμβολή των συναρμόδιων επιστημονικών και κρατικών φορέων. Γιατί, αλλιώς, τα 6+1 μέτρα σας, φαντάζουν όμορφα όπως και οι 1000+1 νύχτες!

Μια ωραία ιστορία για το νου, αλλά πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Για τον σκοπό αυτό, καταθέσαμε σήμερα και σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό».