Μία ώρα διήρκεσε η χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας στις Βρυξέλλες. Το πρόσφατο επεισόδιο στην Κάσο έριξε βαριά σκιά και το ραντεβού έγινε, όπως αναμενόταν, σε καλό πλην όμως τυπικό κλίμα. Οι κύριοι Γεραπετρίτης και Φιντάν, ως επαγγελματίες και οι δυο, δεν άφησαν το δύσκολο καλοκαίρι που προηγήθηκε να επηρεάσει το κρίσιμο τετ α τετ τους.

Ωστόσο, προφανώς η Κάσος επηρέασε τη χθεσινή ατζέντα και περιόρισε τα χαμόγελα. Η «Α» αποκαλύπτει όσα ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Η διμερής των δυο ομολόγων έγινε σε «ουδέτερο έδαφος», στη βελγική πρωτεύουσα, στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών. Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, επιλέχθηκαν, ειδικά για την ελληνοτουρκική συνάντηση, τα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «ο Γιώργος Γεραπετρίτης έθεσε στον Χακάν Φιντάν όλα τα θέματα που κατά το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν εντάσεις». Εννοώντας προφανώς την Κάσο, μια ένταση που έφερε την «υπογραφή» της Άγκυρας.

Επίσης, ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε στον Τούρκο ομόλογό του «την ανάγκη ύπαρξης καλού κλίματος, αποφυγής εντάσεων και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Άλλωστε, τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Την ερχόμενη εβδομάδα, θεωρητικά, το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume» θα συνεχίσει τις έρευνές του για λογαριασμό της Ελλάδας -για το έργο πόντισης καλωδίων- ανατολικά της Καρπάθου.

Άρα, θα περάσει κι από την περιοχή του παράνομου κι ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου. Τι θα κάνει τότε η Τουρκία; Θα ξαναστείλει πολεμικά πλοία, όπως τον Ιούλιο; Θα προκαλέσει επεισόδιο; Μένει να φανεί. Πάντως το μήνυμα φαίνεται ότι το πήρε ο Χ. Φιντάν. Αμφότερες οι πλευρές αντιλαμβάνονται ότι είναι λεπτές οι ισορροπίες, ειδικά τώρα. Λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, για την οποία επίσης συζήτησαν χθες οι δυο υπουργοί. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι προφανές γιατί δεν άγγιξαν τα δύσκολα, την προετοιμασία, δηλαδή, για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Η συνάντηση των δυο ηγετών σε λίγες εβδομάδες θα κρίνει αν μπορεί να ξεκινήσει αυτή η κουβέντα. Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης έθεσε και το Κυπριακό στον ομόλογό του, τονίζοντας την ανάγκη επανεκκίνησης του διαλόγου, πάντα όμως στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πέντε χρόνια είχε να προσκληθεί Τούρκος υπουργός στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο.

Η Κύπρος μπλόκαρε τη συμμετοχή της γείτονος. Αυτό άλλαξε, αφενός επειδή η Λευκωσία θέλει να «ξεπαγώσει» το Κυπριακό και αφετέρου επειδή οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών έχουν συμφωνήσει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χακάν Φιντάν έθεσε ζήτημα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Από τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών όμως πήρε την απάντηση ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος περνά από το Κυπριακό. Προσερχόμενος στη χθεσινή Σύνοδο, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε: «Η Ελλάδα είναι επί της αρχής υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

Βεβαίως είναι αυτονόητο ότι η πορεία αυτή περνά μέσα από τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών». Το ίδιο μήνυμα εξέπεμψε και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ: «Είναι σημαντικό για την Τουρκία να κατανοήσει τον ρόλο της ΕΕ σε σχέση με τη θέση ενός κράτους-μέλους, της Κύπρου, που έχει μια δύσκολη σχέση με την Τουρκία. (...) Όλα μπορούν να λυθούν με διάλογο και καλή θέληση». Εξού και ο κ. Φιντάν ήταν και στο γεύμα των «27», που διήρκεσε τρεις ώρες.