Σε ευθεία σύγκρουση με τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών θα βρεθεί η κυβέρνηση το προσεχές φθινόπωρο, με το στίγμα της επιθετικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί με στόχο την εξάλειψη χρόνιων παθογενειών και διαχρονικών δυσλειτουργιών του κράτους να δίνεται στην επικείμενη ΔΕΘ.

Αν και έχει διαμηνυθεί σε όλους τους τόνους από κυβερνητικής πλευράς ότι το φετινό «καλάθι» της ΔΕΘ δεν θα είναι πλουσιοπάροχο, αντιθέτως οι παρεμβάσεις που θα εξαγγελθούν θα είναι στοχευμένες, μελετημένες και πλήρως εναρμονισμένες με τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια, στο Μέγαρο Μαξίμου πυκνώνουν καθημερινά οι κλειστές συσκέψεις με αντικείμενο την προετοιμασία της πρωθυπουργικής παρουσίας στη συμπρωτεύουσα.

«Θα απογοητεύσω όσους πιστεύουν ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος ώστε να έρθω στη ΔΕΘ σαν Αϊ-Βασίλης που θα μοιράσει χρήματα τα οποία το κράτος δεν διαθέτει. Η προσήλωση στη δημοσιονομική τάξη είναι δεδομένη για αυτή την κυβέρνηση», έχει ξεκαθαρίσει από νωρίς ο κ. Μητσοτάκης, διασαφηνίζοντας το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η ομιλία του, με στήριξη στις παραγωγικές ηλικιακές ομάδες αλλά και σε εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και τα νέα ζευγάρια, στο πλαίσιο ενίσχυσης της οικογένειας και αντιμετώπισης του δημογραφικού ζητήματος.

Το Μαξίμου θα παρουσιάσει ένα ολιστικό πλάνο ρεαλιστικών απαντήσεων στα πιεστικά ζητήματα της καθημερινότητας, με την κυβέρνηση να επιθυμεί να αντιστρέψει το κλίμα, δείχνοντας ότι το κράτος είναι παρόν στα προβλήματα των πολιτών, προαναγγέλλοντας στήριξη στους ευάλωτους πολίτες που πλήττονται κυρίως από την ακρίβεια. Υπό αυτό το πρίσμα, μέσω λελογισμένων μέτρων και μετρημένων εξαγγελιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να ανακτήσει τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει οικοδομήσει με την κοινωνία. Και σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται ενόψει της ΔΕΘ η μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 0,5%, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και η αύξηση συντάξεων κατά 2%-2,5%.

«Σημειακές» αλλαγές στη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών, επέκταση περιμέτρου έκπτωσης 50% για μικρά χωριά. Παράλληλα, για το στεγαστικό ζήτημα αναμένεται η επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου» (με επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια 2 δισ. ευρώ), κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις, αυξημένες επιδοτήσεις για ανακαίνιση κλειστών ακινήτων και αντικίνητρα για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Στο μέτωπο του Δημογραφικού προωθούνται παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου επιδοματικής πολιτικής, αύξηση επιδομάτων (για οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά) και επέκταση προνομίων στους τρίτεκνους. Τομές σχεδιάζεται να ανακοινωθούν στη δημόσια Υγεία με έμφαση στη στήριξη του ΕΣΥ και εξαγγελίες για την αναδιοργάνωση εφημεριών, την ανακαίνιση Κέντρων Υγείας, τις λίστες αναμονής για τα χειρουργεία, την ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού μέσω προσλήψεων, αλλά και μέτρα για τη στήριξη δομών Υγείας σε απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή