Στο Ζάππειο θα πραγματοποιηθούν, την ερχόμενη Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, οι εορτασμοί του ΠΑΣΟΚ για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυσή του, με φόντο την κούρσα για την ηγεσία. Την κεντρική ομιλία, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, θα πραγματοποιήσει ο εν ενεργεία πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης, και χαιρετισμό θα απευθύνουν οι πρώην πρόεδροι του κόμματος, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα τιμηθούν επίσης τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη 1974. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συναυλία-αφιέρωμα στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, που έφυγε από τη ζωή πριν από έναν χρόνο και το έργο του ταυτίστηκε με τον αγώνα κατά της χούντας και τη μεταπολίτευση. Σημειώνεται ότι ανάλογη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο της πόλης, στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης».

Αξιοποιώντας στο έπακρο τον επετειακό χαρακτήρα της εκδήλωσης, από τη Χαριλάου Τρικούπη επιθυμούν να δοθεί έμφαση στην ιστορία και την πορεία του κόμματος, με στόχο να αναδειχθεί η αναγκαιότητα ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ στο σήμερα. Από νωρίς εκτιμήθηκε δε ότι θα έπρεπε να μη δοθεί χώρος στους διεκδικητές της ηγεσίας, αποφεύγοντας την εικόνα πασαρέλας υποψηφίων. Στην ομιλία του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζεται για μια συνολική παρέμβαση, τονίζοντας ότι φτάνει η ώρα που το ΠΑΣΟΚ θα καταστεί ξανά κυρίαρχη πολιτική δύναμη.

Ο εν ενεργεία πρόεδρος του κόμματος θα δώσει το στίγμα των προτεραιοτήτων και συνεργασιών στον δρόμο για τη διακυβέρνηση. Ιδιαίτερη έμφαση επίσης θα δοθεί στον κινηματικό χαρακτήρα του κόμματος, που εξασφάλισε και τη μεγάλη δύναμή του κατά τα πρώτα χρόνια της πορείας του, με στόχο να αποτυπωθεί στο σήμερα ένα αντίστοιχο μοντέλο κινητοποίησης της βάσης. Οι συνυποψήφιοι του κ. Ανδρουλάκη για την ηγεσία πάντως δεν δείχνουν διατεθειμένοι να του παραχωρήσουν κατ’ αποκλειστικότητα το προνόμιο να μιλήσει μόνο αυτός για την ιστορία, το παρόν και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

Έχοντας ήδη προετοιμάσει κάποιες πρωτοβουλίες, είναι έτοιμοι να ξεδιπλώσουν και αυτοί το όραμά τους για το κόμμα. Ο Χάρης Δούκας, για παράδειγμα, έχει γυρίσει βίντεο με τα δικά του μηνύματα για τα 50ά γενέθλια του Κινήματος. Ο Παύλος Γερουλάνος, από την άλλη, προγραμματίζει πανελλαδική διαδικτυακή εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσει για «Αναγέννηση ΠΑΣΟΚ», περιγράφοντας τα βήματα για ένα κυρίαρχο και ανοιχτό Κίνημα. Δική του εκδήλωση για την επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου προετοιμάζει και ο Μιχάλης Κατρίνης, έχοντας βασικό στόχο να αναδείξει τον διαχρονικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ ως πολιτικής δύναμης και να εκφράσει τη βεβαιότητα ότι το κόμμα μπορεί να επανέλθει στην εξουσία.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή