Πιο εύθραυστες από ποτέ είναι πλέον οι ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ, με την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου να βρίσκεται μέσα σε μια ατέρμονη θύελλα εξελίξεων και με το ρεύμα αμφισβήτησης στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη να μεγαλώνει ημέρα με την ημέρα. Το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» αναμένεται στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στους «87» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και την επόμενη κίνηση του Παύλου Πολάκη.

Κάποιοι στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η πρόταση μομφής στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έχει βγει οριστικά από το τραπέζι. Μεγάλος μοχλός πίεσης όμως μπορεί να αποδειχθεί η κατακερματισμένη εικόνα που φαίνεται να έχει διαμορφωθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η διαγραφή της Αθηνάς Λινού, που μεταφράζεται ως επαναπροσέγγιση στον βουλευτή Χανίων, η αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά αλλά και η «προσθήκη» της Πόπης Τσαπανίδου μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου, μπορεί να αλλάξουν άρδην τους εσωκομματικούς συσχετισμούς στην ΚΟ αλλά και να οδηγήσουν στην έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η διαγραφή της Αθηνάς Λινού μείωσε τον αριθμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στους 34, με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί σε «απόσταση αναπνοής» με 31. Η ορκωμοσία της Πόπης Τσαπανίδου μπορεί να συμβάλει στο να αριθμούν και πάλι τους 35 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

*Διαβάστε ακόμα: "Καρφιά" Πολάκη σε Κασσελάκη: "Καιρός για ριζικές αλλαγές στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ"

Μπροστά όμως στο ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος, συνοδεία και μιας αποχώρησης βουλευτών, όλα είναι ανοιχτά. Η ηγεσία της Κουμουνδούρου εμφανίζεται να επιχειρεί με τη διαγραφή της κυρίας Λινού το κλείσιμο ενός διπλού «μετώπου» στην ΚΟ και εντείνει τις κινήσεις επαναπροσέγγισης του βουλευτή Χανίων για την επιστροφή του στα κοινοβουλευτικά έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό θα βοηθούσε -έστω και για λίγο- την Κουμουνδούρου στην ανάκτηση κάποιων συσχετισμών, καθώς ενδεχομένως να μπλοκάρει τη διάθεση του κ. Πολάκη να αμφισβητήσει τον κ. Κασσελάκη στην επερχόμενη συνεδρίαση της ΚΕ.

Μετά τη διαγραφή της κυρίας Λινού, ο βουλευτής Χανίων φαίνεται να βρίσκεται σε παρατεταμένη αφωνία για το ζήτημα ηγεσίας που ο ίδιος άνοιξε στην Πολιτική Γραμματεία πριν από κάποιες ημέρες. Σε ένα σενάριο ευθείας σύγκρουσης στην ΚΕ με την εσωκομματική αντιπολίτευση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον υπαρκτό κίνδυνο αποχωρήσεων από το κόμμα αλλά και από την ΚΟ.

Επίφοβοι όμως δεν είναι πλέον μόνο οι επτά βουλευτές που υπέγραψαν αρχικά το κείμενο της ομάδας των «87», αλλά 12 που δεν στήριξαν την πρόταση του κ. Κασσελάκη για την αντικατάσταση του κ. Φάμελλου στην ΚΟ. Και σε αυτούς δεν προσμετρούνται η κυρία Τσαπανίδου και ο κ. Τσίπρας. Οι «87» πάντως βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία ενόψει της ΚΕ, επιχειρώντας να καταλήξουν στη στάση που θα κρατήσουν στη συνεδρίαση, ενώ δεν λείπουν εκείνοι που θεωρούν ότι δεν υπάρχει χώρος πλέον για αυτούς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πολλοί εκτιμούν δε ότι κρίσιμη παράμερος θα είναι η απόφαση του Πειθαρχικού την Τρίτη για τον Χρήστο Σπίρτζη. Πληροφορίες αναφέρουν ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ αντί απολογίας θα στείλει επιστολή καταγγελίας του ίδιου του κ. Κασσελάκη για αντικαταστατική και αντικομματική συμπεριφορά. Στην περίπτωση λοιπόν που αποφασισθεί η παραπομπή του κ. Σπίρτζη στην ΚΕ με πρόταση διαγραφής, θα σημάνει ανοιχτό πόλεμο της φρουράς Τσίπρα με τους προεδρικούς. Και εκεί αναμένεται να ενταθεί η πίεση προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για προσφυγή στις κάλπες.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή