Οι διαφορές και οι ομοιότητες της ιστορίας των Βαλκανικών χωρών βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο βράδυ της Παρασκευής στον περίβολο του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής στις Μουρνιές, με ομιλητές στη συζήτηση να είναι οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Ευάγγελος Βενιζέλος και ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κώστας Υφαντής.

Συντονιστής στην εκδήλωση ήταν ο Νικόλαος Παπαδάκης-Παπαδής, γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Στη συζήτηση έγινε μια προσπάθεια προσέγγισης της σημερινής κατάστασης που επικρατεί στα Βαλκανία με τους ομιλητές να ξεκινούν από όσα έγιναν περίπου έναν αιώνα πριν ενώ αναλύθηκαν με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και φυσικά με την Τουρκία.

mournies-venizelos3
mournies-venizelos11
mournies-venizelos7


Μπακογιάννη: «Οι εθνικισμοί, οι λαϊκισμοί και οι επιρροές ξένων δυνάμεων που θεωρούν ότι μπορούν να επηρεάσουν τα Βαλκάνια μας ανησυχούν»

Η βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη στις δηλώσεις της τόνισε μεταξύ άλλων ότι η συζήτηση αυτή είναι εξαιρετικά επίκαιρη και μας αφορά όλους καθώς «πάρα πολλά από τα ερωτήματα που ξεκίνησαν τότε είναι ακόμα εξαιρετικά επίκαιρα. Η συζήτηση αυτή μας αφορά όλους, αφορά το μέλλον μας, την εξωτερική πολιτική της χώρας μας και βεβαίως όσο περισσότερες γνώσεις έχουμε για τον τρόπο με τον οποίο ο Ελευθέριος Βενιζέλος αντιμετώπισε τότε 100 χρόνια πριν αυτές τις καταστάσεις τόσο καλύτερα για όλους».

Παράλληλα η κα. Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στην σημερινή γεωπολιτική κατάσταση των Βαλκανίων και στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας λέγοντας ότι « οι εθνικισμοί, οι λαϊκισμοί οι οποίοι δυστυχώς επικράτησαν και 100 χρόνια πριν στην περιοχή των Βαλκανίων και οι επιρροές ξένων δυνάμεων που θεωρούν ότι μπορούν να επηρεάσουν τα Βαλκάνια μας ανησυχούν. Η ελληνική εξωτερική πολιτική και η Ελλάδα όμως όπως και τότε όπως και σήμερα τα αντιμετωπίζει με συμμαχίες, αλλά βασιζόμενη πάνω από όλα στον δικό της εαυτό και στα διπλωματικά της επιχειρήματα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ένας ρεαλιστής Πρωθυπουργός και δεν προσπάθησε πότε να κοροϊδέψει τον κόσμο. Σήμερα υπάρχουν πολλοί ηγέτες ρεαλιστές, πολλοί ηγέτες οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται το χρέος στους λαούς τους».


Βενιζέλος: Η Ελλάδα των τελευταίων 50 ετών είναι η Ελλάδα της καλύτερης περιόδου της από την έναρξη της Επανάστασης


Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος στις δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «παρότι η προσοχή είναι στραμμένη στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή τα Βαλκάνια είναι πάντα ταραγμένα και για αυτό πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί και σε εγρήγορση. Η Ελλάδα βεβαίως έχει τα πλεονεκτήματα της ως παλιά χώρα μέλος της Ε.Ε. και πάρα πολύ χώρα μέλος του ΝΑΤΟ αλλά υπάρχουν πάντα ανοιχτά προβλήματα και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος διολίσθησης στην περίοδο των αρχών της δεκαετίας του ’90. Όλες οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων έχουν κάποιο πρόβλημα και ως εκ τούτου αυτό θα πρέπει να είναι θεμελιώδης προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής μαζί βέβαια με την οικονομική και αναπτυξιακή μας παρουσία καθώς με αυτούς τους μοχλούς ασκείς εξωτερική πολιτική σε ένα χώρο όπως η νοτιοανατολική Ευρώπη και ειδικότερα τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα των τελευταίων 50 ετών είναι η Ελλάδα της καλύτερης περιόδου της από την έναρξη της Επανάστασης. Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη δυτική χώρα και αυτό είναι ένα επίτευγμα των Ελλήνων».


Υφαντής: Χωρίς την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους λαούς τότε ξαναθυμόμαστε το κακό μας παρελθόν


Με τη σειρά του ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κώστας Υφαντής ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ότι «τα Βαλκάνια στο μυαλό όλων είναι μια περιοχή που εγκυμονεί κινδύνους και ανά πάσα στιγμή πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να καταρρεύσει σε ένα χάος όπως αυτό το οποίο βίωσαν στην δεκαετία του ’90. Εκκρεμούν πολλά ζητήματα τα οποία δεν έχουν λυθεί και κυρίως το ζήτημα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Την ίδια στιγμή έχουμε μια σειρά από χώρες των Βαλκανίων οι οποίες φαίνεται να έχουν αφήσει πίσω τους το κακό Βαλκανικό παρελθόν. Αυτό έχει να κάνει με την δυναμική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ένταξη στο ΝΑΤΟ δηλαδή στους θεσμούς εκείνος που σταθεροποιήσαν τις προσδοκίες. Υπάρχουν πολλά προβλήματα ανάπτυξης. Είμαστε ακόμα, και ιδιαίτερα τα δυτικά Βαλκάνια πολύ πίσω από αυτό που θα θέλαμε να είμαστε στην ΕΕ. Υπάρχει ακόμα απόσταση και μας ανησυχεί συνεχώς. Υπάρχει ακόμα κοινωνική, οικονομική και πολιτική «απομόνωση» των Βαλκανίων που εγκυμονούν κινδύνους πάντα».


Στην συνέχεια ο κ. Υφαντής απαντώντας σε ερώτηση αναφέρθηκε στον τρόπο που μπορούν να αντιμετωπιστούν οι παλινωδίες κάποιων χωρών λέγοντας ότι «ο μόνος τρόπος είναι η διπλωματική οδός. Το μονοπάτι της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης και κυρίως αυτό είναι που πρέπει να εμπεδωθεί στα Βαλκάνια ότι όταν υπογράφουμε κάτι το τηρούμε γιατί εκεί στηρίζεται η εμπιστοσύνη. Χωρίς την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους λαούς τότε ξαναθυμόμαστε το κακό μας παρελθόν».

Τέλος στον καθοριστικό ρόλο του Ελευθέριου Βενιζέλου στα Βαλκάνια αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Βενιζέλου Νίκος Παπαδάκης.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» με αφορμή την επέτειο γέννησης του Ελευθέριου Βενιζέλου. με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Δήμου Χανίων.

mournies-venizelos9
mournies-venizelos6
mournies-venizelos4

Πηγή: Flashnews.gr