Μία εβδομάδα πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ και την παρουσίαση της οικονομικής ατζέντας της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλάει στα «Π» και αποκαλύπτει ποιες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών έρχονται, ποια μέτρα στήριξης των νοικοκυριών σχεδιάζονται, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες.

Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού, όπως έχει διαμορφωθεί στο οκτάμηνο του έτους, αφήνει περιθώρια για περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης ή στήριξης πολιτών μέχρι το τέλος του έτους;

Ο Προϋπολογισμός του 2024 εκτελείται ομαλά. Υπενθυμίζω τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ έως το τέλος του χρόνου. Το βασικό, όμως, είναι τι περιθώρια υπάρχουν για το 2025. Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς δίνει περιθώριο αύξησης των δαπανών του 2025 κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2024. Πού θα πάνε αυτά; Ενα δισ. ευρώ θα πάει στην αύξηση των τακτικών δαπανών του Δημοσίου (ρεύμα, ενοίκια, Υγεία, Παιδεία κ.λπ.). Ενα δισ. επιπλέον θα πάει στις συντάξεις (400 εκατ. για τις αυξήσεις και 600 εκατ. για νέες συντάξεις). Ενώ επιπλέον 850 εκατ. θα πάνε στην άμυνα (κυρίως σε παραλαβές των φρεγατών Belharra). Επομένως, πλησιάζουμε αμέσως-αμέσως το όριο των 3 δισ. ευρώ που θέτει η Κομισιόν. Γι’ αυτό διαπραγματευόμαστε αυτές τις μέρες για μια υψηλότερη οροφή. Πάντα μέσα στα πλαίσια της λογικής. Περιμένετε ακόμα μία εβδομάδα και θα δείτε το τελικό πλαίσιο που θα διαμορφωθεί.

Ποιες νέες μειώσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους είναι στη σκέψη σας για την επόμενη τριετία;

Θυμίζω κατ’ αρχάς ότι ήταν η δική μας κυβέρνηση η οποία αύξησε το αφορολόγητο για τις οικογένειες με παιδιά, που μείωσε τον ΕΝΦΙΑ κατά 35% και τον φόρο νομικών προσώπων από 28% στο 22%. Εμείς μειώσαμε τον φόρο στα μερίσματα, καταργήσαμε τον φόρο για τις γονικές παροχές μέχρι 800.000 ευρώ, μειώσαμε τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου και τον φόρο χρηματιστηριακών συναλλαγών. Ηταν, επίσης, η δική μας κυβέρνηση η οποία μηδένισε τον φόρο για την απόκτηση κρατικών ομολόγων, κατήργησε το χαρτόσημο σε 600 περιπτώσεις και μείωσε τον ΦΠΑ στις μεταφορές και την εστίαση. Ολα αυτά ήταν δυνατά χάρη σε μια οικονομική πολιτική η οποία συνδυάζει τη δημοσιονομική σοβαρότητα με τις φιλοεπενδυτικές και φιλοαναπτυξιακές πολιτικές και δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο. Στην ίδια κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε, μεταξύ άλλων, με μία νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τη μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες και την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδοµές για ακόµα ένα έτος. Υπενθυµίζω, ωστόσο, ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις υποβοηθούνται από τον περιορισµό της φοροδιαφυγής. Γι’ αυτό, άλλωστε, προχωρούµε µε τις 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες αντιµετώπισης της φοροδιαφυγής, οι οποίες θα µας επιτρέψουν να µειώσουµε περισσότερο φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Ποιες αλλαγές µπορούν να περιµένουν τελικά οι ελεύθεροι επαγγελµατίες για τη φορολόγησή τους και από πότε;

Το νέο σύστηµα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελµατιών είναι ένα, πιστεύω, κοινωνικά δίκαιο µέτρο απέναντι στους µισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι οποίοι πλήρωναν µεσοσταθµικά υψηλότερους φόρους από τον µέσο ελεύθερο επαγγελµατία. Το τεκµήριο, άλλωστε, που θεσπίστηκε ισοδυναµεί κατ’ αρχήν µε το εισόδηµα του µισθωτού που αµείβεται µε τον κατώτατο µισθό. ∆εν µπορεί να γίνει συνειδησιακά αποδεκτό από εµένα ότι οι ελεύθεροι επαγγελµατίες που εµπίπτουν στο τεκµήριο δηλώνουν µεσοσταθµικά ως εισόδηµα 268 ευρώ/µήνα. Εξάλλου, δώσαµε τη δυνατότητα στους ανθρώπους αυτούς να αµφισβητήσουν το τεκµήριο και να πουν στην Εφορία αν βγάζουν λιγότερα χρήµατα. Το έκαναν λιγότεροι από 300 συµπολίτες µας σε όλη τη χώρα. Νοµίζω ότι αυτό κάτι λέει. Εν πάση περιπτώσει, όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα προχωρήσουµε σε ορισµένες σηµειακές αλλαγές στο νέο σύστηµα. Το υπογραµµίζω: σηµειακές. ∆ιότι είναι άλλο η στήριξη της επιχειρηµατικότητας και άλλο της παραβατικότητας. Οι σηµαντικότερες αλλαγές θα είναι η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος, που σηµαίνει µια ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελµατιών κατά 325 ευρώ τον χρόνο, αλλά και η επέκταση της περιµέτρου της έκπτωσης του 50%, που ισχύει για µικρά χωριά.

∆ιαφωνεί η κυβέρνηση µε το ΚΕΠΕ, που επισηµαίνει στην τελευταία του έκθεση ότι η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην Ε.Ε. ως προς τον µέσο µισθό ανά δεδουλευµένη ώρα εργασίας;

Κατ’ αρχάς, πρέπει όλη αυτή η ιστορία µε τη Βουλγαρία κάποια στιγµή να τελειώσει. Ο κατώτατος µισθός στην Ελλάδα είναι 830 ευρώ/µήνα σε 14µηνη βάση και 968 ευρώ/ µήνα σε 12µηνη βάση, ενώ στη Βουλγαρία είναι 477 ευρώ σε 12µηνη βάση. Από εκεί και πέρα, αυτό που ξεχνούν όσοι θέλουν ως διά µαγείας να κλείσουµε την απόσταση που µας χωρίζει από το 2009 είναι ότι µεσολάβησε µία βαθιά κρίση, κατά την οποία η Ελλάδα έχασε το 25% και πάνω του ΑΕΠ της. Απαντήσαµε στους δύο ερευνητές του ΚΕΠΕ επίσηµα και µε συγκεκριµένα στοιχεία: έχουµε ήδη ξεκινήσει να συγκλίνουµε, καθώς την περίοδο 2019-2023 το πραγµατικό κατά κεφαλήν εισόδηµα έχει αυξηθεί στην Ελλάδα κατά 7,7%, (έναντι 3,3% στην Ε.Ε. και 2,3% στην ευρωζώνη).

Ακόµα σηµαντικότερο: το καθαρό διαθέσιµο εισόδηµα ενός µέσου νοικοκυριού -αυτά δηλαδή που βάζει στην τσέπη του- έχει αυξηθεί από το 2019 έως σήµερα από 12,3% έως 15,7%. Με αποτέλεσµα σε όρους αγοραστικής δύναµης να είµαστε στη 16η θέση της Ε.Ε. των «27». Ακόµα περισσότερο, ενώ ο ∆είκτης Τιµών Καταναλωτή έχει σωρευτικά αυξηθεί την περίοδο 2019-2024 κατά 13,4%, την ίδια περίοδο σύµφωνα µε την «ΕΡΓΑΝΗ», ο µέσος µισθός αυξήθηκε κατά 20,2%, ενώ ο κατώτατος µισθός κατά 27,7%. ∆ηλαδή, αρκετά πάνω από τον πληθωρισµό. ∆εν πανηγυρίζουµε γι’ αυτά. Αλλά δεν µπορούµε να προσχωρήσουµε και στην ατελείωτη γκρίνια, που θέλει να µας κάνει να πιστέψουµε ότι η Ελλάδα ολοένα πηγαίνει και προς τα κάτω.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε εσωκοµµατική περιδίνηση, κάτι που, όπως επισηµαίνουν πολλοί, λειτουργεί αρνητικά για την κυβέρνηση, γιατί την οδηγεί σε εφησυχασµό. Ποια είναι η δική σας θέση;

Γίνεται µια συζήτηση τελευταία για τη λεγόµενη «µεταρρυθµιστική κόπωση» της κυβέρνησης… Ανεξαρτήτως του τι κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, συµφωνώ ότι πρέπει να προχωρήσουµε µπροστά µε θαρραλέες αλλαγές. Η ακινησία και ο φόβος του πολιτικού κόστους θα έβλαπταν τόσο την κυβέρνηση όσο και την οικονοµία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουµε πετύχει πολλά, που δεν είναι καθόλου ασήµαντα και αυτονόητα: έχουν βρει δουλειά περισσότεροι από 400.000 πολίτες. Εχουµε από τις ταχύτερες αυξήσεις του ΑΕΠ στην Ε.Ε. Εχουµε φτάσει στον ευρωπαϊκό µέσο όρο στις εξαγωγές. Οι µισθοί αυξήθηκαν αρκετά πάνω από τον πληθωρισµό.

Αλλά και στον έναν χρόνο µετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές: Πήραµε την επενδυτική βαθµίδα, µε αποτέλεσµα µόνο για τα δανεικά που πήραµε φέτος οι φορολογούµενοι να πληρώσουν 800 εκατ. ευρώ λιγότερα σε βάθος δεκαετίας. Εφαρµόσαµε αµέσως το 50% του οικονοµικού µας προγράµµατος. Αυξήσαµε ξανά τον κατώτατο µισθό και τους µισθούς στο ∆ηµόσιο. Προχωρήσαµε τη φορολογική µεταρρύθµιση, που µας επιτρέπει να προχωρήσουµε σε νέες φορολογικές ελαφρύνσεις. Προχωρήσαµε 10 αποκρατικοποιήσεις µε έσοδα 7,1 δισ. ευρώ. Είµαστε πρωτοπόροι στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ και του Ταµείου Ανάκαµψης. ∆ροµολογήσαµε τον εκσυγχρονισµό του Υπερταµείου και των θυγατρικών του. Υποχρέωσή µας είναι να συνεχίσουµε την προσπάθεια.

Ενθαρρύνοντας την οικονοµική ελευθερία, ώστε µέσω της δηµιουργικότητας του ιδιωτικού τοµέα να ενισχυθούν οι επενδύσεις, η καινοτοµία και η εξωστρέφεια και ταυτόχρονα από την πολιτική µας να ωφελούνται όσοι πραγµατικά έχουν ανάγκη.

Το υπουργείο Οικονοµικών ποιες µεταρρυθµίσεις σχεδιάζει να υλοποιήσει τους επόµενους µήνες;

Είµαστε αποφασισµένοι να συνεχίσουµε να κινούµαστε στο πλαίσιο που περιέγραψα, µε τρεις από τις σηµαντικότερες προτεραιότητές µας να είναι: Πρώτον, η ολοκλήρωση της φορολογικής µεταρρύθµισης (υποχρεωτική ηλεκτρονική τιµολόγηση, ψηφιακό δελτίο αποστολής, ψηφιακό πελατολόγιο, ψηφιακή ΑΑ∆Ε συνολικά). ∆εύτερον, η δηµιουργία του ενιαίου µητρώου επιδοµάτων, ώστε τα επιδόµατα να τα παίρνουν όσοι τα έχουν πραγµατικά ανάγκη. Τρίτον, η αξιοποίηση της δηµόσιας ακίνητης περιουσίας, µε σύγχρονες µεθόδους και τη µεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά