Σαφείς συµβολισµούς και στοχεύσεις ενόψει της 88ης ∆ΕΘ ενέχει η επιστροφή του Κ. Μητσοτάκη στην Αθήνα, µετά τη θερινή ανάπαυλα, που ούτως ή άλλως διαταράχθηκε από τα πύρινα µέτωπα της 11ης Αυγούστου στην Αττική, µε την κυβέρνηση να επιδιώκει το διάστηµα που αποµένει έως την πρωθυπουργική ανάβαση στη Θεσσαλονίκη να κλείσει τα ανοιχτά µέτωπα και να καθαρίσει το πολιτικό πεδίο, µε το βλέµµα και στις δηµοσκοπήσεις, που παραδοσιακά παρουσιάζονται µετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες της ∆ιεθνούς Εκθεσης.

Υπό αυτό το πρίσµα, ο πρωθυπουργός σκοπεύει να απευθυνθεί από το βήµα του Βελλιδείου στα ακροατήρια που στις πρόσφατες ευρωεκλογές εξέφρασαν δυσαρέσκεια προς ορισµένες κυβερνητικές επιλογές διά της αποχής ή της ψήφου διαµαρτυρίας. Επίσης, ήδη κατά το προηγούµενο διάστηµα το Μαξίµου µε διαδοχικές συσκέψεις έριξε το βάρος σε ζητήµατα αιχµής, όπως η Παιδεία, µε την ανακοίνωση των 11 σηµαντικών αλλαγών για τη νέα σχολική χρονιά, αλλά και το θέµα των ΜΜΜ, µε την αναβάθµιση των συγκοινωνιών να αποτελεί προτεραιότητα, εφαρµόζοντας πρόγραµµα ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ, προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτό άλλωστε απέδειξε και η παρουσία του Κ. Μητσοτάκη την περασµένη Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, όπου επεδίωξε να αναδείξει το αφήγηµα ότι η κυβέρνηση της Ν.∆. έχει δροµολογήσει τα περισσότερα έργα για τη συµπρωτεύουσα περισσότερο από κάθε άλλη κυβέρνηση, επιδιώκοντας την ενίσχυση του Βορρά, που έχει ξεκινήσει µετά τις ευρωκάλπες. Στόχος, η επιτάχυνση των έργων για την έδρα της Βόρειας Ελλάδας, προκειµένου να έχουν παραδοθεί έως τις εθνικές εκλογές του 2027, µε το βλέµµα προς τις διαρροές εκ δεξιών.

Πλάνο τετραετίας

Ο πρωθυπουργός εµφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη µε ολοκληρωµένο πλάνο τετραετίας για την ανάπτυξη της πόλης, µε αιχµή την αναβάθµιση και τη βελτίωση των υποδοµών και την ενίσχυση των δοµών δηµόσιας Υγείας, απαντώντας µε σειρά πρωτοβουλιών και παρεµβάσεων στις ανησυχίες των Βορειοελλαδιτών, µε το βλέµµα στο µεγάλο στοίχηµα της αντιστροφής του κλίµατος προβληµατισµού που κατεγράφη στην περιοχή στις πρόσφατες ευρωεκλογές, όπου σηµειώθηκαν σηµαντικές διαρροές στη «γαλάζια» δυναµική. Η Ν.∆. στην Α' Θεσσαλονίκης κατέγραψε ποσοστό 24,33% από 30,63% στις προηγούµενες ευρωεκλογές και στη Β' Θεσσαλονίκης 27,15%, από 35,19% το 2019.

Σε αυτό το πλαίσιο, έβαλε τέλος στο «ανέκδοτο» για το Μετρό Θεσσαλονίκης, ανακοινώνοντας ότι στις 30 Νοεµβρίου 2024 θα παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα εγκαινιαστεί απλώς, αλλά θα τεθεί σε λειτουργία. Ακόµα, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε για τον οδικό άξονα Flyover ότι ο στόχος είναι να παραδοθεί την άνοιξη του 2027, πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ενώ διαµηνύθηκε ότι η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Καλαµαριά θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάµηνο του 2025, ενώ το ποσοστό ολοκλήρωσης του έργου βρίσκεται στο 89,4%. Επόµενος σταθµός της πρωθυπουργικής δραστηριότητας πριν από τα εγκαίνια της ∆ΕΘ είναι η πολύπαθη Θεσσαλία και συγκεκριµένα η Λάρισα, όπου στις ευρωεκλογές η Ν.∆. κατέγραψε ποσοστό 27,61% έναντι 34,19% στις κάλπες του 2019.

Στη Λάρισα

Αύριο, λοιπόν, και ένα χρόνο µετά τη βιβλική καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel», ο Κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται τη Λάρισα. Εκεί θα παρουσιαστεί το πλάνο αντιπληµµυρικής θωράκισης της περιοχής, αλλά και η πορεία ανασυγκρότησης, µε τον πρωθυπουργό να παρουσιάζει µέρος του συγκεκριµένου σχεδίου, µε έµφαση στα βασικά έργα υδρονοµίας, τα φράγµατα και τα αρδευτικά, τα οποία έχουν να κάνουν µε τη διαχείριση του νερού, αλλά και µε την αντιπληµµυρική προστασία, που είναι το µείζον ζήτηµα στην κυβερνητική ατζέντα. Στην τελική ευθεία προς τη ∆ΕΘ, το Μαξίµου στοχεύει στην ανάκτηση της σχέσης εµπιστοσύνης µε τη µεγάλη δεξαµενή της µεσαίας τάξης, που έστειλε επίσης πολλαπλά µηνύµατα στις πρόσφατες ευρωεκλογές, χτυπώντας στον Κ. Μητσοτάκη το καµπανάκι ότι η κυβέρνηση αποµακρύνεται από τις δεσµεύσεις της για τη βελτίωση της καθηµερινότητας των πολιτών, µε µεταρρυθµίσεις που αφορούν τους πολλούς και όχι περιορισµένα ακροατήρια.

Το «καλάθι»

Εποµένως, ο πρωθυπουργός αναµένεται από τα εγκαίνια της 88ης ∆ΕΘ να παρουσιάσει ένα «καλάθι» µετρηµένο και εναρµονισµένο µε τα στενά δηµοσιονοµικά περιθώρια, που θα απαντά στις ανησυχίες των Ελλήνων. Εµφαση θα δοθεί στην ακρίβεια, τη στεγαστική κρίση, την Υγεία και την Παιδεία και πιθανότατα σε διορθωτικές κινήσεις για τους ελεύθερους επαγγελµατίες, ένα εκλογικό κοινό που παραδοσιακά «είχε» η Ν.∆., ωστόσο η φορολογική µεταρρύθµιση προκάλεσε σηµαντικές αντιδράσεις, που κατεγράφησαν στην κάλπη, ως προς τον τεκµαρτό τρόπο φορολόγησης. Οι αλλαγές θα κινούνται στη φιλοσοφία του νόµου, ωστόσο θα έρθουν να διορθώσουν διαπιστωµένες αστοχίες.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή