Οι λόγοι της διαγραφής του Παύλου Πολάκη παραμένουν ισχυροί, λέει σε συνέντευξή του στα «Π» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, συμπληρώνοντας πως θα ήταν έξω από τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ η διαγραφή της κυρίας Λινού να έγινε για να ικανοποιηθεί ο βουλευτής Χανίων. Ο κ. Μπάρκας θεωρεί πως δεν θα δώσει λύσεις η προσφυγή στη βάση του κόμματος για το ζήτημα της ηγεσίας και αναφέρεται επίσης στο θέμα του κ. Φάμελλου, στον ρόλο του κ. Τσίπρα, αλλά και στις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διχάστηκαν σε σχέση με τον πρόεδρο της Κ.Ο. Για ποιον λόγο πιστεύετε πως ο κ. Κασσελάκης αποφάσισε να αλλάξει τον κ. Φάμελλο; Δεν σας εκπροσωπούσε επαρκώς;

Αποτελεί προνόμιο και δυνατότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να κάνει όποιες αλλαγές θέλει σε νευραλγικές θέσεις του κόμματος. Μπορεί να προτείνει αλλαγές προσώπων που εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. και εκφράζουν τις θέσεις και τις προτάσεις του κόμματος. Δεν γνωρίζω τους λόγους που ο πρόεδρος Στ. Κασσελάκης προέβη τώρα σε αυτές τις αλλαγές. Γιατί δεν άλλαξε μόνο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και όλοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, όπως και ο/η επικεφαλής των τομεαρχών. Τώρα, όσον αφορά τον Σωκράτη Φάμελλο, θα μείνω στα λόγια του προέδρου, αλλά και του συνόλου των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πως μας εκπροσώπησε άρτια σε δύσκολες ημέρες για εμάς. Κατά γενική ομολογία, κατάφερε να σταθεί ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή πολύ καλά απέναντι από τον κύριο Μητσοτάκη. Και αυτό το αναγνωρίζουν ακόμα και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι.

Ακούω στελέχη και βουλευτές να λένε πως πρέπει να επιστρέψει στην Κ.Ο. ο Παύλος Πολάκης. Συμφωνείτε;

Ο Παύλος Πολάκης διεγράφη από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με απόφαση του προέδρου μας, Στ. Κασσελάκη, μετά το επεισόδιο που συνέβη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης επιτροπής της Βουλής. Ο λόγος ήταν ένα φραστικό επεισόδιο με μια συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας. Γεγονός για το οποίο δεν έχει ανακαλέσει και ο λόγος της διαγραφής του παραμένει ισχυρός.

Ηταν σωστή η απόφαση για τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού; Ή έγινε για να ικανοποιηθούν οι διαθέσεις του κ. Πολάκη;

Οι λόγοι που οδήγησαν στη διαγραφή της Αθηνάς Λινού από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχουν να κάνουν με την επαγγελματική της δραστηριότητα. Την οποία, πέραν των γενικών, δεν γνωρίζω. Η ίδια δήλωσε πως προσκόμισε όλα τα στοιχεία που της ζητήθηκαν. Επομένως δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη, εφόσον δεν γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες. Μόνο πως δεν ικανοποίησαν οι εξηγήσεις της. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να πιστέψω και δεν το πιστεύω πως η διαγραφή αυτή έγινε για να ικανοποιηθούν οι διαθέσεις κάποιου. Γιατί κάτι τέτοιο είναι έξω από τις αρχές του κόμματός μας.

Υπάρχει τρόπος διαφυγής του κόμματος από αυτό το σπιράλ της εσωστρέφειας; Θα ήταν λύση η προσφυγή στη βάση για το θέμα της ηγεσίας;

Το κόμμα μπορεί και πρέπει να βγει από το σπιράλ της εσωστρέφειας μόνο με συντροφικότητα μεταξύ των μελών και των στελεχών. Δυστυχώς η τοξικότητα είναι παρούσα, μας έχει εμποτίσει. Είναι ανάγκη όμως να ξεφύγουμε. Δεν θεωρώ πως η προσφυγή στη βάση είναι αυτή που μπορεί να δώσει λύση. Στροφή στις προτάσεις μας για τα προβλήματα που η κοινωνία έχει, συζήτηση με τον λαό και εξωστρέφεια μπορούν να αντιστρέψουν το κλίμα. Δύσκολο μεν, κατορθωτό όμως.

Την Τρίτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας για τον κ. Σπίρτζη. Ανησυχείτε μήπως η εισήγηση για διαγραφή μπορεί να πυροδοτήσει το φιτίλι της τελικής σύγκρουσης;

Πολιτικοί λόγοι με οδήγησαν στην απόφαση να μη συμμετέχω στα εκλεγμένα όργανα του κόμματος. Είμαι βέβαιος πως οι σύντροφοι που συμμετέχουν μπορούν να αξιολογήσουν συμπεριφορές και εκφράσεις και μπορούν να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις για το κόμμα.

Δεδομένου ότι τα πράγματα μοιάζουν να είναι σε οριακό σημείο, μήπως πρέπει να παρέμβει ο Αλέξης Τσίπρας;

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρόεδρος, ο ηγέτης που έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κυβέρνηση. Από ένα κόμμα μικρών ποσοστών δημιούργησε ένα κυβερνητικό κόμμα. Και όλες, όλους εμάς, βουλευτές και υπουργούς. Θα σας έλεγα πως είμαι πολύ «μικρός» για να μπορώ να μιλάω εξ ονόματός του είτε να επιδιώκω παρέμβασή του. Αγαπά την παράταξη, είναι γέννημα-θρέμμα αυτής και είμαι βέβαιος πως επιδιώκει το καλό της παράταξης. Το οποίο είναι η κυβερνητική της πορεία.

Κατά την άποψή σας, τι πρέπει να γίνει στην Κεντροαριστερά; Υπάρχουν προϋποθέσεις για ευρύτερες συνεργασίες και κοινή εκλογική κάθοδο;

Θα ξεκινήσω με το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας. Βρισκόμαστε στον πρώτο χρόνο της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης. Με το ΠΑΣΟΚ σε εκλογική διαδικασία για την ηγεσία του. Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα συμβεί σε τρία χρόνια από τώρα, δεν είμαι μάντης. Είναι ανεπίκαιρο να μιλάμε από τώρα για κοινή εκλογική κάθοδο. Είμαι βέβαιος όμως πως προϋποθέσεις για ευρύτερες συνεργασίες υπάρχουν. Κοινές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες ή αυτοδιοικητικές. Ακόμα και κοινές κομματικές πρωτοβουλίες μπορούν να συμβούν. Για να ξεπεράσουμε τις πληγές του παρελθόντος, θεωρώ πως αυτή είναι η πρέπουσα πορεία. Γιατί το μήνυμα των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές, αυτό που ο κόσμος, η κοινωνία επιδιώκει είναι να απαλλαγεί από την καταστροφική κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με μια ενιαία πολιτικά κεντροαριστερή παράταξη.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά, το Σάββατο 31/8