Σε επετειακούς ρυθμούς κινείται το ΠΑΣΟΚ, καθ’ότι η ιστορική επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη και τα 50 χρόνια της ίδρυσης του κόμματος αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία υπενθύμισης της ιστορικής διαδρομής και των κοινωνικοπολιτικών αλλαγών που έφερε η «Δημοκρατική Παράταξη», αλλά φυσικά και ένα ισχυρό έναυσμα για την πορεία προς την εσωκομματική διαδικασία της 6ης Οκτωβρίου.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία, πλην των εορταστικών εκδηλώσεων για την ημέρα αυτή, φροντίζουν με κάθε τρόπο να ενισχύουν το όλο και αυξανόμενο κύμα ενδιαφέροντος και εμπιστοσύνης που έχει επανέλθει για το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μία ατελείωτη περιδήνηση και η Νέα Δημοκρατία δέχεται συνεχώς «καμπανάκια» για τις κυβερνητικές της πρακτικές.

Η επικοινωνία με τη βάση του ΠΑΣΟΚ

Με τις πολιτικές εξελίξεις να «τρέχουν» συνεχίζουμε την επικοινωνία με στελέχη και μέλη του κόμματος, όπου και αυτήν την εβδομάδα καλούνται να απαντήσουν σε πληθώρα ερωτημάτων.

Με κεντρικό πλαίσιο το διακύβευμα της πολιτικής διαδικασίας, μιλούν για το πως επιθυμούν το ΠΑΣΟΚ την επομένη των εκλογών, τις προοπτικές κυβερνησιμότητας, τις ανάγκες και τα όσα πρέπει να επιτελέσει αλλά και φυσικά, στο ποια/ον επιθυμούν να δουν στο «τιμόνι» της ηγεσίας.

Αλίρη Χριστίνα: Έχουμε ιστορική, εθνική, πολιτική ευθύνη


Το ΠΑ.ΣΟ.Κ οδεύει συντεταγμένα σε μια διαδικασία εκλογής προέδρου και αυτή είναι μια ευκαιρία να χαραχθεί η πολιτική στρατηγική του κόμματος για τα επόμενα χρόνια.

Ο κύκλος της συρρίκνωσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει κλείσει και εδώ και λίγο καιρό έχουμε περάσει σε μια νέα φάση που το ζητούμενο είναι η διαμόρφωση εναλλακτικής πρότασης εξουσίας.

Η εκλογή προέδρου πρέπει να γίνει η αφορμή μιας επανατοποθέτησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ στην ελληνική κοινωνία. Με ποιους είμαστε, ποιους εκφράζουμε, τι κράτος θέλουμε, πως θα αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες και πως θα ετοιμάσουμε την Ελλάδα για τον δύσκολο 21 ο αιώνα που έχουμε μπροστά μας. Αυτά είναι κεφαλαιώδη ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν μέσα από αμιγώς πολιτικές διεργασίες

Δεν έχουμε χρόνο, δεν έχουμε την πολυτέλεια της απραξίας, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην μετατροπή της χώρας σε ένα άνυδρο χωράφι αφελληνισμού της οικονομίας, ακριβών τροφίμων και κολοσσιαίων ανισοτήτων.

Έχουμε ιστορική εθνική πολιτική ευθύνη να ανατρέψουμε αυτήν την εξέλιξη.

Δρούλιας Ηρακλής: Να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της ανόδου

Το ΠΑΣΟΚ μετά το 2012 είδε την εκλογική του επιρροή να συρρικνώνεται σε μονοψήφια ποσοστά και από πρωταγωνιστής στην πολιτική σκηνή της χώρας να γίνεται κομπάρσος. Το κύριο ερώτημα προς όλα τα στελέχη του ήταν με ποιον θα πάτε. Ο ρόλος του περιοριζόταν μόνο ως συμπλήρωμα σε μια κυβέρνηση της αριστεράς ή της δεξιάς. Τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει ένας νέος κύκλος σταθερής ανόδου. Το σημαντικότερο όμως είναι πως το ερώτημα πλέον μετατράπηκε από το «με ποιους θα πάμε» στο «πότε θα κυβερνήσουμε». Αυτό ίσως σε κάποιους να φαντάζει εύκολο αλλά δεν είναι. Επιτεύχθηκε με πολύ κόπο και κυρίως χάρη στη στρατηγική της πολιτικής αυτονομίας της ανανέωσης και ενότητας που επιλέχθηκε και τηρήθηκε πιστά.

Το διακύβευμα λοιπόν είναι διττό. Να διασφαλίσουμε πως θα συνεχιστεί αυτός ο κύκλος ανόδου του ΠΑΣΟΚ, αλλά ταυτόχρονα να απαντήσουμε πειστικά στο ερώτημα όχι πότε αλλά ΠΩΣ θα γίνει το ΠΑΣΟΚ η αξιόπιστη κυβερνητική επιλογή. Γιατί το όραμά μας δεν μπορεί να είναι απλά να γίνουμε κόμμα εξουσίας μέσα σε μια νύχτα. Η εξουσία δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός αλλά απόρροια των πολιτικών μας που θα πείσουν την ελληνική κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσει ξανά το όραμα που έχει εκλείψει στη μεσαία τάξη, στη νέα γενιά, στις παραγωγικές ηλικίες, στο συνταξιούχο, το όραμα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε ένα κράτος που θα σέβεται τον πολίτη και θα λειτουργεί με αξιοκρατία, αξιοπιστία και λειτουργική επάρκεια. Όραμά μας είναι να εμπνεύσουμε με τις πολιτικές μας, με το σχέδιο μας, με τη σοβαρότητα, τη σταθερότητα, την ηθική και τις αξίες μας.

Όραμά μας δεν μπορεί να είναι η εξουσία για τις καρέκλες και τα ρουσφέτια. Ούτε αντιμετωπίζουμε την εξουσία όπως το αρπακτικό το θήραμά του, γιατί τότε η κοινωνία θα μας απορρίψει και όσα φάνηκαν εύκολα θα γίνουν όχι δύσκολα αλλά ανέφικτα. Με γνώμονα την πολιτική, τις αξίες και τα ιδανικά του ΠΑΣΟΚ και της σοσιαλδημοκρατίας θα αγωνιστούμε για να γίνει η παράταξή μας η σοβαρή πολιτική δύναμη που θα κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία.

Ζώτος Σωτήρης: Ελπίδα, ενότητα, Αλλαγή

50 χρόνια από την Ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και 15 χρόνια από την τελευταία μεγάλη Νίκη το 2009, ο φετινός Σεπτέμβρης είναι διαφορετικός και ο Οκτώβρης που ακολουθεί θα είναι ξανά ορόσημο Νίκης και Προοπτικής.

Τώρα που ο κόσμος μας ακούει ξανά και οι μεγάλες κοινωνικές κατακτήσεις κινδυνεύουν να χάσουν την ταυτότητα τους, είναι η ώρα να υπενθυμίσουμε ότι η Αλλαγή και η Ισχυρή Ελλάδα δεν είναι μια μακρινή ανάμνηση και μια ανέφικτη προσδοκία.

Με την ΝΔ να βρίσκεται σε τροχιά ραγδαίας αποδρομής και με την παράλληλη αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ, η ανάταξη του πολιτικού συστήματος και η αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης αποτελούν την μεγάλη πρόκληση του άμεσου μέλλοντος

Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με μια Χώρα, που διαθέτει 5000 ευρώ την ημέρα στους τραπεζίτες και 500 ευρώ το μήνα για να βρει Γιατρούς για τα Νησιά μας

Η Ελλάδα θέλει Αλλαγή, το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα μεγάλο - ποιοτικό άλμα και τον δικό του «Μίλτο Τεντόγλου» για να τα καταφέρει.

Ο Χάρης Δούκας, έχει την στόφα του Νικητή και απέδειξε ότι ξέρει να κερδίζει στο «μεγάλο γήπεδο».

Η 6η Οκτώβρη θα είναι το εφαλτήριο Ελπίδας, Νίκης και Αλλαγής.

Τζανογεώργης Γιάννης: Γιατί με την Νάντια Γιαννακοπούλου


Βαδίζοντας προς την διαδικασία ανάδειξης προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ, καλούμαστε να καθορίσουμε τι είναι αυτό που μπορούμε ως παράταξη να προτείνουμε στους πολίτες, το οποίο θα καθιστά την πρόταση μας διαφορετική αλλά και ρεαλιστικά υλοποιήσιμη !

Αναζητείται όραμα που θα απαντάει στα επικαιροποιημένα προβλήματα, αλλά και τις νέες ανάγκες των πολιτών, κρατώντας όμως επαφή με τις βασικές αρχές που εκφράζει ένα κοινωνικό κίνημα όπως ήταν και επιθυμούμε να ξαναγίνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ, ώστε να βγάλει από το τέλμα την Ελληνική κοινωνία.

Μεταξύ των ικανών υποψηφίων συντρόφων είμαι πεπεισμένος πως η Νάντια Γιαννακοπούλου μπορεί να υλοποιήσει επιτυχώς τα παραπάνω, λόγω της εμπειρίας και της αποδεδειγμένα δυναμικής της παρουσίας στην κεντρική πολιτική σκηνή!

Σαν νέα αλλά και δοκιμασμένη πολιτικός ενσαρκώνει την ανανέωση που αναζητείται, ενώ διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνική βάση.

Συνδυάζει την παράδοση με τις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις, χωρίς να στρογγυλεύει τις απόψεις της.

Τα παραπάνω θεωρώ την καθιστούν ως την ικανότερη να ηγηθεί της προσπάθειας να επαναφέρουμε το ΠΑ.ΣΟ.Κ σε κεντρικό ρόλο αλλά και τον πολίτη πρωταγωνιστή της ζωής του!

Τριανταφύλλου Αγγελική: Γιατί με την Διαμαντοπούλου


Οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ αφορούν όλη την χώρα.

Σε μία εποχή που η κυβέρνηση αποδομείται καθημερινά και ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει με κρότο, το ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένο από την ιστορία του να βρει αξιόπιστη ηγεσία και να δώσει στους πολίτες της την εναλλακτική σοσιαλδημοκρατική πρόταση για την διακυβέρνηση της χώρας.

Θεωρώ ότι και τα δύο κριτήρια τα έχει η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου. Έχει μελετήσει με το «Δίκτυο για τις Μεταρρυθμίσεις» όλα τα σύγχρονα προβλήματα από την μεριά της νέας σοσιαλδημοκρατίας.

Κλιματική αλλαγή, ψηφιακή μετάβαση, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και κυρίως, το νέο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό κράτος που είναι ήδη σε διαβούλευση σε όλες τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.Ένας τεράστιος ιδεολογικός και πολιτικός πλούτος στη διάθεση του ΠΑΣΟΚ, με σαφήνεια, σοβαρότητα και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Αναφορικά με το θέμα της ηγεσίας, η Άννα από όποιες θέσεις πέρασε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, άφησε θετικό αποτύπωμα και πλούσιο έργο. Με σκληρή δουλειά, με πείσμα και πίστη στο όραμά της!

Ή τώρα ή ποτέ!

Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ με την ηγεσία της Α.Διαμαντοπούλου έχει την τελευταία του ευκαιρία να γίνει πάλι μεγάλο και κυβερνών!

Φώτος Λάμπρος: Γιατί με τον Γερουλάνο


Η Ελλάδα σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη τη σύγκληση των προοδευτικών δυνάμεων.

Η συγκέντρωση εξουσίας, η κρίση των θεσμών, η ισχνή ύπαρξη παραγωγικών μοντέλων για τη βελτίωση της οικονομίας και οι επιζήμιες συνέπειες αυτών στην καθημερινότητα όλων των Ελλήνων υπαγορεύουν το αίτημα για Αλλαγή.

Επομένως, η εσωκομματική διαδικασία του Οκτωβρίου θα θεωρηθεί επιτυχημένη, εφόσον καταφέρει να συσπειρώσει τις προοδευτικές δυνάμεις που διαχρονικά εκφράστηκαν μέσω του ΠΑ.ΣΟ.Κ και συνέβαλαν στον απαραίτητο μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας. Σημασία δεν έχει, λοιπόν, μόνο, ποιος θα καταφέρει να εξορίσει τον κυβερνητικό Ερμή και το επιτελείο του, αλλά και τι θα κάνει εάν επικρατήσει.

Βάσει αυτών, πιστεύω ακράδαντα, ότι μοναδική, ασφαλής πολιτική επιλογή αποτελεί ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος συνδυάζει χαρακτηριστικά απαραίτητα για την Αλλαγή αυτή: ήθος, πολιτική εμπειρία, μαχητικότητα, συνέπεια, επαγγελματική προϋπηρεσία και νέο, συγκεκριμένο όραμα.

Αξίζει να μελετήσει κανείς την Αναγέννηση, προϊόν της πολυετούς πολιτικής και επαγγελματικής πορείας του Παύλου που συμπυκνώνει αγώνα, όραμα, επιβεβαιώσεις, πίστη και ελπίδα, αλλά και ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για να πειστεί ότι η Αλλαγή είναι εφικτή.