Τη δική της «φθινοπωρινή αντεπίθεση» ετοιμάζει η κυβέρνηση. Με σειρά πρωτοβουλιών και ενεργειών, που θα ξεδιπλωθούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο, η Νέα Δημοκρατία στοχεύει τόσο να ισχυροποιήσει την πολιτική της κυριαρχία όσο και να διευρύνει το δημοσκοπικό της προβάδισμα, το οποίο παραμένει καθηλωμένο τους τελευταίους μήνες.

Οπως εκτιμά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτό που ζήτησαν οι πολίτες στις πρόσφατες ευρωεκλογές από την κυβέρνηση είναι περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις, σε μια πορεία, όπως επισημαίνει ο ίδιος, χωρίς υποκριτικές στροφές προς τα δεξιά, προς τα αριστερά ή προς το Κέντρο, με κατεύθυνση μόνο μπροστά. Το δίμηνο που ακολούθησε τις ευρωεκλογές έγιναν ευρείες αλλαγές, πρώτα σε επίπεδο υπουργών και υφυπουργών και έπειτα σε επίπεδο γενικών γραμματέων, ενώ ορισμένες αφορούσαν και το Μέγαρο Μαξίμου.

Τώρα πλέον η νέα αυτή ομάδα καλείται να αποδώσει στο «γήπεδο» των μεταρρυθμίσεων, εκμεταλλευόμενη παράλληλα την εσωστρέφεια που κυριαρχεί τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι στόχοι και το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος της χρονιάς είναι απολύτως καθορισμένα: Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο πριν από τη μικρή θερινή ανάπαυλα ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος παρουσίασε την αναθεώρηση των ετήσιων σχεδίων δράσης για το υπόλοιπο του 2024 και παρέδωσε στους υπουργούς τους επικαιροποιημένους, περιβόητους μπλε φακέλους για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Συνεπώς, το «χειροπιαστό έργο» το οποίο ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους υπουργούς στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει συγκεκριμένο, αναθεωρημένο πια, περιεχόμενο.

Υπουργείο Οικονομικών: Ξεχωρίζει το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων

Στις νέες μεταρρυθμίσεις που καλείται να τρέξει το υπουργείο Οικονομικών και ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, ξεχωρίζει το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με απλοποίηση διαδικασιών, εξορθολογισμό προγραμματισμού και ταχύτερη απορρόφηση πόρων, ενώ οι νέες επενδύσεις περιλαμβάνουν τις αποκρατικοποιήσεις λιμένων και μαρίνων ανά την επικράτεια και την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ HELEXPO, στη Θεσσαλονίκη.

Υπουργείο Εξωτερικών: Οι τρεις σημαντικές μεταρρυθμίσεις Γεραπετρίτη

Τρεις σημαντικές μεταρρυθμίσεις έχει μπροστά του στο υπουργείο Εξωτερικών ο Γιώργος Γεραπετρίτης: την προώθηση των έξι προτεραιοτήτων της χώρας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-2026, την επέκταση της λεγόμενης βίζας-εξπρές σε νέους νησιωτικούς προορισμούς, αφού το μοντέλο αυτό κρίθηκε το καλοκαίρι που πέρασε ιδιαίτερα επιτυχημένο στα δέκα νησιά όπου εφαρμόστηκε, καθώς και παρεμβάσεις για τους εργάτες γης, με μετακλήσεις εργαζομένων. Το ψηφιακό σύστημα προξενικών υπηρεσιών για την εξ αποστάσεως πρόσβαση ατόμων με αισθητηριακές αναπηρίες πρέπει επίσης να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Υπουργείο Άμυνας: Οι δύο επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις του Νίκου Δένδια

Η σύσταση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, σε εφαρμογή του Νόμου 5110/2024, και η κατάρτιση Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δύο από τις επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις που καλείται να υλοποιήσει στο ίδιο διάστημα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα προχωρήσει επίσης στην εγκαθίδρυση νέου συστήματος αξιολόγησης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και στην αναθεώρηση του πλαισίου σταδιοδρομίας και εξέλιξης αξιωματικών και υπαξιωματικών. Η υλοποίηση του οικιστικού προγράμματος για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως σε παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές, είναι κάτι που ήδη προχωρά και αναμένεται να τρέξει με πιο γρήγορους ρυθμούς.

Υπουργείο Εσωτερικών: Η βελτίωση παροχής υπηρεσιών και το νέο σύστημα κινήτρων

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, καλείται να βελτιώσει την παροχή υπηρεσιών από τη δημόσια διοίκηση προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και πριν από τα Χριστούγεννα θα έχει, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, υλοποιήσει τρεις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις: νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής στο Δημόσιο, σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης για τις προσλήψεις του Δημοσίου και νέο Πειθαρχικό Δίκαιο δημοσίων υπαλλήλων.

Υπουργείο Παιδείας: Οι μεταρρυθμίσεις Πιερρακάκη και η έμφαση στο κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών

Κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών, στην οποία δίνει πολύ μεγάλη έμφαση ο κ. Μητσοτάκης, είναι τα σχολεία και η εκπαίδευση των μαθητών και φυσικά τα πανεπιστήμια και η φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Στις μεταρρυθμίσεις που προστέθηκαν φέτος στον μπλε φάκελο του Κυριάκου Πιερρακάκη συναντάμε το πλαίσιο για τη συμπεριληπτική εκπαίδευση, το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΚΕΔΑΣΥ (Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης), το ψηφιακό φροντιστήριο και την αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Σε αυτές υπάρχουν επίσης μέτρα για την καταπολέμηση του bullying, επανεξέταση του πλαισίου αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, εκπαιδευτικός χάρτης (διαχείριση σχολικών υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού) και διασύνδεση των προγραμμάτων σπουδών των ελληνικών ΑΕΙ με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Οι διαθέσιμες επενδύσεις θα κατευθυνθούν στον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο σχολικών κτιρίων και στην ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία.

Υπουργείο Υγείας: Καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης και ο εξορθολογισµός του συστήµατος προγραµµατισµού χειρουργείων

Η Υγεία είναι το άλλο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και το άλλο μεγάλο πεδίο αναμέτρησης με τα προβλήµατα των πολιτών στην καθηµερινότητα. Το Μαξίµου περιµένει από τον Αδωνι Γεωργιάδη και το επιτελείο του, µέσα στο φθινόπωρο, την καταπολέµηση της υπερσυνταγογράφησης, µε ελέγχους µέσω ψηφιακών συστηµάτων, τον εξορθολογισµό του συστήµατος προγραµµατισµού χειρουργείων (ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων, απογευµατινά χειρουργεία), την αντιµετώπιση των ληξιπρόθεσµων οφειλών νοσοκοµείων, την αναδιοργάνωση των ΕΟΠΥΥ, ΕΚΑΠΥ, DRGs, καθώς και βασικές παρεµβάσεις για τους ανασφάλιστους και τα rebates. Αναµένει επίσης το Εθνικό Σχέδιο για την Ανοια (σύνδεση µε ενεργό γήρανση, µακροχρόνια περίθαλψη και φροντίδα), την πλατφόρµα έγκαιρης διάγνωσης ελλείψεων φαρµάκων και την αναδιοργάνωση του συστήµατος αιµοδοσίας.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:Η φθινοπωρινή αντεπίθεση Χρυσοχοϊδη σε ζήτήματα ασφάλειας και δημόσιας τάξης

Η «φθινοπωρινή αντεπίθεση» σε ζητήµατα ασφάλειας και δηµόσιας τάξης φέρνει τη λειτουργία των λεγόµενων «safe houses» για τη φιλοξενία γυναικώνθυµάτων ενδοοικογενειακής βίας, την επέκταση του panic button σε όλη την επικράτεια και σε όλα τα ενήλικα θύµατα ενδοοικογενειακής βίας και τη λειτουργία 45 νέων γραφείων αντιµετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την επικράτεια. Φέρνει επίσης για τον αρµόδιο υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την αναδιοργάνωση της δοµής της ΕΛ.ΑΣ., τα µέτρα για την καταπολέµηση της βίας ανηλίκων, µεταξύ άλλων µε application, στο πρότυπο του panic button, και την ηλεκτρονική βεβαίωση των παραβάσεων ΚΟΚ.

Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών: Οι προτεραιότητες του Χρήστου Σταϊκούρα

Η αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι στις άµεσες προτεραιότητες του Χρήστου Σταϊκούρα, όπως και το νέο θεσµικό πλαίσιο για τα ΚΤΕΟ και τον έλεγχο οχηµάτων, και η καταγραφή προσβασιµότητας δηµόσιων κτιρίων. Τα έργα στα οποία υπάρχει η προσδοκία να σηµειωθεί σηµαντική πρόοδος στους µήνες που αποµένουν µέχρι να κλείσει το 2024 είναι η αποκατάσταση της προσβασιµότητας µετά τις καταστροφικές επιπτώσεις της κακοκαιρίας «Daniel» στη Θεσσαλία, η νέα σιδηροδροµική γραµµή Αθηνών-Πατρών και η αναβάθµιση της υφιστάµενης σιδηροδροµικής γραµµής στο τµήµα Αλεξανδρούπολη-Ορµένιο.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Σε πρώτο πλάνο η λειψυδρία και η στρατηγική διαχείρισης των υδάτων

Το µείζον ζήτηµα της λειψυδρίας φέρνει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε πρώτο πλάνο και τη στρατηγική διαχείρισης υδάτων σε πρώτη προτεραιότητα για τον Θεόδωρο Σκυλακάκη. Το θεσµικό πλαίσιο για το REPowerEU και την ατµοσφαιρική ρύπανση, η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίµα, η κωδικοποίηση της πολεοδοµικής νοµοθεσίας και η εφαρµογή του Εθνικού Σήµατος Προσβασιµότητας είναι οι άλλες µεταρρυθµίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν τους προσεχείς µήνες.

Υπουργείο Ανάπτυξης: Αντιμετώπιση ακρίβειας και βελτίωση ανταγωνισμού

Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας απέκτησαν νέα πολιτική ηγεσία µέσα στο καλοκαίρι. Πέρα από τη διαρκή µάχη κατά της ακρίβειας, όπως τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, στον επικαιροποιηµένο µπλε φάκελο του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, περιλαµβάνονται η απλούστευση του πλαισίου αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελµάτων, δράσεις βελτίωσης του ανταγωνισµού στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών και η υιοθέτηση νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Ερευνα και την Καινοτοµία.

Υπουργείο Εργασίας: Στρατηγική για την απασχόληση και μείωση ληξιπρόθεσμων οφειλων του e-ΕΦΚΑ

Αρκετές προσθήκες έχει και ο φάκελος της Νίκης Κεραµέως. Πριν από τα Χριστούγεννα αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί η στρατηγική για την απασχόληση (αξιοποίηση δεδοµένων Π.Σ. «Εργάνη»), η αναµόρφωση των ΚΕΠΑ (επιτάχυνση του χρόνου έκδοσης γνωµατεύσεων), το µειωµένο ωράριο/µερική απασχόληση για τις νέες µητέρες από το σπίτι, η µείωση των ληξιπρόθεσµων οφειλών του e-ΕΦΚΑ, καθώς και των εκκρεµών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ.

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Οι νέες παρεμβάσεις του Γιώργου Φλωρίδη

Στις νέες παρεµβάσεις του υπουργού Γιώργου Φλωρίδη συγκαταλέγονται η αναµόρφωση του Κώδικα Πολιτικής ∆ικονοµίας, µε θεσµικό πλαίσιο για πλειστηριασµούς και πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, η κατάρτιση των ειρηνοδικών στο Ποινικό ∆ίκαιο και τον Κώδικα Ποινικής ∆ικονοµίας και η αναµόρφωση του πλαισίου της φιλικής προς τα παιδιά ∆ικαιοσύνης (Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων - Σπίτια του Παιδιού).

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογεένειας: Υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου ∆ράσης για το ∆ηµογραφικό

Καινούργιο θεσµικό πλαίσιο για τις υιοθεσίες, βελτίωση της αποτελεσµατικότητας χορηγούµενων επιδοµάτων και υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου ∆ράσης για το ∆ηµογραφικό και την Οικογένεια καλούνται να φέρουν εις πέρας η Σοφία Ζαχαράκη και το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης: Οι προτεραιότητες του Βασίλη Κικίλια

Η εφαρµογή νέου θεσµικού πλαισίου για την κρατική αρωγή (ιδιωτική ασφάλιση, στεγαστική συνδροµή, κρατική αρωγή για επιχειρήσεις και αγροτικές εκµεταλλεύσεις) και η βελτίωση του ελεγκτικού µηχανισµού του Πυροσβεστικού Σώµατος για παραβάσεις πυροπροστασίας ξεχωρίζουν από τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί για τον υ πουργό Βασίλη Κικίλια.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά