Σε νέα φάση περιδίνησης έχει εισέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα βλέμματα πλέον να στρέφονται στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις αρχές Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της οποίας όλα μοιάζουν ανοιχτά, από τη νέα προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες έως τη νέα διάσπαση.

Εκεί αναμένεται να γίνει ξεκαθάρισμα λογαριασμών και η κάθε πλευρά να ανοίξει τα χαρτιά της, όσον αφορά το πώς σκέφτονται την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τις τελευταίες πάντως ημέρες, πληθαίνουν οι φωνές για νέα προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες.

Οι επικριτές του Στέφανου Κασσελάκη ζητούν εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού, καθώς θεωρούν ότι δεν έχει πλέον κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο κόμμα, ενώ ο ίδιος και οι υποστηρικτές του, τονίζουν ότι έχει τη μεγάλη αποδοχή της βάσης. Η πλευρά της ηγεσίας δηλώνει ευθέως ότι αναμένει από τους αμφισβητίες να τον προκαλέσουν ευθέως εντός της συνεδρίασης του κομματικού οργάνου, εάν πιστεύουν ότι δεν έχει τη στήριξη της βάσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Πολάκης «ξαναχτύπησε» με αιχμές και δηλώνει «παρών»

Δύο ημέρες μετά το γάμο του Στέφανου Κασσελάκη, ο Παύλος Πολάκης δηλώνει παρών στις κυοφορούμενες εξελίξεις, κάνοντας λόγο για αλλαγές στην ηγεσία και ισχυρή αντιπολίτευση την οποία χρειάζεται η χώρα απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά τη μεταμεσονύχτια ανάρτηση τη νύχτα της Παρασκευής, ο διαγραφείς βουλευτής έριξε νέα «καρφιά» κατά του Στέφανου Κασσελάκη, μιλώντας για πολιτική του ενός ανδρός αρχή που δεν έχει πολιτικό επιτελείο και σχεδιασμό, των ασύνδετων βίντεο στα σόσιαλ, της επίδειξης της προσωπικής ζωής και του πλούτου.

«Αυτό το σκοπό δεν τον εξυπηρετεί: -Ούτε η πολιτική του ενός ανδρός αρχή που δεν έχει πολιτικό επιτελείο και σχεδιασμό, των ασύνδετων βιντεακιών στα σόσιαλ, της επίδειξης της προσωπικής ζωής ,των προσωπικών επιλόγων και του πλούτου που σκεπάζουν και οτιδήποτε σωστό εκφωνείται ως θέση γιατί δεν το ακούει η κοινωνία !! -Ούτε τα σχέδια κάποιων να φύγουν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να δώσουν την εικόνα διάλυσης που χρειάζεται για να καρπίσουν τα σενάρια της «κεντροαριστεράς της διαπλοκής», ανέφερε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Παύλος Πολάκης θεωρείται πιθανό να καταθέσει πρόθεση μομφής και μένει να δούμε εάν η πλευρά των 87 ή και κάποιοι άλλοι που δεν έχουν συνταχθεί ευθέως με κάποιο στρατόπεδο, θα καταθέσουν τη δική τους πρόταση ή αν θα συνταχθούν με εκείνη του Παύλου Πολάκη ή κάποιου τρίτου προσώπου.

Έτοιμος για την κούρσα ο Φαραντούρης - Να ανοίξει τις διαδικασίες εκλογής ηγεσίας ζητάει ο Θεοχαρόπουλος

"Παρών" στην κούρσα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που τεθεί επίσημα θέμα ηγεσίας, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νικόλας Φαραντούρης.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει:

"Εδώ, απ’ τη λίμνη των #Πρεσπών, σύμβολο ενότητας & συνεργασίας των λαών, σύμβολο μιας Ελλάδας εξωστρεφούς, δραστήριας, διεκδικητικής και αποτελεσματικής. Στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σύμβολο μιας Αριστεράς αποτελεσματικής με αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια που κράτησε τη χώρα όρθια, έλυσε προβλήματα και μόχθησε για την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή, τη μείωση των ανισοτήτων και την ειρήνη. Ένα μοναδικό μήνυμα μπορώ να στείλω τούτες τις ώρες. Μήνυμα αντεπίθεσης, εξωστρέφειας, τελικά μήνυμα ελπίδας. Μπορούμε, στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε".

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος προχώρησε σε δημόσια έκκληση για την προκήρυξη εκλογών με στόχο την ανάδειξη νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας παράλληλα κριτική στον πρόεδρο του κόμματος για τη συρρίκνωση της δυναμικής του.

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία πρότεινε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να θέσει την υποψηφιότητά του στη βάση του κόμματος, ο Θεοχαρόπουλος συμφώνησε, επισημαίνοντας ότι από την εκλογή Κασσελάκη έχει περάσει ήδη ένας χρόνος και ότι η ηγεσία ευθύνεται για την εσωστρέφεια που παρατηρείται, αντί για παραγωγή ουσιαστικής πολιτικής.

Και η Ζανέτ Τσίπρα στη μάχη

Η αδερφή του πρώην πρωθυπουργού, Ζανέτ Τσίπρα, παρενέβη και μίλησε με πολύ σκληρά λόγια για τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ έκανε λόγο για το τέλος του κόμματος.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή της στο Facebook, η αδερφή του Αλέξη Τσίπρα, η οποία είναι και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, σφυρίζει τη λήξη του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «το πολιτικό μόρφωμα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε. Ό,τι έχει να δώσει, το έδωσε».

Ωστόσο, δεν παραλείπει να ασκήσει κριτική με σκληρό τρόπο και στον Στέφανο Κασσελάκη, επιβεβαιώνοντας στην ουσία την κόντρα με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με την ίδια, με την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη το κόμμα «πάει από το κακό στο χειρότερο». Μάλιστα υποστηρίζει στο σχόλιό της ότι απαιτείται αναμόρφωση του προοδευτικού χώρου, κλείνοντας έτσι το μάτι στα σχέδια του αδερφού της για μία ευρεία προοδευτική παράταξη με στελέχη από πολλά κόμματα της κεντροαριστεράς, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Επιπλέον, ρίχνει το τελευταίο δηλητηριώδες καρφί της στον Στέφανο Κασσελάκη, αναφέροντας ότι η αναμόρφωση του χώρου θα πρέπει να γίνει δίχως... στυπτικές δεξαμενές, υπενθυμιζοντας το σκάνδαλο με την πισίνα του νυν προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο εξοχικό του στις Σπέτσες.



Μωραΐτης κατά Ζανέτ Τσίπρα: 

Στην Ζανέτ Τσίπρα απάντησε ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης με ανάρτησή του. «Αχ, Ζαννέτ, να ‘ξερες για τον αδερφό σου και αυτό το «μόρφωμα» τι σκ@τό φάγαμε που δεν το χωράει μια σηπτική δεξαμενή, τι στοχοποίηση δεχτήκαμε, τι δουλειές χάσαμε, τι ελπίδες ψαλιδίσαμε, τι συμβιβασμούς κατάπιαμε, τι αβαρίες κάναμε… Και ξέρεις κάτι, Ζαννέτ; Κάποιοι δεν το μετανιώνουμε» έγραψε χαρακτηριστικά.

Κασσελάκης: «Πετά το γάντι» σε εσωκομματική αντιπολίτευση και Τσίπρα

Μέσω συνέντευξης στην εφημερίδα «Real», ο Στέφανος Κασσελάκης «πέταξε το γάντι» στον Αλέξη Τσίπρα, για να τοποθετηθεί ο δεύτερος σχετικά με τα όσα γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, στην ίδια συνέντευξη, ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μιλήσει για τα εσωκομματικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόνο εάν το επιθυμεί.

Παράλληλα, τόνισε πως σε περίπτωση που το κάνει, θα πρέπει να γίνει «χωρίς κύκλους και διαρροές. Καθρά και ανοιχτά, όπως τοποθετήθηκε την ημέρα έναρξης του συνεδρίου μας τον Φεβρουάριο και η τοποθέτησή του απαντήθηκε από το συνεδριακό σώμα».

Δεν με κρατάει κανένας

Για το ενδεχόμενο να αναμετρηθεί ξανά για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακούγονται τα ονόματα των Νικόλα Φαραντούρη, Σωκράτη Φάμελλου, Ρένας Δούρου απαντά: «Σέβομαι τους πάντες, αλλά δεν φοβάμαι τίποτα και κανέναν, καθώς δεν με κρατάει κανένας. Θέλω να κτίσω ένα κόμμα της συλλογικής δημοκρατίας, καινοτόμο και ελκυστικό. Όχι μια αρένα αντιπαράθεσης μεγάλων Εγώ. Αν υπάρχουν διαφορετικά πολιτικά σχέδια για το κόμμα μας, τη δομή, τη λειτουργία και το πρόγραμμά του, που να δικαιολογούν άλλη μια εσωκομματική εκλογή, ας κατατεθούν».

Για την αμφισβήτησή του από τον Πολάκη

Για την αμφισβήτησή του από τον Παύλο Πολάκη αναφέρει: «Στην πολιτική δεν κρίνονται φιλίες, αλλά πολιτικά σχέδια. Όπως προείπα, το κόμμα μας έχει κανόνες και θεσμικές διαδικασίες. Σε αυτές μπορεί ο οποιοσδήποτε να καταθέσει τις προτάσεις του και να κριθούν από τα συλλογικά όργανα».

Για τις κατηγορίες ότι "παράγει παραπολιτική" απαντά: «Το αν παράγω εγώ παραπολιτική, το κρίνει ο κόσμος, τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν γνώση των επιθέσεων που δέχομαι καθημερινά μέσω παραπολιτικών δημοσιευμάτων και διαρροών».