Κοµβικές παρεµβάσεις για το στεγαστικό ζήτηµα αναµένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήµα της 88ης ∆ΕΘ, θέτοντας στο επίκεντρο τις µεγάλες δυσκολίες που αντιµετωπίζουν οι πολίτες στην εύρεση φθηνής κατοικίας, καθώς έχει «κλειδώσει» η χρηµατοδότηση του προγράµµατος «Σπίτι µου 2» µε 2 δισεκατοµµύρια ευρώ µε διευρυµένα ηλικιακά και δοµικά κριτήρια, ενώ στα µέσα Σεπτεµβρίου κατατίθεται και η τροπολογία στη Βουλή για το πρόγραµµα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» για αυξηµένη επιδότηση στο 60%.


5+1 παρεµβάσεις για το στεγαστικό πρόβληµα

1. Η «Κυριακάτικη Απογευµατινή» (1/9) αποκάλυψε τις εισηγήσεις που έχουν τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού για το φρενάρισµα της µετατροπής σε Airbnb επιπλέον κατοικιών σε κάποιες περιοχές της Αττικής και των άλλων µεγάλων αστικών κέντρων, όπου το θέµα της εύρεσης προσιτής στέγης βρίσκεται κυριολεκτικά στο «κόκκινο». Το µέτρο αυτό, σε περίπτωση που τελικώς υιοθετηθεί από το Μέγαρο Μαξίµου και κατ’ επέκταση ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ∆ΕΘ, θα έχει προσωρινό χαρακτήρα µέχρι την εξοµάλυνση της κατάστασης, µε στόχο να µην πληγεί ένας τοµέας της οικονοµίας που αποφέρει περίπου 600.000.000 ευρώ φορολογικά έσοδα, αλλά να υπάρξει ένας εξορθολογισµός στην κατεύθυνση της αποτελεσµατικής απάντησης σε µία από τις πλέον επιτακτικές κοινωνικές ανάγκες, ειδικά στο Λεκανοπέδιο. Οι παραπάνω πρωτοβουλίες έρχονται σε συνέχεια µιας σειράς κινήσεων της κυβέρνησης µε στόχο την ανακούφιση των πολιτών από τα υψηλά ενοίκια και το µεγάλο κόστος που απαιτείται πλέον για να αποκτήσει κάποιος το δικό του σπίτι.

2. Με το πρόγραµµα δανείων «Σπίτι µου» χορηγήθηκαν χαµηλότοκα ή άτοκα στεγαστικά δάνεια προς νέους/νέες και νέα ζευγάρια, ηλικίας από 25 έως 39 ετών, για αγορά πρώτης κατοικίας. Ο προϋπολογισµός αυξήθηκε στο 1 δισ. ευρώ.
- Έχουν γίνει 3.198 εκταµιεύσεις δανείων ύψους 310.000.000 ευρώ.  3.975 συµβάσεις ύψους 385.300.000 ευρώ.
- 9.776 εγκρίσεις (υπαγωγές) ύψους 1 δισ. ευρώ.

3. Επιπλέον, το πρόγραµµα «Κάλυψη», συνολικού προϋπολογισµού 21.500.000 ευρώ, υλοποιείται σε 44 δήµους της χώρας, αφορά ακίνητα τα οποία διατίθενται σε δικαιούχους ηλικίας 25 έως 39 ετών που λαµβάνουν το Ελάχιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα από τον ΟΠΕΚΑ και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Ειδικότερα, στο πρόγραµµα εντάσσονται µε επιπλέον µοριοδότηση δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυηµένου Εισοδήµατος:

- Τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες
- Άτοµα µε αναπηρία άνω του 67%
- Νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόµενη κατοικία
- Μονογονεϊκές οικογένειες
- Οικογένειες µε ένα ή δύο παιδιά
- Άνεργοι εγγεγραµµένοι στη ∆ΥΠΑ
- Γυναίκες θύµατα ενδοοικογενειακής βίας που φιλοξενούνται σε ξενώνες µε ή χωρίς τα παιδιά τους
-Άτοµα ή οικογένειες που λαµβάνουν το Ελάχιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα. Μέσω του προγράµµατος το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναλαµβάνει την κάλυψη του µισθώµατος για τρία χρόνια και επιπλέον το κόστος µετακόµισης και µεταφοράς των λογαριασµών ∆ΕΚΟ.

4. Το πρόγραµµα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους» αφορά την άµεση µετάβαση αστέγων σε αυτόνοµη διαβίoλλανδική εταιρεία HVA, με παρεμβάσεις που στοχεύουν στον καθαρισμό αναχωμάτων, ρεμάτων και στη διευθέτηση ποταμών. Σύμφωνα με το masterplan που έχει συντάξει η ολλανδική εταιρεία HVA, ο απαιτούμενος προϋπολογισμός για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας εκτιμάται στα 4,5 δισ. ευρώ και έχει σκ οπό να αντιμετωπίσει τις αλληλένδετες προκλήσεις, αφενός των κινδύνων πλημμύρας και αφετέρου της ξηρασίας, εξετάζοντας βασικές πτυχές που θα συνεισφέρουν στην καλύτερη ανοικοδόμηση (Build Back Better) της Θεσσαλίας, ενώ οι άξονες του πλάνου ανασυγκρότησης εστιάζουν στην ασφάλεια των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, η ετοιμότητα για πλημμύρες και η μεταρρύθμιση του γεωργικού κλάδου της Περιφέρειας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή