Για τον στόχο της αναβάθµισης της Εκπαίδευσης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικής προοπτικής του εκπαιδευτικού συστήµατος µιλά στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, αναλύοντας τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τα σχολεία εν όψει της έναρξης του σχολικού έτους.

Η κ. Μακρή µιλά για τους διορισµούς στην Εκπαίδευση, διαµηνύοντας ότι στόχευση του υπουργείου Παιδείας είναι να µειωθεί τουλάχιστον κατά 50% ο αριθµός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, καλύπτοντας µε µόνιµο τρόπο τα κενά στα σχολεία, ενώ παράλληλα αναφέρεται στις επόµενες κινήσεις του υπουργείου µε στόχο την ενίσχυση όλων των βαθµίδων Εκπαίδευσης.

Σε λίγες ηµέρες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά. Εχετε διασφαλίσει ότι η έναρξη θα γίνει χωρίς κενά και προβλήµατα; Καταγράφονται ελλείψεις;

Θα µου επιτρέψετε να ξεκινήσω µε τις ευχές µου σε µαθητές και εκπαιδευτικούς για καλή και δηµιουργική χρονιά και, µε ιδιαίτερη ικανοποίηση, να επιβεβαιώσω ότι η έναρξη του νέου σχολικού έτους θα βρει ακόµα 10.000 µόνιµους εκπαιδευτικούς σε σχολεία όλης της Ελλάδας, οι οποίοι προστίθενται στους σχεδόν 30.000 διορισµούς από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τα τελευταία πέντε χρόνια. Στόχευσή µας είναι να µειωθεί τουλάχιστον κατά 50% ο αριθµός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, καλύπτοντας µε µόνιµο τρόπο τα κενά στα σχολεία.

Το πρώτο κουδούνι, λοιπόν, θα σηµάνει στην Πρωτοβάθµια Εκπαίδευση µε 2.800 διορισµούς, στη ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση µε περισσότερους από 5.000 και στην Ειδική Αγωγή µε περισσότερες από τετραπλάσιες, σε σχέση µε το προηγούµενο έτος, µόνιµες τοποθετήσεις ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθµια και ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση και οκταπλάσιες θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Επιπλέον, µε την υπό υλοποίηση στρατηγική του υπουργείου Παιδείας, µε την εκκίνηση της σχολικής χρονιάς θα έχουν καλυφθεί σχεδόν στο σύνολό τους οι ανάγκες παράλληλης στήριξης για τις µαθήτριες και τους µαθητές των τάξεων Νηπιαγωγείου, Α' και Β' ∆ηµοτικού. Θα ήταν ουτοπικό να πούµε ότι δεν θα υπάρξουν κενά στα σχολεία, καθώς προκύπτουν έκτακτες καταστάσεις, ωστόσο είµαστε έτοιµοι να ανταποκριθούµε ώστε η σχολική χρονιά να κυλήσει οµαλά.

Ακόμα 10.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί σε σχολεία όλης της Ελλάδας φέτος, οι οποίοι προστίθενται στους 30.000 διορισμούς τα τελευταία 5 χρόνια

Πρεµιέρα κάνουν φέτος το Ψηφιακό Σχολείο, το Ψηφιακό Φροντιστήριο και το Πολλαπλό Βιβλίο.

Η αναβάθµιση της Εκπαίδευσης είναι ο στόχος και αυτόν, από τη φετινή χρονιά, συνδράµει το Ψηφιακό Σχολείο, µία δωρεάν, ολοκληρωµένη ψηφιακή πύλη για µαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, ένα ισχυρό εργαλείο, που θα λειτουργήσει επικουρικά για τη σχολική κοινότητα. Κάτω από την ψηφιακή οµπρέλα, βρίσκεται το Ψηφιακό Φροντιστήριο, όπου όλοι οι µαθητές θα παρακολουθούν το σύνολο της διδακτέας ύλης σε ηλεκτρονική µορφή. Στο digitalschool.gov.gr έχουν, ήδη, ανεβεί βιντεοσκοπηµένες διαλέξεις από εκπαιδευτικούς στα µαθήµατα της Γλώσσας και των Μαθηµατικών των Α', Β' και Γ' Γυµνασίου και το ίδιο µοντέλο ψηφιακού µαθήµατος θα λειτουργήσει για το σύνολο της ύλης από την Ε' ∆ηµοτικού µέχρι και τη Β' Λυκείου. Οι µαθήτριες και οι µαθητές της Γ' Λυκείου θα παρακολουθούν ζωντανά απογευµατινές παραδόσεις για το σύνολο της ύλης στα πανελλαδικώς εξεταζόµενα µαθήµατα, συµπεριλαµβανοµένων των ειδικών µαθηµάτων. Είναι σηµαντικό να αναφέρω εδώ ότι η διδασκαλία θα αφορά και 10 µαθήµατα Ειδικής Αγωγής για τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελµατικά Γυµνάσια και Λύκεια. Με το Πολλαπλό Βιβλίο, τώρα, εξασφαλίζουµε τη δυνατότητα των πολλαπλών επιλογών και την ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο που µαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο. Ενθαρρύνουµε τη δηµιουργικότητα των εκπαιδευτικών, αποµακρύνουµε τους µαθητές από τη στείρα αποστήθιση και καλλιεργούµε την κριτική σκέψη.

Πότε θα προκηρυχθούν οι επόµενοι διορισµοί στην Εκπαίδευση;

Οι νέοι διορισµοί κάθε χρόνο είναι ένας πρωτεύων και ρεαλιστικός στόχος, ώστε να καλυφθούν όλες οι βαθµίδες Εκπαίδευσης µε µόνιµους εκπαιδευτικούς και αυτή είναι η κοινή επιδίωξη στην οποία προσβλέπει η εξαιρετική συνεργασία του ΥΠΑΙΘΑ µε τα συναρµόδια υπουργεία Εσωτερικών και Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών. Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ εργάζονται και επενδύουν στην αναβάθµιση της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στη δυνατότητα της επαγγελµατικής ανέλιξης των εκπαιδευτικών σε ένα σταθερό εργασιακό περιβάλλον και αυτή η στρατηγική βούληση θα υλοποιείται µε τους διορισµούς των εκπαιδευτικών µε την ίδια ένταση και τα επόµενα χρόνια.

Ποιες είναι οι επόµενες κινήσεις του υπουργείου Παιδείας στην κατεύθυνση της αναβάθµισης της ποιότητας της Παιδείας;

Η Παιδεία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και αυτό είναι ξεκάθαρο από το πυκνό νοµοθετικό έργο και τις εκπαιδευτικές µεταρρυθµίσεις. Στη σύσκεψη, που πραγµατοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό παρουσία του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, και δικής µου, στο Μέγαρο Μαξίµου, µε αφορµή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, παρουσιάσαµε µια σειρά από σηµαντικές αλλαγές για όλες τις βαθµίδες Εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, θα ήθελα να αναφέρω τις δράσεις Ενεργού Πολίτη, τον σχολικό επαγγελµατικό προσανατολισµό, την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, την αναµόρφωση του µαθήµατος της Πληροφορικής στο Γυµνάσιο.

Ακόµα ένας τοµέας στον οποίο επενδύουµε είναι, συνολικά, ο τοµέας της τεχνολογίας. Εχουν, ήδη, εγκατασταθεί 28.500 διαδραστικοί πίνακες από τους 36.000 στα σχολεία της χώρας, από την Ε' ∆ηµοτικού µέχρι και τη Γ' Λυκείου και η ολοκλήρωση της εγκατάστασης αναµένεται µέχρι το τέλος του χρόνου. Ταυτόχρονα, εµπλουτίζουµε το εκπαιδευτικό περιεχόµενο µε εξαιρετικό υλικό, το οποίο µπορούν να αξιοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί µας, ώστε το µάθηµα από την Ε' ∆ηµοτικού να γίνεται πολύ πιο ουσιαστικό, πολύ πιο διαδραστικό και πολύ πιο ενδιαφέρον στην τάξη.

Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ και στα γενικότερα ζητήµατα εκπαιδευτικής διαδικασίας και συµπεριφορών. Η πλατφόρµα του stop-bullying είναι ένα πολύ σηµαντικό εργαλείο στη διάθεση των µαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών για να µπορούµε να καταγράφουµε περιστατικά σχολικής βίας και εκφοβισµού και να τα διαχειριζόµαστε διακριτικά, τάχιστα και αποτελεσµατικά. Αξίζει να σηµειώσω ότι έχουν δηµιουργηθεί πλέον 1.433 προφίλ και έχουν υποβληθεί περισσότερες από 300 αναφορές.

Η κυβέρνηση υλοποιεί, µε πρόγραµµα, ευθύνη και συνέπεια, τις δεσµεύσεις της για την αναβάθµιση της Εκπαίδευσης και εργάζεται, αδιάκοπα, πάνω στη δυναµική και ανταγωνιστική προοπτική του εκπαιδευτικού µας συστήµατος.


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»