avatar

Κακά Κορίτσια
Μαρία Λεμονιά, Έλενα Καραμίχαλου

Χάρης Μαµουλάκης στην ''Απογευματινή'': "Επιβάλλεται ανασύνταξη του χώρου της Κεντροαριστεράς" - Τι αναφέρει για την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

"Ρεαλιστικά αισιόδοξος"

Ο βουλευτής Ηρακλείου µε τον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει στην "Κυριακάτικη Απογευµατινή" την άποψή του για την προσφυγή στη βάση του κόµµατος για τη νέα ηγεσία, την εσωκοµµατική περιδίνηση και το ΠΑΣΟΚ

xaris-mamoulakis
Πρόωρη θεωρεί ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαµουλάκης, τη συζήτηση για την προσφυγή στη βάση του κόµµατος, προκειµένου να υπάρξει νέα ηγεσία. Ο κ. Μαµουλάκης, µιλώντας στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή», δεν παίρνει θέση αναφορικά µε το αν θα πρέπει να επιστρέψει στην Κοινοβουλευτική Οµάδα ο Παύλος Πολάκης, ενώ πλέκει το εγκώµιο του Σωκράτη Φάµελλου για τον τρόπο που άσκησε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά τα εσωκοµµατικά θέµατα που αντιµετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το κόµµα «έχει και οργανωµένη λειτουργία και όργανα για να αντιµετωπίζουν τα προβλήµατα και φυσικά τη βάση του, τους ανθρώπους που εµπιστεύθηκαν και εµπιστεύονται το κόµµα», ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι παραµένει «ρεαλιστικά αισιόδοξος». Ακόµα αναφέρεται µε πολύ προσεχτικό τρόπο στις διεργασίες που λαµβάνουν χώρα στο ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι «πέρα και πάνω από τα πρόσωπα είναι -και έτσι πρέπει- οι πολιτικές. Αυτές ενώνουν, αυτές δίνουν τις λύσεις που απαιτούνται, αυτές σε τελική ανάλυση κρίνονται από τον λαό».

Η επιλογή να δηλώσετε «παρών» στην ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο της Κ.Ο. τι σηµατοδοτεί; Θα έπρεπε µήπως να παραµείνει στη θέση αυτή ο κ. Φάµελλος;

Η βούληση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία Στέφανου Κασσελάκη, να αναδιαρθρώσει την Κοινοβουλευτική Οµάδα µε τον τρόπο που θεωρεί ότι θα επιτευχθούν τα µέγιστα θετικά αποτελέσµατα είναι σεβαστή και κατανοητή. Από την άλλη, ο µέχρι προχθές πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής µας Οµάδας, ο Σωκράτης Φάµελλος, µε την πολυετή διαδροµή του, τις ικανότητες, την πολιτική οξυδέρκεια και την αποδεδειγµένη προσφορά του και από αυτή τη θέση, έχει κερδίσει τον σεβασµό και την εκτίµησή µου.

Παραμένω ρεαλιστικά αισιόδοξος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορούμε να πούμε ότι βιώνουμε μια εποχή εξελίξεων και όχι στασιμότητας

Η πρόταση του κ. Κασσελάκη για τον Νίκο Παππά πέρασε οριακά. Αυτό σηµαίνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την αποδοχή ενός σηµαντικού τµήµατος των βουλευτών του;

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχουµε µάθει να συζητάµε, να ανταλλάσσουµε απόψεις, ενίοτε και να διαφωνούµε. Ηταν πράγµατι µια κρίσιµη συνεδρίαση αυτή της τελευταίας Κοινοβουλευτικής Οµάδας, ακούστηκαν όλες οι απόψεις και στο τέλος επικράτησε αυτή της πλειοψηφίας, όπως συµβαίνει σε κάθε δηµοκρατικό οργανισµό. ∆εν νοµίζω ότι έχει νόηµα να προσπαθούµε να βγάλουµε άλλα συµπεράσµατα. 

Εδώ και µήνες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε διαρκή περιδίνηση. Τι φταίει γι’ αυτό; Υπάρχει τρόπος να αντιστραφούν τα πράγµατα;

Πράγµατι, δεν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κι αυτό οφείλουµε να το παραδεχθούµε. Βρισκόµαστε σε µια κρίσιµη καµπή, ύστερα από µια διπλή εκλογική ήττα και έπειτα από αλλαγή στην ηγεσία µας. ∆εν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο, όταν έχεις να αντιµετωπίσεις τέτοιες «αναταράξεις», σίγουρα όµως δεν είναι ευχάριστο. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει και οργανωµένη λειτουργία και όργανα για να αντιµετωπίζουν τα προβλήµατα και φυσικά τη βάση του, τους ανθρώπους που εµπιστεύθηκαν και εµπιστεύονται το κόµµα. Προσωπικά παραµένω ρεαλιστικά αισιόδοξος. Σε κάθε περίπτωση, µπορούµε να πούµε ότι βιώνουµε µια εποχή εξελίξεων και όχι στασιµότητας.

Θα ήταν για παράδειγµα λύση η προσφυγή στη βάση του κόµµατος για την εκλογή προέδρου είτε κατ’ επιλογήν Κασσελάκη είτε µε πρόταση µοµφής; Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στον κ. Κασσελάκη;

∆εν µπορούµε να το πούµε τώρα αυτό. Ας µη βιαζόµαστε. Ακολουθούν άλλωστε συνεδριάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αν τεθούν τέτοια θέµατα θα τα συζητήσουµε και θα βρούµε τις καταλληλότερες λύσεις. Αδιέξοδα δεν υπάρχουν.

Πρέπει να γυρίσει στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης;

Ο Παύλος Πολάκης έχει την ιστορία και τη διαδροµή του στον χώρο της Αριστεράς. Με τα θετικά και τα αρνητικά του, όπως όλοι µας. ∆εν θα σας πω εγώ αν πρέπει ή όχι να επιστρέψει στην Κοινοβουλευτική Οµάδα.

Σε επίπεδο Κεντροαριστεράς τι πρέπει να γίνει; Εχει σηµασία για εσάς ποιος/α θα είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;

Η Κεντροαριστερά έχει να αντιµετωπίσει τα προβλήµατά της, η χώρα και ο λαός της έχει να αντιµετωπίσει µια κυβέρνηση που δρα χωρίς πλέον να κρατά ούτε τα προσχήµατα. Σε όλους τους τοµείς. Στην οικονοµία, µε την αισχροκέρδεια να έχει διαλύσει τα νοικοκυριά, στην Υγεία, όπου το Εθνικό Σύστηµα Υγείας έχει καταρρεύσει, στην Παιδεία, παντού. Γι’ αυτό και επιβάλλεται µια ανασύνταξη του χώρου της Κεντροαριστεράς και η κατάθεση προτάσεων που θα αποτελέσουν την απάντηση σε αυτά που πραγµατικά απασχολούν την καθηµερινότητα κάθε συµπολίτη µας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., παρά την όποια εσωστρέφεια που παρατηρείται, εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη αντιπολίτευση. Εξακολουθεί να γειώνεται µε την κοινωνία, να ακούει τις ανησυχίες, να καταθέτει προτάσεις και λύσεις σε µια σειρά ζητηµάτων που απασχολούν τους πολλούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συνεχίζει να δίνει µάχες τόσο εντός όσο και εκτός του Κοινοβουλίου. Αναφορικά µε τα τεκταινόµενα στο ΠΑΣΟΚ, θα µου επιτρέψετε να µην εκφέρω κάποια άποψη. ∆εν το έχω κάνει µέχρι σήµερα σεβόµενος µια δηµοκρατική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ένα άλλο κόµµα και σκοπεύω να διατηρήσω αυτή τη στάση. Το µόνο που µπορώ να επισηµάνω είναι ότι πέρα και πάνω από τα πρόσωπα είναι -και έτσι πρέπει- οι πολιτικές. Αυτές ενώνουν, αυτές δίνουν τις λύσεις που απαιτούνται, αυτές σε τελική ανάλυση κρίνονται από τον λαό.


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»