«Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ακρίβεια είναι πολύ ουσιαστικές» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα, ο υφυπουργός Εργασίας, κος Κώστας Καραγκούνης.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς αν θα συνεχίζει να δίνεται το επίδομα για την προσωπική διαφορά, ο Κώστας Καραγκούνης είπε: «Το έχει πει ο πρωθυπουργός, τέλος του χρόνου θα δοθεί πάλι έκτακτο βοήθημα, ώστε να απαλύνουμε το πρόβλημα».

Σε ό,τι αφορά το επίδομα ανεργίας, ο ίδιος σημείωσε: «Θα εξειδικεύσουμε τις αλλαγές το επόμενο διάστημα. Οι βασικές άλλες έχουν να κάνουν με τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του επιδόματος».

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Κώστα Καραγκούνη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την ακρίβεια:

Κ.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι πολύ ουσιαστικές, θα έλεγα πρωτοποριακά σε σχέση με άλλες χώρες. Σίγουρα το περισσότερο είναι καλύτερο. Οι δημοσιονομικές μας δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες αλλά δείτε τις κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση και βεβαίως αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Δεν είναι κάτι το οποίο θεωρούμε ότι είναι επαρκές ή ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε τη μάχη εναντίον της ακρίβειας, δεν πρέπει να συνεχίσουμε με περισσότερους ελέγχους, με ενεργότερη συμμετοχή της επιτροπής ανταγωνισμού, με εξειδίκευση, με περισσότερα μέτρα, με τόνωση των εισοδημάτων αυτό το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Κ.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Στο τέλος του έτους θα έχουμε αύξηση των συντάξεων, ακόμα μια αύξηση αρκετά σημαντική που θα εξειδικευτεί στο επόμενο διάστημα προς το Δεκέμβρη και η οποία θα τονώσει το εισόδημα των συνταξιούχων. Γενικά η εξίσωση λέει το εξής ότι όσο αυξάνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης, όσο ανεβαίνει το ΑΕΠ που ειρήσθω εν παρόδω το ΑΕΠ πηγαίνει σε επίπεδα πριν του 2009 δηλαδή στις πολύ καλές εποχές, όσο λοιπόν έχεις μια αναπτυξιακή πολιτική τόσο θα μπορείς να αυξάνεις τις συντάξεις, τόσο θα μπορέσουμε γρήγορα να εκμηδενίσουμε αυτές τις διαφορές, τόσο πιο γρήγορα θα καταργήσουμε τις ανισότητες και θα αυξήσουμε τα εισοδήματα των πολιτών.

Ερωτηθείς αν θα συνεχίσουν να δίνουν το επίδομα για την προσωπική διαφορά:

Κ.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Το έχει πει ο Πρωθυπουργός, τέλος του χρόνου θα δοθεί πάλι έκτακτο βοήθημα ώστε να απαλύνουμε το πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα ανεργίας:

Κ.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Θα εξειδικεύσουμε τις αλλαγές το επόμενο διάστημα. Οι βασικές άλλες έχουν να κάνουν με τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του επιδόματος. Οι βασικές συνιστάμενες είναι πρώτα απ’ όλα η δικαιοσύνη γιατί θα λαμβάνεται υπόψη η ασφαλιστική ιστορία του ανέργου και ένα μέρος του επιδόματος θα διαμορφώνεται ανάλογα με το χρόνο εργασίας και τις αποδοχές. Ένα δεύτερο σημαντικό είναι η προσαρμογή στις πραγματικές ανάγκες του ανέργου διότι τους πρώτους μήνες το επίδομα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο ώστε να στηριχτεί αυτή η πρώτη δύσκολη περίοδος και όσο περνάει ο καιρός θα βαίνει μειούμενο γιατί είναι η τρίτη παράμετρος της φιλοσοφίας της αλλαγής της αρχιτεκτονικής- η παρακίνηση για γρήγορη επανένταξη στην αγορά εργασίας. Ο στόχος μας είναι να μειώσουμε την ανεργία., για πρώτη φορά έχει πέσει η ανεργία κάτω από το 10% το σημαντικό όμως είναι να σταθεροποιηθεί και να πάει ακόμα πιο κάτω.

Ερωτηθείς για τα σενάρια που θέλουν τον κ.Δένδια για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας:

Κ.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Μην περιμένετε να κάνω κανένα σχόλιο με την έννοια ότι δεν είναι ένα ζήτημα που είναι της παρούσης. Είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό, θεσμικά πολύ βαρύ, θα ανοίξει όμως στην ώρα του. Μην περιμένετε από εμένα να ρίξω νερό σε αυτή τη γενικότερη συζήτηση που γίνεται γιατί δεν είναι θεσμικά ευπρεπές. Όταν θα έρθει η ώρα θα ακούσετε και από εμένα την άποψή μου.