Για τα νέα δεδομένα στις συγκοινωνίες που αναμένεται να αλλάξουν προς το καλύτερο την καθημερινότητα των πολιτών μίλησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην ημερίδα του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης, στην οποία παρουσιάζεται ο νέος συγκοινωνιακός χάρτης της πόλης.

*Διαβάστε εδώ: Μητσοτάκης: 16 εκατ. ευρώ στην κοινωνία για μείωση των διοδίων - Από τον σταθμό της Πελασγίας Φθιώτιδας μέχρι τον σταθμό στο Κλειδί

«Βάζουμε τον πήχη όλο και πιο ψηλά. Στο παρελθόν, μια ημερίδα με τέτοιο τίτλο θα είχε αμιγώς ακαδημαϊκό χαρακτήρα. Σήμερα, όμως, αφορά την πραγματικότητα. Η πόλη αποκτά σύγχρονα λεωφορεία αντιρυπαντικής τεχνολογίας. Σε λιγότερο από 3 μήνες θα διαθέτει ένα σύγχρονο μετρό και σε λιγότερο από 3 χρόνια θα διαθέτει τη fly over», είπε αρχικά ο κ. Σταϊκούρας.


Χρήστος Σταϊκούρας: Ήδη κυκλοφορούν 110 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη

Στη συνέχεια, παρέθεσε μια σειρά στοιχείων που, όπως τόνισε, αλλάζουν σημαντικά την καθημερινότητα των μετακινήσεων των πολιτών, τονίζοντας ότι ήδη κυκλοφορούν 110 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, ενώ είναι σε εξέλιξη η μίσθωση 220 επιπλέον λεωφορείων.

Αναφερόμενος στον μεγάλο διεθνή διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε στις 26 Αυγούστου και αφορά την αγορά 700 νέων λεωφορείων αντιρυπαντικής τεχνολογίας, επισήμανε ότι πάνω από 200 λεωφορεία προορίζονται για τη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, μίλησε για τις προσλήψεις 190 οδηγών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και για τα αυξημένα κατά 16% δρομολόγια.

«Πέρυσι τον Σεπτέμβριο κυκλοφορούσαν 260 λεωφορεία και φέτος είμαστε στα 300 λεωφορεία», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

hmerida_gia_sygkoinwnia_sti_thessaloniki

"Η βασική γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί στους πολίτες προς χρήση στο τέλος Νοεμβρίου"

Μιλώντας για το μετρό Θεσσαλονίκης, είπε ότι η βασική γραμμή θα παραδοθεί στους πολίτες προς χρήση στο τέλος Νοεμβρίου, ενώ «στο Β εξάμηνο του 2025 θα δοθεί η επέκταση για Καλαμαριά με πέντε σταθμούς».

«Οι αστικές συγκοινωνίες είναι κομμάτι της καθημερινότητας του πολίτη και βασική υποχρέωση της πολιτείας. Με δεδομένο ότι έχουμε καλύτερο στόλο λεωφορείων και μετρό οφείλει και η κοινωνία να σεβαστεί τα περιουσιακά στοιχεία της πολιτείας», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας όμως ότι πρέπει «να μειωθεί αισθητά η εισιτηροδιαφυγή».

Γι' αυτό, όπως είπε, στον νέο συγκοινωνιακό χάρτη θα υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο και δίκαια τιμολόγηση.

Τέλος, αναφέρθηκε και στη νέα λεωφορειακή γραμμή που ξεκίνησε από σήμερα δρομολόγια προς τη ΒΙ.ΠΕ. της Σίνδου, τονίζοντας ότι με την επιπλέον λεωφορειακή γραμμή εξυπηρετείται περισσότερο η περιοχή που φιλοξενεί, όπως είπε, 600 επιχειρήσεις και μετακινούνται σε αυτή περίπου 28.000 εργαζόμενοι.

Ο υφυπουργός Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου, τόνισε ότι ο νέος συγκοινωνιακός χάρτης «έρχεται να δώσει λύσεις στην καθημερινότητα του πολίτη. Η μεταφορά του πολίτη πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπρέπειας και αποτελεσματικότητας».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, τόνισε ότι «θα μπείτε σύντομα στο μετρό», ενώ ανέφερε ότι «σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό οι καθυστερήσεις στο μετρό της Θεσσαλονίκης οφείλονται στη Θεσσαλονίκη».

Στη συνέχεια, μίλησε για αποζημιώσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ που θα δοθούν για τις απαλλοτριώσεις και τη διάνοιξη της Ψελλού, προσθέτοντας ότι και η Καλαμαριά δεν πρέπει να ανησυχεί για την οδό Πόντου.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Κωνσταντίνος Ταγγίρης, αναφέρθηκε στην αγορά των ηλεκτρικών λεωφορείων και στον σύγχρονο σταθμό φόρτισης των ηλεκτρικών λεωφορείων που ολοκληρώθηκε, όπως είπε, σε χρόνο ρεκόρ. Αναφέρθηκε και στη χρονομίσθωση 164 λεωφορείων, εκ των οποίων τα 41 θα είναι εντελώς καινούργια «για να εξυπηρετήσουμε τις ξεχωριστές συνοικίες, μεταξύ των οποίων Άνω Πόλη και Ευαγγελίστρια που χρειάζονται ειδικά λεωφορεία. Έτσι θα είναι μια έμπρακτη συγΓνώμη του ΟΑΣΘ προς τους πολίτες που μένουν σε αυτές τις γειτονιές που έχουν υποστεί ταλαιπωρία τα προηγούμενα χρόνια», ενώ τόνισε ότι υπό τα νέα δεδομένα ευελπιστεί ότι «ο κόσμος θα ξαναγαπήσει τον ΟΑΣΘ».

Με τη σειρά του, ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας, αναφέρθηκε στα χρόνια αιτήματα των Θεσσαλονικέων που επί χρόνια παρέμειναν ανεκπλήρωτα, επισημαίνοντας ότι υπό τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το μετρό ολοκληρώθηκε και παραδίδεται στους πολίτες, ενώ πρόσθεσε ότι κι άλλα μεγάλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή. «Περάσαμε μια περίοδο χαμένων ευκαιριών, καιρός να περάσουμε στην περίοδο που θα κερδίσουμε τις προκλήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Η γενική γραμματέας Μεταφορών, Δέσποινα Παληαρούρα, μίλησε για την ανασυγκρότηση του ΟΑΣΘ, τη Fly Over και την έναρξη λειτουργίας του μετρό, τονίζοντας ότι θα αλλάξουν άρδην τον συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης και την καθημερινότητα των πολιτών.

*Πηγή: thestival.gr