Την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών προσλήψεων νέων δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να καλυφθούν γρήγορα τα κενά που παρατηρούνται σε διάφορες υπηρεσίες και φορείς επιδιώκει η κυβέρνηση, με το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών να βρίσκεται εδώ και μερικές ώρες σε δημόσια διαβούλευση.

Πρόκειται για το πρώτο δείγμα του κύματος των αλλαγών το οποίο επιδιώκει να φέρει εντός του φθινοπώρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να δώσει εκ νέου μεταρρυθμιστική πνοή στην κυβέρνηση. Μάλιστα, σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, οι αλλαγές αυτές στο ΑΣΕΠ φιλοδοξούν να ρίξουν το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της προκήρυξης μιας θέσης και της πλήρωσής της, από έως και δύο χρόνια που είναι σήμερα, σε τέσσερις μόλις μήνες.

*Διαβάστε ακόμα: Υπουργείο Εσωτερικών: Έρχονται προσλήψεις-εξπρές στο Δημόσιο - Όλο το σχέδιο του Θοδωρή Λιβάνιου


Οι αλλαγές στο ΑΣΕΠ 

Το πρώτο σημαντικό θεσμικό βήμα για τη μείωση των μεγάλων αυτών καθυστερήσεων έγινε με την καθιέρωση του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και τη συγκέντρωση όλων των ξεχωριστών διαγωνισμών σε έναν. Στην πράξη όμως αποδείχθηκε πως αυτό δεν ήταν αρκετό. Αρκεί να σημειωθεί ότι μέσα στο καλοκαίρι ο αριθμός των εκκρεμών προσλήψεων έχει φτάσει περίπου τις 15.000!

Το ΑΣΕΠ «πρέπει να συγχρονιστεί με την ψηφιοποίηση του υπόλοιπου κράτους ώστε να υλοποιεί ταχύτερα την συνταγματικά κατοχυρωμένη αποστολή της αξιοκρατικής στελέχωσης του δημοσίου», είχε επισημάνει πρόσφατα ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας την ψηφιοποίηση των διαδικασιών για πιο γρήγορο έλεγχο των αιτήσεων, έτσι ώστε να προχωρούν πιο γρήγορα και οι προσλήψεις. Ο στόχος πλέον είναι εντός της τρέχουσας θητείας της κυβέρνησης, το αργότερο δηλαδή μέχρι το 2027, οι προσλήψεις που εξαγγέλλονται στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού να ολοκληρώνονται μέσα στο έτος, μία σύνθετη αποστολή που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας ο Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και η Υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη.

Το ένα από τα δύο νομοσχέδια που παρουσίασε χθες το Υπουργείο Εσωτερικών (το άλλο αφορά στη βελτίωση της λειτουργίας Δήμων και Περιφερειών), φέρνει σύντμηση των προθεσμιών σε όλη τη διαδικασία των προσλήψεων, από την προκήρυξη των θέσεων μέχρι την κάλυψή τους από τα νέα στελέχη, ενίσχυση της μοριοδότησης εντοπιότητας των υποψηφίων σε νησιωτικούς, ορεινούς και ηπειρωτικούς δήμους, με υποχρέωση παραμονής στη θέση επί 15ετία, αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στη διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και κάλυψη του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων του Δημοσίου για τα έτη 2024 – 2025 από τους επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε το 2023.

Με την τελευταία αυτή ρύθμιση, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές σε σχετική ενημέρωση, αφενός ικανοποιείται το βασικό αίτημα των επιτυχόντων του διαγωνισμού που διενεργήθηκε το 2023, προκειμένου να εκκινήσει η επαγγελματική τους σταδιοδρομία στο Δημόσιο και, αφετέρου, στελεχώνονται άμεσα, εντός του 2025, οι υπηρεσίες του Δημοσίου, καλύπτοντας χιλιάδες θέσεις σε κομβικούς φορείς για τη λειτουργία του κράτους που σήμερα παραμένουν κενές.

Σημαντικό για την επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων είναι το γεγονός ότι μειώνονται οι προθεσμίες δήλωσης αποδοχής του διορισμού, υποβολής των δικαιολογητικών διορισμού και του ίδιου του διορισμού, ενώ προβλέπεται ότι η προθεσμία ελέγχου των δικαιολογητικών δεν κωλύει την ανάληψη της υπηρεσίας.

Παράλληλα, θεσπίζεται κώλυμα συμμετοχής σε νέα διαδικασία πρόσληψης για τρία χρόνια, για όσους διοριστούν αλλά δεν αποδεχτούν τον διορισμό ή παραιτηθούν εντός του πρώτου έτους.

Το μπόνους στο Δημόσιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο νομοσχέδιο εισάγεται οριζόντια πλέον το μπόνους στο Δημόσιο, ένα ενιαίο δηλαδή σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων, συνδεδεμένο με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης του ν.4940/2022.

Η αύξηση της παραγωγικότητας, αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του κράτους προς τους πολίτες αλλά και την επαγγελματική εξέλιξη των στελεχών των δημόσιων υπηρεσιών, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν πως με τη θέσπιση του ενιαίου συστήματος ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων επιδιώκεται η παρακίνηση του μόνιμου ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου τομέα για την επίτευξη προσδιορισμένων στόχων, αλλά και η επιβράβευσή του, ως απόρροια της επίτευξης συγκεκριμένων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων.