Νέα πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο με το όνομα Ευρωπαϊκή Αριστερή Συμμαχία για τον Λαό και τον Πλανήτη (ELA) δημιούργησαν κόμματα που μέχρι τώρα ανήκαν στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (EL).

Θεωρώντας ότι στο υφιστάμενο σχήμα κυριαρχούν δυνάμεις της παλαιάς κομμουνιστικής Αριστεράς (οι περισσότερες εκ των οποίων δεν εξέλεξαν ευρωβουλευτές τον Ιούνιο), αποφάσισαν να αποχωρήσουν και να ιδρύσουν έναν νέο πολιτικό φορέα, που πάντως θα συνεχίσει να συμμετέχει στην ομπρέλα της ευρωομάδας Αριστερά (GUE/NGL).

Ως καταλύτης για την απόφαση λειτούργησαν οι διαφωνίες σχετικά με τη στάση απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

*Διαβάστε ακόμα: Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πρωτιά με ποσοστό ευρωεκλογών η ΝΔ, καθαρά τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ - Ποιος προηγείται για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ


Μεταξύ των κομμάτων που αποχωρούν είναι η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν, οι Ποδέμος και το πορτογαλικό Μπλόκο. Τους ακολούθησαν κόμματα από την Πολωνία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Επικεφαλής του νέου φορέα τέθηκαν η Σουηδή Μαλίν Μπιορκ και η Πορτογαλίδα Καταρίνα Μάρτινς και γενική γραμματέας η Γαλλίδα Σοφί Ροζέρ.

Η ELA αθροίζει 18 ευρωβουλευτές, αφήνοντας την EL με μόλις 7 ευρωβουλευτές (εκ των οποίων οι 4 του ΣΥΡΙΖΑ), που ενδέχεται να μειωθούν περαιτέρω, καθώς δεν έχει αποσαφηνίσει τη στάση του το γερμανικό Die Linke, που τον Ιούνιο εξέλεξε 2 ευρωβουλευτές.

Συνολικά η ευρωομάδα GUE/NGL διαθέτει 46 ευρωβουλευτές, αυξάνοντας τη δύναμή της σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωκοινοβούλιο, όπου διέθετε 37 ευρωβουλευτές, κυρίως ως αποτέλεσμα της ένταξης του ιταλικού κόμματος Πέντε Αστέρια.