Την άποψη πως ο Νίκος Δένδιας «θα μπορούσε να ανταποκριθεί στον ρόλο» του Προέδρου της Δημοκρατίας, «ιδίως στη δύσκολη αυτή συγκυρία», τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Εκείνη και εγώ», με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα.

Ειδικότερα, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως «νομίζω ότι θα πρέπει να αφήσουμε τον χρόνο και το timing να είναι αυτό που θα συζητηθεί και φυσικά ο καθ’ ύλην αρμόδιος είναι ο κ. πρωθυπουργός και πρόεδρος της κυβέρνησης σε ό,τι έχει να κάνει με τη θέση αυτή. Επειδή βλέπω δεξιά και αριστερά, διακινούνται διάφορα… Τα ακούω όλα αυτά».

Σε ερώτηση του Θανάση Φουσκίδη σε σχέση με το αν ο κ. Δένδιας θα είχε τα χαρακτηριστικά αυτά που πρέπει, είπε πως «θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν ξέρω αν κάποιος έχει προτείνει τον κ. Δένδια ακόμη ή όχι, εγώ δεν το έχω δει».

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου πως «είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι δεν υπάρχει πρόταση» και στην ερώτηση αν «δυνητικά είναι ένα πρόσωπο (σ.σ. ο Ν. Δένδιας) με τέτοια πολιτική εμβέλεια που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στον συγκεκριμένο ρόλο στην παρούσα συγκυρία», ο Βασίλης Κικίλιας είπε χαρακτηριστικά πως «νομίζω ότι είναι ένα πρόσωπο τέτοιο που θα μπορούσε να ανταποκριθεί επιτυχημένα σε αυτόν τον ρόλο στη παρούσα συγκυρία».

Από εκεί και πέρα, σε σχέση με το 112, είπε πως «πρέπει να εξετάσουμε καλύτερα την υπέρμετρη χρήση του, να δούμε τη λειτουργία του», αλλά διευκρίνισε ότι «μπροστά σε μια έντονη καιρική συνθήκη δεν θα το ρισκάρω».

Για την προετοιμασία της χώρας ενόψει χειμώνα, είπε πως «έχουμε αστάθειες στη χώρα με κεραυνική δραστηριότητα», λέγοντας πως «μετά την πλημμύρα της εκατονταετίας στη Θεσσαλία έχει γίνει πολύ μεγάλη δουλειά. Απαιτούνται κι άλλα». Συμπλήρωσε πως «είμαι μόνιμα σε εγρήγορση», σημειώνοντας πως «οι δήμοι πρέπει να καθαρίζουν σιφώνια και φρεάτια».

Για τη φωτιά στη Βορειοανατολική Αττική σημείωσε πως «δώσαμε μια μάχη για να προστατέψαμε τα σπίτια στον αττικό ιστό».

Η θέση του Κικίλια και η αποκλειστικότητα των «Παραπολιτικών» για τις σκέψεις για την επιλογή Δένδια στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Η άποψη αυτή του Βασίλη Κικίλια έρχεται λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη του Θανάση Φουσκίδη και των «Παραπολιτικών» σε σχέση με τις σκέψεις που υπάρχουν στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να επιλεγεί για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Το ρεπορτάζ του Θανάση Φουσκίδη για τα «Παραπολιτικά» στις 31/8 ανέφερε τα εξής:

«Την προοπτική επιλογής του υπουργού Αμυνας, Νίκου Δένδια, για την Προεδρία της Δημοκρατίας επεξεργάζεται εδώ και λίγο καιρό το Μέγαρο Μαξίμου, όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα ''Π''. Πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο, σε περίπτωση που υλοποιηθεί, θα αποτελέσει πολιτική βόμβα μεγατόνων, καθώς άπαντες συνομολογούν πως ο πολιτικός επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ένα από τα πρόσωπα με τα πλέον ισχυρά ερείσματα στο εγχώριο κοινοβουλευτικό πεδίο και με σημαντικές επαφές στη διεθνή σκηνή.


Εστω κι αν η σχετική συζήτηση είναι πρώιμη, δεδομένου του γεγονότος ότι μέχρι την προεδρική εκλογή μεσολαβούν ακόμη αρκετοί μήνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να είναι εκ προοιμίου θετικός στη συγκεκριμένη πρόταση-εισήγηση, που είχε πέσει σε ανύποπτο χρόνο στο πρωθυπουργικό γραφείο, αφού ο Νίκος Δένδιας συγκεντρώνει το σύνολο των στοιχείων εκείνων που κρίνονται απαραίτητα για την προσωπικότητα που θα καταλάβει το ύπατο πολιτειακό αξίωμα σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία».

Δένδιας: Ανεξίτηλο αποτύπωμα από κομβικά χαρτοφυλάκια

«Εκτός της αδιαμφισβήτητης πολιτικής του εμβέλειας, δεδομένου του γεγονότος ότι άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στο πέρασμά του από κομβικά χαρτοφυλάκια, όπως το Εξωτερικών, όπου έβαλε την ελληνική διπλωματία στο επίκεντρο της γεωστρατηγικής σκακιέρας και προώθησε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, το Δικαιοσύνης, με τις πρωτοβουλίες που έφεραν τη Χρυσή Αυγή ενώπιον του φυσικού δικαστή, το Προστασίας του Πολίτη, με τον έλεγχο του μεταναστευτικού κύματος, ιδιαίτερα εντός των τειχών της Αθήνας, το Ανάπτυξης και πλέον το Αμυνας, ο Νίκος Δένδιας εξυπηρετεί και μια δέσμη παράπλευρων στοχεύσεων.

Ο λόγος πριν και πέρα από όλα για το αίτημα μιας διόλου ευκαταφρόνητης μερίδας της ''γαλάζιας'' Κοινοβουλευτικής Ομάδας -όπως αυτό εκφράζεται δημοσίως πλέον σε κάθε ευκαιρία-, αλλά και της κομματικής βάσης για την αντικατάσταση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου από ένα πολιτικό πρόσωπο με ιδιαίτερη σημειολογία για την παράταξη, κάτι που φυσικά ουδέποτε συνόδευε τη νυν Πρόεδρο. Υπενθυμίζεται ότι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους εν λόγω κύκλους ήταν η παρουσία της στα επινίκια για την υπερψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια παρέα με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες, προεξάρχοντος του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου».

Η βαρύτητα στις σκέψεις του πρωθυπουργού

«Η συγκεκριμένη παράμετρος αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στις σκέψεις του πρωθυπουργού και των συνεργατών του, αν αναλογιστεί κανείς και την υψηλή δημοφιλία του υπουργού στους κόλπους της λεγόμενης δεξιάς δεξαμενής της Ν.Δ. (με παρακαταθήκη και το κρεσέντο του επί τουρκικού εδάφους και δίπλα στον τότε ομόλογό του, Αχμέτ Τσαβούσογλου), η εκλογική επιστροφή της οποίας στην... αγκαλιά της Πειραιώς συνιστά πια κεντρικό ζητούμενο για την ηγεσία. Πολλώ δε μάλλον όταν η διάσταση αυτή συνδυάζεται με τη γενικότερη εκτίμηση της οποίας χαίρει ο Νίκος Δένδιας χάρη στην πολύπλευρη πολιτική του δράση, καθώς και την προσήλωσή του στη λογική του εθνικού συντονισμού των πολιτικών δυνάμεων, όχι μόνο στο σύνολο των κυβερνητικών ψηφοφόρων, αλλά και σε εκείνους των άλλων κομμάτων. Ως εκ τούτου, τυχόν υποψηφιότητα θα μπορούσε να τύχει ευρύτερης αποδοχής.

Παράλληλα, μια πιθανή επιλογή Δένδια θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα, αν μη τι άλλο, ηχηρότατο μήνυμα έναντι του μετώπου που συγκρότησαν εσχάτως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, με φόντο την αντίθεσή τους στα διαρκή ανοίγματα της κυβέρνησης σε άλλες πολιτικές κατευθύνσεις. Βλέπετε, δίχως αμφιβολία, η πρώτη σκέψη που θα έρθει στο μυαλό του καθενός στο ενδεχόμενο να προταθεί ο κορυφαίος υπουργός για το Προεδρικό Μέγαρο είναι η πολύ θετική υποστήριξη της οποίας θα τύχει από το σύνολο της παράταξης».

Ο δίαυλος επικοινωνίας

«Στο κάδρο των πλεονεκτημάτων της περίπτωσης Δένδια δεν θα μπορούσε να μη συμπεριλαμβάνεται το κύρος του εκτός συνόρων, το οποίο και ενισχύθηκε σε μεγάλο βαθμό χάρη στην παρεμβατικότητά του την περίοδο της παρουσίας του στο υπουργείο Εξωτερικών. Ιδιαιτέρως χρήσιμος, άλλωστε, θα μπορούσε να αποδειχθεί εκ νέου ο διαχρονικός δίαυλος επικοινωνίας με την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, σε μια περίοδο που η Ελλάδα συνιστά τον πλέον αξιόπιστο εταίρο της Δύσης σε μια φλεγόμενη περιοχή του πλανήτη. Οπως και να έχει, το τι μέλλει γενέσθαι θα φανεί μετά τη ΔΕΘ, οπότε και δειλά-δειλά θα ξεκινήσουν οι πρώτες συστηματικές ζυμώσεις για το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με πρώτο και πιο σημαντικό σταθμό τη διασαφήνιση των διαθέσεων του πρωθυπουργικού πυρήνα για την ανανέωση ή μη της θητείας της Κ. Σακελλαροπούλου.

Από εκείνο το σημείο και μετά θα εισέλθει στην εξίσωση ο παράγων της εξέτασης των καταλληλότερων ονομάτων. Βεβαίως, μένει να φανεί -αν και εφόσον ο Κ. Μητσοτάκης καταλήξει οριστικά σε πρόταση προς τον Ν. Δένδια- πώς ακριβώς σκέφτεται και σχεδιάζει τα επόμενα χρόνια του στην πολιτική ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας. Πρόκειται, φυσικά, για τεράστια τιμή η ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αλλά την ίδια στιγμή και μεγάλη αλλαγή για έναν πολιτικό που κυριαρχεί στις εκλογικές αναμετρήσεις και στις ανάλογες πρωτιές».

Το πρωτοσέλιδο των «Παραπολιτικών» του Σαββάτου 31/8

parapolitika_624

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Βασίλη Κικίλια στα Παραπολιτικά 90,1

Μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε:

Αναφορικά με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Αυτή την εποχή έχουμε και τα δύο δηλαδή έχουμε αστάθειες του καιρού που οδηγούν σε κεραυνική δραστηριότητα δυστυχώς, κάποιες μέρες με 25-35 χιλιαδες κεραυνούς, και αυτό μας προκαλεί πυρκαγιές σε πολύ υψηλά υψόμετρα 1.500-2.000 μέτρα. Κάποτε σβήνονταν αυτές οι πυρκαγιές από μόνες τους λόγω του χιονιού, του πάγου και της υγρασίας το βράδυ, η κλιματική κρίση δυστυχώς είναι εδώ και αποδεικνύεται ότι για αυτές τις πυρκαγιές πρέπει να παλεύουμε σε αυτά τα υψόμετρα οι πάντες πολλές φορές για μέρες.

Για τη Θεσσαλία

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μετά από την πλημμύρα της εκατονταετίας στη Θεσσαλία έχει γίνει πολύ μεγάλη δουλειά από πέρυσι από την τοπική αυτοδιοίκηση, από την κεντρική κυβέρνηση, από τις εταιρείες που έχουν αναλάβει να βοηθήσουν, από το υπουργείο Υποδομών, από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος από την Αρωγή προφανώς υπάρχουν και άλλα πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν. Έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις ο κ. Πρωθυπουργός, ενίσχυσε και άλλο τα κεφάλαια και τα κονδύλια. Στα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης εγώ δεν έχω δει άλλον πρωθυπουργό και άλλη κυβέρνηση με τέτοια μέριμνα για την κοινωνική προστασία, την αρωγή, το φυσικό κάλλος και την προστασία του και την προστασία πάνω απ’ όλα των ανθρώπινων ζωών και φυσικά την αλλαγή των υποδομών. Είναι τέτοια τα κλιματολογικά φαινόμενα που οι υποδομές οι οποίες έχουμε μπαίνει πλέον ξανά σε ερωτηματικό αν επαρκούν ή αν πρέπει να φτιαχτούν άλλες ισχυρότερες, μεγαλύτερες και λοιπά. Στη Θεσσαλία έχει γίνει πολύ μεγάλη δουλειά, ναι απαιτούνται και άλλα όμως το κράτος αποδεικνύεται ότι είναι εκεί.

Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί ο επικείμενος χειμώνας

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είμαι σε εγρήγορση για το καλοκαίρι, το Φθινόπωρο και το χειμώνα γιατί αυτό είναι ένα υπουργείο των κρίσεων και μόνιμα παρεμβαίνει στα πολύ δύσκολα.

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ενημερώσαμε ξανά τους δήμους και τις περιφέρειες ποιες είναι οι αρμοδιότητές τους για τις πλημμύρες. Οι δήμοι πρέπει να καθαρίζουν τα σιφώνια και τα φρεάτια έτσι ώστε εντός του ρυμοτομικού σχεδίου τους να μην υπάρχουν προβλήματα και οι περιφέρειες τα ρέματα. Βέβαια το Υποδομών έχει το βλέμμα τους πάνω σε αυτά και βέβαια είναι και η κεντρική κυβέρνηση μαζί με την Πολιτική Προστασία να τα συντονίσει.

Αναφορικά με τη φωτιά στην Βορειοανατολική Αττική

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το εναέριο έμφορτο μέσο που έκανε περιπολίες επιχείρησε στον Βαρνάβα στα 4,5 -5 λεπτά, στα 6,5-7 λεπτά οι επίγειες δυνάμεις και τελικά δώσαμε μια μάχη μέτρο-μέτρο για να προστατεύσουμε τα σπίτια των ανθρώπων στον αστικό ιστό.

Ερωτηθείς για τα πολλά μηνύματα που στέλνονται από το 112

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα αναβαθμίσουμε το σύστημα του 112, θα του δώσουμε τη δυνατότητα να είναι πιο ακριβές, να έχει και άλλες λειτουργίες, να είναι πιο διαδραστικό αλλά πρέπει να παραδεχτούν όλοι ήταν και είναι στην προστασία των πολιτών.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο / η επόμενη πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά ενός κεντροδεξιού πολιτικού

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα πρέπει να αφήσουμε τον χρόνο και το να είναι αυτό που θα συζητηθεί φυσικά ο καθ’ ύλην αρμόδιος είναι ο κ. Πρωθυπουργός .

ΔΗΜ: Ο κ. Δένδιας είναι ένα πρόσωπο με τέτοια πολιτική εμβέλεια που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο ρόλο στην παρούσα συγκυρία;

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ναι νομίζω ότι είναι ένα πρόσωπο τέτοιο που θα μπορούσε να ανταποκριθεί επιτυχημένα σε αυτό το ρόλο στην παρούσα συγκυρία.