Στα τυφλά βαδίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ το Σαββατοκύριακο και μετά την κίνηση απελπισίας που έκανε την Τρίτη το μεσημέρι, επαναφέροντας τον Παύλο Πολάκη στην ΚΟ χωρίς στην πραγματικότητα να συντρέχει κάποιος λόγος.

Στη συνέχεια, προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους, άνοιξε το θέμα της αλλαγής του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ και των οργάνων του κόμματος, το οποίο όμως στη χθεσινή συνεδρίαση δεν επανέφερε. Από τις προτάσεις που κατέθεσε ο ίδιος, έλειπε το θέμα της ονομασίας, ενώ υπήρχε αναφορά μόνο στις αρμοδιότητες που αφορούν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τη θητεία τους.

*Διαβάστε ακόμα: Νέος γύρος γκρίνιας στον ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδράσεις από "Kasselistas" και "87" για τα..."βαφτίσια" της Κουμουνδούρου


Ο Νίκος Παππάς, το "αν δεν έχει εκπέσει" και ο πανικός Κασσελάκη

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο επικεφαλής της ΚΟ, Νίκος Παππάς ο οποίος θεωρητικά στηρίζει τον πρόεδρο του κόμματος, εμφανίστηκε να «τορπιλίζει» ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθώς σε συνέντευξή του αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη τόνισε ότι «αν δεν έχει εκπέσει», θα εκπροσωπήσει το κόμμα στη ΔΕΘ.

Ακόμα, εξέφρασε την άποψη ότι ο Χρήστος Σπίρτζης δεν θα διαγραφεί. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ακόμα κι αν αποφασιστεί η διαγραφή του από την Επιτροπή Δεοντολογίας, την τελική απόφαση θα την πάρει η ΚΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προφανώς μπορεί και να μην περάσει αυτή η εισήγηση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης τα τελευταία εικοσιτετράωρα εμφανίζεται να λειτουργεί με πανικό, καθώς η επιστροφή του Παύλου Πολάκη στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι έγινε μόνο και μόνο για να μην καταθέσει ο βουλευτής Χανίων πρόταση μομφής εναντίον του και προφανώς για να τον εξευμενίσει ενόψει της δύσκολης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.


Πολάκης: Επιμένει στον δρόμο της αμφισβήτησης 

Όπως λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό που ξεχνάει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι να αμφισβητηθεί. Εάν δηλαδή στη διήμερη διαδικασία υπάρξουν 30-35 άτομα στο σύνολο των 80 που θα μιλήσουν, οι οποίοι θα τον επικρίνουν με σφοδρότητα, «πώς θα μπορεί από τη Δευτέρα να εμφανίζεται σαν να μη συμβαίνει τίποτα στο κόμμα;», σχολιάζουν.

Οι πληροφορίες, μάλιστα, λένε ότι ο Παύλος Πολάκης επιμένει στον δρόμο της αμφισβήτησής του ακόμα κι αν δεν καταθέσει πρόταση μομφής. «Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αντιδράσει κάποιος», ανέφερε χαρακτηριστικά στους συνομιλίες του.

Η επιστροφή του Παύλου Πολάκη με τον τρόπο που έγινε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και πρωτοφανής, καθώς ποτέ μέχρι σήμερα κανένας διαγραφείς βουλευτής σε κανένα κόμμα δεν έχει επιστρέψει μέσα σε έναν μήνα χωρίς μάλιστα να ζητήσει συγγνώμη για τους λόγους για τους οποίους διεγράφη.


Οι καταστατικές αλλαγές, το όνομα και οι ηχηρές παρεμβάσεις

Εν τω μεταξύ -και προφανώς για να απεγκλωβιστεί από το θέμα Πολάκη-, ο Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης των καταστατικών αλλαγών, εμφανίστηκε με ένα χαρτί στο χέρι να μιλά για αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κόμμα, χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα στα άρθρα του καταστατικού που πρέπει να ανοίξουν για συζήτηση, παρά μόνο στην αλλαγή του ονόματος του κόμματος.

Οι πληροφορίες λένε ότι τα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στην αρμόδια επιτροπή αντιμετωπίστηκαν αρνητικά από την πλειοψηφία των στελεχών, ακόμα κι απο αυτούς που κρατούν ουδέτερη στάση, δηλαδή από τους λεγόμενους «Ελβετούς».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής Καταστατικού της Τρίτης επισημάνθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη πως ο όρος «Προοδευτική Συμμαχία» δεν πρέπει να απαλειφθεί, καθώς συμβολίζει τη διεύρυνση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε πως αυτό που χρειάζεται το κόμμα είναι ένα προοδευτικό κίνημα. Φέρεται, μάλιστα, να μην απέκλεισε ως ιδέα το «brand» ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει με δεύτερο συνθετικό το «Προοδευτικό Κίνημα».

Στελέχη που πήραν μέρος στην εσωκομματική συνεδρίαση για τις καταστατικές αλλαγές κατάλαβαν, λοιπόν, ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει το όνομα. Αλλά ακόμα και να αλλάξει, ένα είναι σίγουρο. Ότι δεν θα είναι αυτό που κυκλοφόρησε χθες, δηλαδή το Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς.

Όπως ήταν φυσικό, τα ηγετικά στελέχη της κίνησης των «87», όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Γιώργος Βασιλειάδης, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αλλαγές με πολύ έντονο τρόπο, καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προσφύγει στη βάση, ώστε να κριθεί με καθαρό τρόπο το πολιτικό του σχέδιο. Όπως επισημαίνουν στελέχη από την πλευρά των «87», το ζήτημα δεν είναι το όνομα -για το οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης είχε δεσμευθεί ότι δεν θα το αλλάξει-, αλλά οι άλλες αλλαγές που δείχνουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδιάζει ένα άλλο κόμμα.

Ο Γιώργος Βασιλειάδης, σχολιάζοντας μάλιστα αυτές τις αλλαγές, είπε στα Παραπολιτικά 90,1 ότι ο ίδιος δεν θα ενδιαφερθεί να συμμετάσχει στα όργανα, καθώς θα πρόκειται για ένα κόμμα ΙΧ – «Κασσελάκη και φίλοι», όπως είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή ο Σωκράτης Φάμελλος και η Όλγα Γεροβασίλη εμφανίζονται να επιμένουν στην προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να βρεθεί μία λύση. Και η λύση αυτή δεν είναι άλλη από την ήττα του Στέφανου Κασσελάκη σε μία τέτοια εκλογική διαδικασία ή το διαρκές αντάρτικο από την πλευρά των διαφωνούντων.

«Προφανώς χρειάζεται αυτή τη στιγμή όχι απλά να σταματήσει αυτή η ρευστοποίηση, αλλά χρειάζεται να ισχυροποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτόν τον λόγο και έχω θέσει το ζήτημα ότι πρέπει να εμπιστευτούμε τα όργανα και τη βάση του κόμματος», είπε ο πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Όλγα Γεροβασίλη απέδωσε στον Στέφανο Κασσελάκη την κύρια ευθύνη για την κρίση και την εσωστρέφεια στην οποία τελεί ο ΣΥΡΙΖΑ -ο ίδιος τα προκαλεί, είπε- και εκτίμησε ότι έχει επιλέξει τον δρόμο για ένα «μικρό και προσωποπαγές» κόμμα. Αρνητικός στην αλλαγή της ονομασίας του κόμματος εμφανίστηκε και ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης σε δήλωσή του τόνισε: «Δεν πάει άλλο. Την κύρια ευθύνη για την υπονόμευση του ΣΥΡΙΖΑ την έχει η ηγεσία», ενώ ο Χρήστος Γιαννούλης τόνισε ότι «δεν μας αξίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται αντικείμενο χλεύης, ειρωνικών και σαρκαστικών σχολίων».