«Δεν ξέρω αν ο πρόεδρος σκοπεύει να κάνει ένα προσωποπαγές κόμμα, ξέρω όμως ότι αυτό που ευαγγελίζεται απέχει πολύ από αυτό που εμείς έχουμε ως Αριστερά για την άποψη του κόμματος», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Στον αέρα» με τη Νίκη Λυμπεράκη.

Ερωτηθείς αν είναι καλός πρόεδρος ο κ. Κασσελάκης, απάντησε ότι «είναι νωρίς για να τον κρίνουμε. Μέχρι στιγμής οι κρίσεις που προκάλεσε δημιουργούν μια εσωτερική περιδίνηση στον κόσμο, αλλά νομίζω πρέπει να κριθεί συνολικά για αυτό που θα έχει ως απολογισμό στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ στο ερώτημα αν θα πρέπει να ανοίξει εκ νέου ζήτημα ηγεσίας, είπε: «Είμαι επιφυλακτικός στο να ξαναπάμε σε εκλογές για εκλογή προέδρου σε έναν χρόνο. Δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάζομαι με την προοπτική αυτή, θα φανεί όμως στην ΚΕ τι πουλιά θα πιάσουμε».



Όλα όσα είπε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ και για όλους εμάς. Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο. Νομίζω ότι ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι, να γίνει μια πολιτική αντιπαράθεση να δούμε τι ακριβώς φταίει, πού βρισκόμαστε και κυρίως να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε γιατί η κοινωνία έχει πολύ σοβαρά προβλήματα και η καθημερινότητα των πολιτών βαίνει επιδεινούμενη και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα πολιτικά και να δείξει τους πολίτες ότι μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος. Προϋπόθεση όμως γι' αυτό είναι να συνεννοηθούμε.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα καταφέρουν να φτάσουν ενωμένοι στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Δύσκολα ενδεχομένως, με τραύματα, αλλά η ενότητα είναι το τελευταίο που μας μένει. Πρέπει τα στελέχη της πρώτης γραμμής να κάνουν οτιδήποτε περνάει από το χέρι τους για να πάμε στο συνέδριο και να έχουμε ένα συνέδριο ενότητας.

Ερωτηθείς για τις προτάσεις του κ. Κασσελάκη

Δεν ξέρω αν θα συζητηθούν σήμερα, ξέρω ότι συζητιούνται στην αρμόδια επιτροπή θέσεων του καταστατικού. Ο πρόεδρος είχε μιλήσει στην περασμένη Κεντρική Επιτροπή για ορισμένες ιδέες τις οποίες μορφοποίησε τώρα. Υπάρχει μια διαδικασία, η επιτροπή καταστατικού θα αποφανθεί. Είναι στα πλαίσια μιας προσυνεδριακής συζήτησης, δεν το θεωρώ αιφνιδιασμό, το θεωρώ αποκρυστάλλωση των ιδεών του προέδρου οι οποίες μπαίνουν στη δημόσια συζήτηση.

ΔΗΜ: Τις στηρίζετε αυτές τις προτάσεις;

Έχω επιμέρους αντιθέσεις και επιμέρους συμφωνίες. Είμαι αντίθετος στο να καταργηθούν οι οργανώσεις μελών, είμαι αντίθετος στο να είναι η Κεντρική Επιτροπή, να συνεδριάζει τέσσερις φορές τον χρόνο ανεξάρτητα από τα πολιτικά διακυβεύματα. Δεν συμφωνώ με την κατάργηση των Νομαρχιακών Επιτροπών και την αντικατάστασή τους από δημοτικές, άρα έχω ενστάσεις, αλλά συμφωνώ στο όριο των θητειών, συμφωνώ στο 18μηνο που θα παραιτείται κάποιος προκειμένου να διεκδικήσει την εκλογή του στη Βουλή.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την κριτική ότι με τις προωθούμενες αλλαγές του προέδρου το κόμμα μικραίνει και γίνεται προσωποπαγές

Δεν ξέρω αν ο πρόεδρος σκοπεύει να κάνει ένα προσωποπαγές κόμμα, ξέρω όμως ότι αυτό που ευαγγελίζεται απέχει πολύ από αυτό που εμείς έχουμε ως Αριστερά για την άποψη του κόμματος. Μπορεί να κάνουμε λάθος εμείς και να έχουν αλλάξει οι εποχές, είναι ένα ζητούμενο αυτό, αλλά δεν νομίζω ότι αυτή η μετάλλαξη που επιχειρεί ο πρόεδρος σε ένα κόμμα της Αριστεράς θα είναι προς όφελος και του κόμματος αλλά κυρίως της κοινωνίας.

Ερωτηθείς αν είναι καλός πρόεδρος ο κ. Κασσελάκης

Θα φανεί, είναι νωρίς για να τον κρίνουμε. Μέχρι στιγμής οι κρίσεις που προκάλεσε δημιουργούν μια εσωτερική περιδίνηση στον κόσμο αλλά νομίζω πρέπει να κριθεί συνολικά γι' αυτό που θα έχει ως απολογισμό στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να ανοίξει εκ νέου ζήτημα ηγεσίας

Είμαι επιφυλακτικός στο να ξαναπάμε σε εκλογές για εκλογή προέδρου σε έναν χρόνο. Δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάζομαι με την προοπτική αυτή, θα φανεί όμως στην ΚΕ τι πουλιά θα πιάσουμε.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι έχει θέση σε ένα κόμμα το οποίο «απέχει πολύ από αυτό που έχει στον νου του»

Έχω θέση σε ένα κόμμα ακόμη κι αν το κόμμα έχει πάρει άλλη κατεύθυνση, γιατί τα κόμματα λειτουργούν με πλειοψηφίες, μειοψηφίες και η προσπάθεια να αλλάξουμε την κατεύθυνση του κόμματος είναι ένα κατοχυρωμένο καταστατικά δικαίωμά μας αν έχουμε την άποψη ότι δεν βαδίζει σωστά.