Το απόλυτο αδιέξοδο σημειώθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ξεκινώντας τις τοποθετήσεις τους, είπαν ότι η καλύτερη λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να μην κατατεθεί πρόταση μομφής. Τότε παρενέβη ο Παύλος Πολάκης και είπε ότι η πρόταση μομφής θα τραυματίσει το κόμμα, άρα η καλύτερη λύση είναι να πάμε σε εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, απευθυνόμενος στους συντρόφους του, είπε: «Θεωρώ ότι μια πρόταση μομφής στο πρόσωπό μου πληγώνει και ρευστοποιεί το κόμμα και δεν προσφέρει τίποτα. Επίσης είναι μια μεγαλη κωλοτούμπα από το ίδιο το όργανο που αποφάσισε Καταστατικό Συνέδριο». Ακόμη παρέπεμψε τα αιτήματα του βουλευτή Χανίων και των «87» στο Συνέδριο του κόμματος.

Νοτοπούλου: "Υπάρχει πρόβλημα, δεν μπορούμε να μην το βλέπουμε"

«Υπάρχει πρόβλημα, δεν μπορούμε να μην το βλέπουμε. Υπάρχει διάλυση του κόμματος με πλήρη ευθύνη της ηγεσίας», δήλωσε στην τοποθέτησή της η Κατερίνα Νοτοπούλου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Εν τω μεταξύ, την αντίθεσή του στην προεδρική εκλογή τάχθηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Παππάς, ο οποίος δεν βλέπει με θετικό μάτι ενδεχόμενη μομφή. Όπως έλεγε σε συνομιλητές του, θα πρέπει να σταματήσουμε να ταλαιπωρούμε τα μέλη.


Πολάκης: Επιμένει στον δρόμο της αμφισβήτησης

Όπως έγραψαν το πρωί τα parapolitika.gr, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ότι αυτό που ξεχνάει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι να αμφισβητηθεί. Εάν δηλαδή στη διήμερη διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής υπάρξουν 30-35 άτομα στο σύνολο των 80 που θα μιλήσουν, οι οποίοι θα τον επικρίνουν με σφοδρότητα, «πώς θα μπορεί από τη Δευτέρα να εμφανίζεται σαν να μη συμβαίνει τίποτα στο κόμμα;», σχολιάζουν.

Η επιστροφή του Παύλου Πολάκη με τον τρόπο που έγινε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και πρωτοφανής, καθώς ποτέ μέχρι σήμερα κανένας διαγραφείς βουλευτής σε κανένα κόμμα δεν έχει επιστρέψει μέσα σε έναν μήνα χωρίς μάλιστα να ζητήσει συγγνώμη για τους λόγους για τους οποίους διεγράφη.


Οι καταστατικές αλλαγές, το όνομα και οι ηχηρές παρεμβάσεις

Εν τω μεταξύ -και προφανώς για να απεγκλωβιστεί από το θέμα Πολάκη-, ο Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης των καταστατικών αλλαγών, εμφανίστηκε με ένα χαρτί στο χέρι να μιλά για αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κόμμα, χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα στα άρθρα του καταστατικού που πρέπει να ανοίξουν για συζήτηση, παρά μόνο στην αλλαγή του ονόματος του κόμματος.

Οι πληροφορίες λένε ότι τα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στην αρμόδια επιτροπή αντιμετωπίστηκαν αρνητικά από την πλειοψηφία των στελεχών, ακόμα κι από αυτούς που κρατούν ουδέτερη στάση, δηλαδή από τους λεγόμενους «Ελβετούς».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής Καταστατικού της Τρίτης επισημάνθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη πως ο όρος «Προοδευτική Συμμαχία» δεν πρέπει να απαλειφθεί, καθώς συμβολίζει τη διεύρυνση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε πως αυτό που χρειάζεται το κόμμα είναι ένα προοδευτικό κίνημα. Φέρεται, μάλιστα, να μην απέκλεισε ως ιδέα το «brand» ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει με δεύτερο συνθετικό το «Προοδευτικό Κίνημα».