ΣΥΡΙΖΑ: Στα χαρακώματα τα αντίπαλα στρατόπεδα - Ζήτησαν κάλπες “87” και Πολάκης, δεν απάντησε στο αίτημα ο Κασσελάκης
“Πήγαινε σε εκλογές, αλλιώς μομφή”
Αδυνατεί ακόμη και να… διαλυθεί ησύχως ο ΣΥΡΙΖΑ
Ένα απίστευτο κρεσέντο σημειώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αδυνατεί να… διαλυθεί ησύχως και εξακολουθεί να παραπαίει με τον Πολάκη να υψώνει κόκκινη παντιέρα ζητώντας εκλογές και αλλαγή ηγεσίας, ενώ στην ίδια γραμμή βρίσκεται και η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους 87 να αμφισβητούν ευθέως τον Στέφανο Κασσελάκη και να απειλούν με πρόταση μομφής.
Ειδικότερα, η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έφερε στο προσκήνιο όλα τα «πάθη» του ΣΥΡΙΖΑ με Πολάκη και «87» να στριμώχνουν τον Κασσελάκη ζητώντας του να πάει σε εκλογές για ανάδειξη νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλιώς, απείλησαν να καταθέσουν πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο.
Ο Στέφανος Κασσελάκης από την πλευρά του έδειξε ότι δεν επιθυμεί τη σύγκρουση τώρα και παρέπεμψε οποιαδήποτε εσωκομματική διαδικασία στο καταστατικό συνέδριο, στις 6 Οκτωβρίου. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, κάλεσε τους διαφωνούντες να δεσμευτούν ότι δεν θα αποχωρήσουν από την Κ.Ο. Ωστόσο, πέταξε πίσω το γάντι στους αμφισβητίες του, δηλώνοντας -σύμφωνα με συνεργάτες του - ότι έχουν κάθε δικαίωμα να ασκήσουν το δικαίωμά τους, να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του στην Κεντρική Επιτροπή.
Όπως έγραψαν το πρωί τα parapolitika.gr, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ότι αυτό που ξεχνάει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι να αμφισβητηθεί. Εάν δηλαδή στη διήμερη διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής υπάρξουν 30-35 άτομα στο σύνολο των 80 που θα μιλήσουν, οι οποίοι θα τον επικρίνουν με σφοδρότητα, «πώς θα μπορεί από τη Δευτέρα να εμφανίζεται σαν να μη συμβαίνει τίποτα στο κόμμα;», σχολιάζουν.
Η επιστροφή του Παύλου Πολάκη με τον τρόπο που έγινε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και πρωτοφανής, καθώς ποτέ μέχρι σήμερα κανένας διαγραφείς βουλευτής σε κανένα κόμμα δεν έχει επιστρέψει μέσα σε έναν μήνα χωρίς μάλιστα να ζητήσει συγγνώμη για τους λόγους για τους οποίους διεγράφη.
ΣΥΡΙΖΑ: Πιέσεις και από τους «87»
Το κλίμα ήταν τεταμένο στην Πολιτική Γραμματεία με την πλευρά των «87» να ζητούν από τον Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει σε κάλπες για εκλογή αρχηγού του κόμματος. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η Ολγα Γεροβασίλη στις τοποθετήσεις τους ζήτησαν εκλογές από τη βάση.
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε στην τοποθέτησή του «το κόμμα ρευστοποιείται και μικραίνει με ευθύνη της ηγεσίας. Πρέπει να πάμε σε εκλογή από τη βάση». Από την πλευρά της η Ολγα Γεροβασίλη τόνισε «πρέπει να πάμε σε εκλογές, να αναλάβει ο πρόεδρος την ευθύνη. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε άλλο με αυτό τον τρόπο. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».
Πολάκης: Πολιτική συμφωνία για εκλογές, αλλιώς υπάρχει και ο άλλος δρόμος
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Παύλος Πολάκης και συμφωνώντας με την Ολγα Γεροβασίλη είπε πως «ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Ζήτησε και αυτός με τη σειρά του εκλογές αρχηγού και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή.
«Πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία για να πάμε σε εκλογές αρχηγού. Αν δεν καταφέρουμε κάτι τέτοιο, υπάρχει και ο άλλος δρόμος που γνωρίζετε, στην Κεντρική Επιτροπή», είπε ο βουλευτής Χανίων.
Νοτοπούλου: Πλήρης διάλυση του κόμματος, με ευθύνη της ηγεσίας
Από την πλευρά της, η Κατερίνα Νοτοπούλου άφησε σαφείς αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη. «Υπάρχει πρόβλημα, δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε. Υπάρχει πλήρης διάλυση του κόμματος, με ευθύνη της ηγεσίας.
Παππάς: Δεν συμφωνώ με προσφυγή στη βάση, δεν πρέπει να ταλαιπωρούμε άλλο τα μέλη
Από την πλευρά του ο πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς διαφώνησε με την πρόταση των «87» και του Παύλου Πολάκη λέγοντας πως δεν συμφωνεί με μια νέα προσφυγή στη βάση. «Δεν πρέπει να ταλαιπωρούμε άλλο τα μέλη του κόμματος», ανέφερε.
Ο Κασσελάκης ζήτησε από τους βουλευτές να δεσμευτούν ότι δεν θα φύγουν από την ΚΟ
Ο Στέφανος Κασσελάκης, στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, δεν σήκωσε το γάντι στο αίτημα για άμεση προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες λέγοντας: «Θεωρώ ότι μια πρόταση μομφής στο πρόσωπό μου πληγώνει και ρευστοποιεί το κόμμα, δεν προσφέρει τίποτα και πληγώνει και τον κόσμο μας». Πρόσθεσε μάλιστα πως «επίσης, είναι μια μεγάλη κωλοτούμπα από το ίδιο το όργανο (Πολιτική Γραμματεία) που αποφάσισε καταστατικό συνέδριο». Στη συνέχεια αναγνώρισε πάντως, όπως γράψαμε πιο πάνω ότι είναι δικαιώμά τους να καταθέσουν πρόταση μομφής.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε από τους βουλευτές να δεσμευτούν ότι δεν θα φύγουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Οι καταστατικές αλλαγές, το όνομα και οι ηχηρές παρεμβάσεις
Εν τω μεταξύ -και προφανώς για να απεγκλωβιστεί από το θέμα Πολάκη-, ο Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης των καταστατικών αλλαγών, εμφανίστηκε με ένα χαρτί στο χέρι να μιλά για αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κόμμα, χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα στα άρθρα του καταστατικού που πρέπει να ανοίξουν για συζήτηση, παρά μόνο στην αλλαγή του ονόματος του κόμματος.
Οι πληροφορίες λένε ότι τα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στην αρμόδια επιτροπή αντιμετωπίστηκαν αρνητικά από την πλειοψηφία των στελεχών, ακόμα κι από αυτούς που κρατούν ουδέτερη στάση, δηλαδή από τους λεγόμενους «Ελβετούς».
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής Καταστατικού της Τρίτης επισημάνθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη πως ο όρος «Προοδευτική Συμμαχία» δεν πρέπει να απαλειφθεί, καθώς συμβολίζει τη διεύρυνση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε πως αυτό που χρειάζεται το κόμμα είναι ένα προοδευτικό κίνημα. Φέρεται, μάλιστα, να μην απέκλεισε ως ιδέα το «brand» ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει με δεύτερο συνθετικό το «Προοδευτικό Κίνημα».