Την ιδιαίτερη σημασία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και την στρατηγική της σχέση με τις ΗΠΑ υπογράμμισαν Αμερικανοί γερουσιαστές μιλώντας στο 4o «Thessaloniki Metropolitan Summit» του συντελείται υπό την αιγίδα του Economist και του powergame.gr στη Θεσσαλονίκη.

Gus Bilirakis, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ: Όποιος και να κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ, η συμμαχία των ΗΠΑ με Ελλάδα και Κύπρο θα διατηρηθεί

Η Ελλάδα έχει διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και ως σύμμαχος των ΗΠΑ, τόνισε στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη ο Gus Bilirakis, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Όποιος και να κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ, η συμμαχία των ΗΠΑ με Ελλάδα και Κύπρο θα διατηρηθεί, ανέφερε. Εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου όσον αφορά το ενεργειακό τοπίο της Ανατολικής Μεσογείου και επεσήμανε ότι το αμερικανικό Κογκρέσο δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την κυριαρχία των συμμάχων των ΗΠΑ. Ο κ. Bilirakis πρόσθεσε ότι τα πράγματα στην περιοχή έχουν αλλάξει σε σχέση με 20-30 χρόνια πριν και πως τώρα η Ελλάδα και η Κύπρος είναι χώρες ισχυρές οικονομικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον σημαντικό τους ρόλο όσον αφορά την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Dina Titus, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ: Μια κυβέρνηση Χάρις θα συνεχίσει τα θετικά βήματα που έχουν γίνει από την παρούσα κυβέρνηση όσον αφορά τις σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ

Οι επιλογές σε αυτές τις εκλογές είναι ξεκάθαρες, απομόνωση ή συνεργασία, τόνισε η Dina Titus, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αναφερόμενη στις προσεχείς εκλογές στις ΗΠΑ. Επεσήμανε ότι στις εκλογές αυτές διακυβεύεται ποιος θα διαχειριστεί λογικά τους πόρους της χώρας και ποιος θα προαγάγει τη διπλωματία σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημείωσε ακόμα ότι μια κυβέρνηση Χάρις θα συνεχίσει τα θετικά βήματα που έχουν γίνει από την παρούσα κυβέρνηση όσον αφορά τις σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ και τις διμερείς της σχέσεις, πως θα υπάρξει στήριξη στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ΕΕ και επίσης στήριξη στο ΝΑΤΟ και προστασία των εταίρων. Μια κυβέρνηση Τραμπ θα επικεντρωθεί κυρίως στην Κίνα, σημείωσε η κ. Titus, προσθέτοντας ότι η Κίνα δεν θα δημιουργήσει αυτήν τη στιγμή μεγάλα προβλήματα στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη.