Θα επιμείνουν στην πρότασή τους να στηθούν εσωκομματικές κάλπες ο Παύλος Πολάκης και οι «87» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να δώσουν την ευκαιρία στον Στέφανο Κασσελάκη να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κατατεθούν δύο διαφορετικές προτάσεις, μία από τον βουλευτή Χανίων και μία από τους διαφωνούντες. Η κάθε μία πρόταση θα έχει το δικό της σκεπτικό για τους λόγους που πρέπει να στηθούν οι κάλπες, καθώς οι «87» δεν έχουν τις ίδιες απόψεις με τον Παύλο Πολάκη. Στην περίπτωση που και αυτή τη φορά δεν γίνει αποδεκτή καμία από τις δύο προτάσεις, αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία μία κοινή πρόταση με την προγραμματική τεκμηρίωση της μομφής, καθώς έτσι προβλέπεται από το καταστατικό.

Η ψηφοφορία αναμένεται να είναι μυστική, γεγονός που σημαίνει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

*Διαβάστε ακόμα: Ο Κασσελάκης "καρφώνει" Τσίπρα: Του έστελνα μηνύματα για κοινές πρωτοβουλίες και εκείνος τηρούσε σιγή ιχθύος


ΣΥΡΙΖΑ: Κασσελάκης, Πολάκης και "87" μετρούν τις δυνάμεις τους 

Για την ώρα η κάθε πλευρά μετράει τι δυνάμεις της. Η πλευρά Κασσελάκη ισχυρίζεται ότι το κείμενο αυτό θα απορριφθεί, καθώς έχουν την πλειοψηφία στα 295 μέλη που αποτελούν την ΚΕ. Η άλλη πλευρά ισχυρίζεται ότι έχει 140 ψήφους, ενώ άλλα 20 μέλη εμφανίζονται ουδέτερα.

Χθες, πάντως, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν σήκωσε το γάντι που του πέταξαν η Όλγα Γεροβασίλη και ο Παύλος Πολάκης για προσφυγή στην κάλπη. Η αναμέτρηση των δύο πλευρών μοιάζει με παρτίδα πόκερ για γερά νεύρα, καθώς καμία πλευρά δεν εμφανίζεται να θέλει να υπαναχωρήσει.

Στη χθεσινή συνεδρίαση η Όλγα Γεροβασίλη εμφανίστηκε να επιμένει ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι η μοναδική λύση. «Πρόεδρε, η καλύτερη λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες για να μη φτάσουμε στην πρόταση μομφής», ανέφερε η αντιπρόεδρος της Βουλής. Με την άποψή της συντάχθηκε αμέσως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος τόνισε πως «το πρόβλημα είναι στην ηγεσία. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Οφείλεις να πας σε διαδικασία εκλογών από τη βάση».

Στη συζήτηση παρενέβη ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «η πρόταση μομφής θα τραυματίσει το κόμμα, άρα η καλύτερη λύση είναι να πάμε σε εκλογές». Πρόσθεσε: «Για μένα το πρόβλημα είναι πρόβλημα ηγεσίας».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία για να πάμε σε εκλογές. Αν δεν υπάρξει (σ.σ. πολιτική συμφωνία), τότε υπάρχει το επόμενο βήμα», υπονοώντας την πρόταση μομφής στη συνεδρίαση της ΚΕ. Από την πλευρά της η Κατερίνα Νοτοπούλου ανέφερε ότι «υπάρχει πρόβλημα και δεν μπορούμε να μην το βλέπουμε. Υπάρχει διάλυση του κόμματος με πλήρη ευθύνη της ηγεσίας».


Δεν σήκωσε το γάντι ο Κασσελάκης

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν σήκωσε το γάντι και δεν απάντησε στην πρόσκληση των συντρόφων του. Οι πληροφορίες λένε, μάλιστα, ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι στενοί του συνεργάτες τού έκαναν «μασάζ» προκειμένου να μην αντιδράσει παρορμητικά και αποδεχθεί το αίτημα για κάλπες. Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι αυτό που ανέφερε ήταν το εξής: «Θεωρώ ότι μια πρόταση μομφής στο πρόσωπό μου πληγώνει και ρευστοποιεί το κόμμα και δεν προσφέρει τίποτα. Επίσης είναι μια μεγαλη κωλοτούμπα από το ίδιο το όργανο που αποφάσισε Καταστατικό Συνέδριο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κλείνοντας τη συνεδρίαση και απευθυνόμενος προς τους συντρόφους του, τους παρότρυνε να μη φύγουν από το κόμμα ώστε να μη διασπαστεί. Ο Παύλος Πολάκης και η Όλγα Γεροβασίλη που εκείνη την ώρα μιλούσαν μαζί του, του απάντησαν ότι δεν πρόκειται να φύγουν.

Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι έχει κάνει τα καλύτερα για όλους, αφήνοντας αιχμές για ανέντιμες συμπεριφορές. Και ανέφερε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Έφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο, όπως είπε, τηλεφώνησε για να του ζητήσει να κάνουν κοινές δράσεις, αλλά αυτός δεν απάντησε. Στελέχη της ομάδας των «87» του απάντησαν, ωστόσο, ότι ο μοναδικός που έχει αμφισβητήσει τους συντρόφους του για ανέντιμη συμπεριφορά είναι ο ίδιος με το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα κατηγορώντας τους για ανέντιμη συμπεριφορά.