H ενίσχυση του ΕΣΥ, και ειδικότερα η μισθολογική στήριξη των γιατρών που υπηρετούν σε νοσοκομεία άγονων περιοχών της χώρας και οι οποίοι από το 2025 θα λαμβάνουν έως και 7.200 ευρώ επιπλέον τον χρόνο, θα αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως θα τις διατυπώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται από σήμερα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν χθες οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, και Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και προβλέπει πρόσθετο επίδομα 200 έως 600 ευρώ τον μήνα σε γιατρούς 18 ειδικοτήτων ανάλογα με την περιοχή, έρχεται να προστεθεί στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, που αναδείχθηκε χθες με έμφαση από τον πρωθυπουργό.

*Διαβάστε ακόμα: 11 φορο-ανάσες στο πακέτο της ΔΕΘ: Πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος και αλλαγές στα τεκµήρια των επαγγελµατιών


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η στήριξη του ΕΣΥ είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το νέο αυτό επίδομα, ανάλογα και με την κατηγορία της περιοχής όπου θα ασκεί υπηρεσία ο ιατρός, ξεκινά από τα 200 ευρώ και για συγκεκριμένες ειδικότητες μπορεί να φτάσει έως τα 600 ευρώ μηνιαίως.

«Έχω πει πολλές φορές -και δεν θα κουραστώ να το λέω- ότι η στήριξη του ΕΣΥ είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες χρόνων. Όμως δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για ένα καλύτερο ΕΣΥ, αντάξιο των προσδοκιών όλων των πολιτών».

Οι ειδικότητες που ενισχύονται

Οι ιατρικές ειδικότητες που ενισχύονται είναι οι εξής: Εσωτερική Παθολογία, Γενική/Οικογενειακή Ιατρική, Παιδιατρική, Αναισθησιολογία, Νεφρολογία, Παθολογική Ανατομική, Ακτινολογία, Ιατρική Βιοπαθολογία/ Εργαστηριακή Ιατρική, Ψυχιατρική Παιδιού και Εφήβου, Κυτταρολογία, Παθολογική Ογκολογία. Επίσης, γιατροί ΜΕΘ ενηλίκων/παίδων με τις εξής ιατρικές ειδικότητες: Πνευμονολογία-Φυματιολογία, Νευροχειρουργική, Νευρολογία, Χειρουργική, Χειρουργική Παίδων, Χειρουργική Θώρακος και Καρδιολογία.

Στους υπόλοιπους γιατρούς και τους οδοντιάτρους του ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές άγονων περιοχών καταβάλλεται, επιπλέον των τακτικών μηνιαίων αποδοχών τους, μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους έως 300 ευρώ τον μήνα μεικτά, δηλαδή έως 3.600 ευρώ τον χρόνο.

Κυβερνητική στρατηγική με ορίζοντα το 2027 στη ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοτάκης στο πλαίσιο της παρουσίας του στη φετινή ΔΕΘ θα ξεδιπλώσει την κυβερνητική στρατηγική με ορίζοντα το 2027, όποτε θα διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές. Η φετινή ομιλία του στο Βελλίδειο δεν θα χαρακτηρίζεται από αλόγιστες παροχές.

Αντιθέτως θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις με οικονομικό-κοινωνικό χαρακτήρα, με τη στήριξη των ευάλωτων πολιτών να βρίσκεται στο επίκεντρο, αλλά και παρεμβάσεις που αφορούν το στεγαστικό πρόβλημα που ταλανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, με περιορισμούς στο Airbnb, φορολογικά κίνητρα για τις μακροχρόνιες μισθώσεις και παρόμοια μέτρα στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των πολιτών, και ιδίως των νέων ζευγαριών για εύρεση προσιτής στέγης (αναλυτικό ρεπορτάζ στο ένθετο «Χρήμα»).

Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της ακρίβειας, στην Παιδεία, τις αυξήσεις στις συντάξεις και στα εισοδήματα των πολιτών, ενώ στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται τα μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του δημογραφικού ζητήματος. Ακόμη εντόνως ακούγεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμπεριλάβει στην ομιλία του και μία σημαντική θεσμική παρέμβαση, ενόψει της δρομολογούμενης συνταγματικής αναθεώρησης. Ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται απόψε στις 20:00 να δώσει το «παρών» στο MET Hotel, στην εκδήλωση που διοργανώνει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας, προς τιμήν όσων δίνουν μάχες στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ενώ στη συνέχεια θα λάβει χώρα η καθιερωμένη συνάντηση με διαπιστευμένους κυβερνητικούς συντάκτες. Η Παρασκευή κλείνει με την παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στη συγκέντρωση της ΟΝΝΕΔ, η οποία δίνει δυναμικό «παρών» με δράσεις και εκδηλώσεις στη φετινή ΔΕΘ.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»