Ο κόσμος έχει αλλάξει και ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές γεωπολιτικές κρίσεις, ανέφερε ο Τζορτζ Τσούνης. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, καλεσμένος σε πάνελ του «The Fourth Thessaloniki Metropolitan Summit», που διοργανώνουν ο Economist και το powergame.gr στη Θεσσαλονίκη, ξεκαθάρισε ότι η ηρεμία και η ειρήνη που κυριάρχησαν τη δεκαετία του ‘90 δεν υπάρχουν πια, γι’ αυτό και ο ρόλος των ΗΠΑ έχει αναβαθμιστεί.

Αφού χαρακτήρισε «πυλώνα σταθερότητας και δημοκρατίας» τις ΗΠΑ, ξεκαθάρισε ότι η προστασία των αξιών του δυτικού κόσμου θα γίνει σε συνεργασία με όλους τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνδεσιμότητα και τη ριζική της ενίσχυση. Όπως είπε, η Ευρώπη πρέπει να έχει εναλλακτικές στην ενέργεια και στα logistics, είτε είναι λιμάνια ή data centers. Ο Τζορτζ Τσούνης σημείωσε ότι το επίπεδο συνεργασίας των ΗΠΑ με τους συμμάχους της είναι υψηλό. Για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή τους πορεία σχολίασε ότι γίνονται κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, ωστόσο χρειάζονται να γίνουν πολλά περισσότερα. Σημείωσε, όμως, ότι η Ευρώπη πρέπει να διευρυνθεί προς τα Δυτικά Βαλκάνια.


Τσορτζ Τσούνης στο Thessaloniki Metropolitan Summit: Τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να μπουν στην ΕΕ

Εστιάζοντας στον τομέα της ενέργειας, ο Αμερικανός πρέσβης επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. «Η ενεργειακή διπλωματία είναι κρίσιμη στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Βόρεια Μακεδονία. Υπάρχουν χαμένες ευκαιρίες, όμως θα πρέπει να επισπεύσουμε τη διαδικασία για τη διασυνδεσιμότητα. Και ο ρόλος της Ελλάδας σε αυτό το κομμμάτι είναι κομβικός, καθώς διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές για να το πετύχει και να γίνει αυτή που θα δίνει την ενέργεια στην Ευρώπη, και όχι η Ρωσία».



Οι δηλώσεις του Τζορτζ Τσούνη Σκυλάκάκη στην κάμερα του powergame.gr:





Από τη μεριά του ο Κρίστοφερ Χιλ, Αμερικανός πρέσβης στη Σερβία, τάχτηκε στη γραμμή Τσούνη, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να μπουν όλοι στην Ευρώπη». Αφού τόνισε ότι η θέση των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ευρώπη, σημείωσε ότι η Σερβία βελτιώνεται καθημερινά σε οικονομικό επίπεδο, επιχειρώντας παράλληλα να τραβήξει μια «γραμμή» με το παρελθόν της που την κρατούσε μακριά από την Ευρώπη. «Η Σερβία επιδιώκει να έχει σχέσεις με τη Δύση. Είναι από τις κορυφαίες χώρες που προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία. Και δεν το κάνει επειδή θέλει απλά μια καλή συμμαχία με την ΕΕ. Είναι προς το συμφέρον της και την ευημερία των πολιτών της», ανέφερε. Για το θέμα με το Κόσοβο αναγνώρισε ότι ο χρόνος δεν γυρνά πίσω. «Το Κόσοβο δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθεί ξανά στη Σερβία. Θα πρέπει λοιπόν να εξομαλυνθεί η σχέση της με τη Σερβία. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξει σοβαρός διάλογος», τόνισε.

hill



Η Άνγκελα Άγκελερ, Αμερικανίδα πρέσβης στη Βόρεια Μακεδονία, σημείωσε ότι η βαλκανική χώρα έχει κάνει πολλές προσπάθειες για να αναπτυχθεί, ωστόσο ο σκεπτικισμός για την Ευρώπη παραμένει μεγάλος. Γι’ αυτό χρειάζεται μεγαλύτερος διάλογος και περισσότερη προσπάθεια. «Η Βόρεια Μακεδονία τηρεί τη δέσμευση του 2% στις ετήσιες αμυντικές δαπάνες εντός ΝΑΤΟ και συνεχίζει να παρέχει σημαντική βοήθεια στην Ουκρανία», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι είναι μια χώρα που προσπαθεί να εισάγει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για να έρθει πιο κοντά στην ΕΕ. Παράλληλα εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει μεταρρύθμιση στη διαδικασία του βέτο όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων. Και αυτή η αλλαγή μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την περιφερειακή συνεργασία και τη συνεχιζόμενη διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.


Οι δηλώσεις της Άνγκελα Άγκελερ στην κάμερα του powergame.gr:



aggeler


Η Τζούλι Ντέιβις Φίσερ, Αμερικανίδα πρέσβης στην Κύπρο, εστίασε στην ανάγκη η χώρα να συνδεθεί ενεργειακά με την Ευρώπη. «Έχει μείνει μόνη της, χωρίς διασύνδεση», προειδοποίησε, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών. Όπως είπε, η γεωγραφική θέση της Κύπρου είναι κομβική στην Ανατολική Μεσόγειο και μπορεί με τις κατάλληλες κινήσεις να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο.

fisher

Από τη μεριά του ο Τάσος Χατζηβασιλείου, γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν «φάρο δημοκρατίας και σταθερότητας» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων» και πρόσθεσε ότι «αποδεικνύει με συνέπεια ότι είναι πάροχος ασφάλειας σε μια περιοχή με έντονη αστάθεια».

hatzvasileiou

Αφού τόνισε ότι «η Ευρώπη έκανε αρκετά λάθη στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς για μια δεκαετία τα άφησε στην τύχη τους», ανέφερε ότι αυτό το κενό που δημιουργήθηκε, ήρθαν να καλύψουν αναθεωρητικές δυνάμεις, με πρώτη τη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναγνώρισε τη σημασία της ενεργειακής διασύνδεσης που εξασφαλίζει τη σταθερότητα και ενισχύει τη συνεργασία.