«Θέλουμε να φέρουμε όλο το κράτος στο κινητό του πολίτη» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, από το βήμα του 4ου Τhessaloniki Metropolitan Summit, που διοργανώνουν ο Economist και το powergame.gr, αναφερόμενος στο μεγάλο ψηφιακό στοίχημα της χώρας.

«Θέλουμε να καταργήσουμε ακόμη και την ανταλλαγή ψηφιακών εγγράφων μέσω του gov.gr. Διανύουμε ήδη μια εποχή που το Δημόσιο εξυπηρετεί τον πολίτη, διακινώντας δεδομένα και όχι πιστοποιητικά» σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου και πρόσθεσε, περιγράφοντας το επόμενο βήμα, που θέλει να κάνει η Ελλάδα στο e-government, «θα καταργήσουμε και την έγχαρτη και την ψηφιακή γραφειοκρατία. Θα διακινούμε δεδομένα, αντί για πιστοποιητικά».

Απαριθμώντας, από το βήμα του Συνεδρίου, τις επόμενες ψηφιακές προκλήσεις της χώρας, ο κ. Παπαστεργίου στάθηκε ιδιαίτερα στον πρωταγωνιστικό ρόλο που θέλει να παίξει η Ελλάδα στο νέο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης. «Η Ελλάδα έχει μπει στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης με τον ψηφιακό βοηθό mAIgov, που δίνει απαντήσεις στις ερωτήσεις των πολιτών προς το Δημόσιο. Και ήδη σήμερα το ΑΙ έχει μπει στο μεγαλύτερο ψηφιακό έργο της χώρας, το Κτηματολόγιο» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η Ελλάδα και το ΑΙ

Ο κ. Παπαστεργίου σχολίασε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο στην πολλά υποσχόμενη τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, γιατί διαθέτει όλα εκείνα τα δομικά συστατικά που θέλει αυτό το οικοσύστημα. «Η τεχνητή νοημοσύνη θέλει πρώτον ταλέντο, το οποίο η Ελλάδα το έχει, δεύτερον θέλει δεδομένα, τα οποία τα αποκτούμε σταδιακά: ήδη ψηφιοποιούμε 1,2 δισ.έγγραφα στην υγεία, τη δικαιοσύνη, την παιδεία, τις πολεοδομίες. Και τρίτον θέλει υποδομές, τις οποίες η Ελλάδα επίσης τις δημιουργεί είτε με βήματα όπως ο υπερυπολογιστής δαίδαλος, για τον οποίο ο διαγωνισμός είναι ήδη στον αέρα, είτε με τις επενδύσεις στα data centers, που υλοποιούνται» τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα της ψηφιακής Ελλάδας και θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα καινοτόμων πεδίων στα οποία επεκτείνεται η χώρα, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των μικροδορυφόρων. «Η Ελλάδα, αλλάζοντας τον σχετικό διαγωνισμό τον περσινό Σεπτέμβριο, σήμερα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τα έργα ώστε να αποκτήσει, για πρώτη φορά, δικό της σύστημα μικροδορυφόρων» είπε ο ίδιος.

Photo credits: The Economist Impact Events