Με ένα «καλάθι» 34 μέτρων ανεβαίνει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη μετά το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για μεγαλύτερη οροφή στις πρωτογενείς δαπάνες (3,2%-3,3%), που απελευθερώνει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο έως 500.000.000 ευρώ για πρόσθετες παροχές. Στην αποψινή ομιλία του από τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα περιοριστεί, ωστόσο, μόνο σε δημοσιονομικά μέτρα, αλλά θα αναδείξει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για σημαντικά θεσμικά θέματα και ριζικές μεταρρυθμίσεις.

ΔΕΘ: Τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία παρουσιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην ουσία ο πρωθυπουργός, θα παρουσιάσει σήμερα τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία, επιδιώκοντας να δώσει το στίγμα της επανεκκίνησης της κυβερνητικής στρατηγικής έως το 2027 και παρουσιάζοντας τους άξονες πάνω στους οποίους θα δομηθεί η Ελλάδα της ανάπτυξης και της προόδου, με την κυβερνητική στόχευση να είναι διπλή και να αφορά την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, που αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα της κυβέρνησης και, παράλληλα, με καίριες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και σημαντικών προβλημάτων, όπως είναι το Δημογραφικό και το Στεγαστικό.

Έως και μισό δισ. ευρώ επιπλέον δημοσιονομικός χώρος

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, η μεγαλύτερη οροφή στις πρωτογενείς δαπάνες, που απελευθερώνει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο έως και μισό δισ. ευρώ επιπλέον, δίνει το περιθώριο στο Μαξίμου για μικρά «δώρα» αλλά σε πολλές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, με το μήνυμα ωστόσο της κυβέρνησης να είναι ξεκάθαρο: ότι οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες δεν θα έχουν τη μορφή «καλαθιού» παροχών, αλλά συνολικών πολιτικών με στόχο την επίλυση των ζητημάτων της καθημερινότητας, πλήρως όμως εναρμονισμένων με τα δημοσιονομικά δεδομένα. Και φέτος ο Κ. Μητσοτάκης, πάντως, δεν θα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη ως… Άγιος Βασίλης.

Αύξηση του κατώτατου μισθό στα 950 ευρώ

Αντιθέτως, θα παρουσιάσει ένα πλάνο τριετίας με έμφαση στην αύξηση του κατώτατου μισθό στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ, στην αμυντική θωράκιση της χώρας, στην αναμόρφωση των δημόσιων συγκοινωνιών, στην ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης, στην ανάταξη της δημόσιας Υγείας με ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, με σύνθημα «κάθε ημέρα μετράει», εκπέμποντας το μήνυμα της επίσπευσης της παραγωγής κυβερνητικού έργου, με στόχο η «πολλή δουλειά», για την οποία δεσμεύεται η κυβέρνηση, να έχει αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων.

Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Ως προς τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης εξαιρετικής σημασίας είναι η μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα αντί 0,5% που είχε εξαγγελθεί, η αύξηση του επιδόματος παιδιού, καθώς και η αναμόρφωση των υπόλοιπων. Από τη ΔΕΘ αναμένεται να ανακοινωθεί η διεύρυνση των ορίων του προγράμματος «Σπίτι μου» για την ένταξη περισσότερων ενδιαφερόμενων πολιτών, ενώ σημαντικό μακροπρόθεσμο μέτρο για το Στεγαστικό αποτελεί η προώθηση του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή», αλλά και ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση κατοικίας.

Παράλληλα, αναμένονται αύξηση τουλάχιστον 2,5% στις κύριες συντάξεις, η ενίσχυση των προγραμμάτων απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών, της απασχόλησης γυναικών και ενθάρρυνσης της απασχόλησης άνω των 55 ετών. Αυξήσεις σε αστυνομικούς με «ξεπάγωμα» του νυχτερινού επιδόματος και ενίσχυση στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με αύξηση της αμοιβής για εφημερίες. Αναμένεται επίσης η ανακοίνωση της παροχής επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης στους ευάλωτους. Το επίδομα θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, οικογένειες δικαιούχους του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, καθώς και δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Για τα τεκμήρια φορολόγησης επαγγελματιών, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα υπάρξουν διορθώσεις με επίκεντρο την επέκταση της μείωσης κατά 50% του τεκμηρίου για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε μικρά χωριά, το «κούρεμα» του κριτήριου του τζίρου με βάση το οποίο προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα καθώς και του κόστους μισθοδοσίας το οποίο, ειδικά στις περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό με πολλά έτη απασχόλησης, προσαυξάνει σημαντικά το τεκμαρτό εισόδημα. Τέλος, αναμένεται η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2025, και στοχευμένα φορολογικά κίνητρα για πολύτεκνες οικογένειες με βασικό κορμό την εξίσωση των 200.000 τρίτεκνων με τους πολύτεκνους και χορήγηση ειδικών φοροαπαλλαγών για νέα ζευγάρια.

Πάγωμα του ΦΠΑ στα ακίνητα και φορο-εκπτώσεις

Επιπλέον, στο «καλάθι» περιέχεται πάγωμα του ΦΠΑ 24% στα ακίνητα για έναν ακόμα χρόνο, αλλά και επαναπροσδιορισμός από μηδενική βάση των τεκμηρίων διαβίωσης και μεσοσταθμική μείωσή τους κατά 30% από το 2025. Ρυθμίσεις αναμένονται για τους συνεπείς οφειλέτες, με αύξηση της έκπτωσης στο 5% από 3% για τους συνεπείς φορολογούμενους που εξοφλούν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και ως προς την εξόφληση οφειλών, μείωση 50% στο επιτόκιο για μελλοντικές οφειλές προς το Δημόσιο που θα δώσει ανάσες στους φορολογούμενους

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή