Την αρχή του τέλους του ΣΥΡΙΖΑ θα σηματοδοτήσει η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αφού όλα δείχνουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πρόταση μομφής που θα καταθέσουν από κοινού ο Παύλος Πολάκης και οι «87».

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιμέτωπος με την πρόταση μομφής του Πολάκη και των «87» ο Στέφανος Κασσελάκης

Με βάση τους αριθμητικούς συσχετισμούς, θεωρείται πολύ δύσκολο να περάσει η πρόταση μομφής, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Νίκο Παππά εμφανίζονται να ελέγχουν τον μεγαλύτερο αριθμό των συνέδρων. «Το να μεταφέρουμε στη βάση διλήμματα, τα οποία εμείς δεν μπορούμε να λύσουμε με σύνθεση και συνεννόηση, δεν είναι κάτι που ανταποκρίνεται στην ευθύνη που έχουμε απέναντι στον κόσμο. Το κόμμα έχει και πολιτικό και προγραμματικό και στελεχιακό απόθεμα. Έχει θέσεις και αποφάσεις που δεν έχουν βρει χώρο στη δημόσια συζήτηση», ανέφερε χθες ο Νίκος Παππάς, προσθέτοντας λίγο αργότερα ότι «όποιος θέλει αλλαγή ηγεσίας, θα πρέπει να κάνει πρόταση μομφής»

Αλλά ακόμα και εάν οι διαφωνούντες μαζί με τον βουλευτή Χανίων καταφέρουν να έχουν έναν αριθμό στελεχών μεγαλύτερο από αυτό του Στέφανου Κασσελάκη, δεν σημαίνει ότι θα περάσει η πρόταση μομφής καθώς βάσει του Καταστατικού χρειάζονται 151 ψήφοι επί των μελών της ΚΕ (296) και όχι επί των παρόντων.

«Αν δεν περάσει η πρόταση μομφής, όλοι θα πρέπει να αναλογιστούν πώς θα προχωρήσουμε μετά όλοι μαζί», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, σημειώνοντας ότι «μετά το αποτέλεσμα, έχει σημασία το τι θέσεις θα πάρουν όσοι τον αμφισβήτησαν και τι θα κάνει και ο πρόεδρος. Ο κάθε αρχηγός αποφασίζει πώς θα διαχειριστεί μια κρίση. Φτάσαμε στην κορύφωση».

Προς αναζήτηση πολιτικής συμφωνίας για την προσφυγή στις κάλπες

Οι πληροφορίες λένε ότι πριν από την πρόταση μομφής θα αναζητηθεί μία πολιτική συμφωνία για την προσφυγή στις κάλπες. Κατά τις ίδιες πηγές, αναμένεται να κατατεθούν δύο διαφορετικά κείμενα, ένα από τον βουλευτή Χανίων, Παύλο Πολάκη, και ένα από τους διαφωνούντες, μέσω των οποίων η κάθε πλευρά θα τεκμηριώνει γιατί θέλει κάλπες.

Οι διαφορετικές προτάσεις θα κατατεθούν, καθώς ο Παύλος Πολάκης διαφοροποιείται σε κάποια θέματα από τους «87» και αντίστοιχα η ομάδα των «87» από τον Πολάκη. Επειδή, ωστόσο, όλα δείχνουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα ενδώσει σε αυτό το σενάριο, καθώς έχει αντιληφθεί ότι ένα μεγάλο κομμάτι της βάσης έχει απομακρυνθεί από κοντά του, το πιο πιθανό είναι ότι τελικά οι διαφωνούντες και οι «87» θα καταλήξουν στο σενάριο της αμφισβήτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της πρότασης μομφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται οι δύο πλευρές («87» - Πολάκης) να καταθέσουν μία κοινή πρόταση με την προγραμματική τεκμηρίωση της μομφής, καθώς έτσι προβλέπεται από το Καταστατικό. Η ψηφοφορία αναμένεται να είναι μυστική, γεγονός που σημαίνει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά ως προς το ποιος θα ψηφίσει τι. Πάντως, η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι ελέγχει την πλειοψηφία των 296 στελεχών που είναι στην ΚΕ. Λένε, μάλιστα, ότι η άλλη πλευρά θα συγκεντρώσει αριθμό γύρω στα 120-130 στελέχη.

Βαρύ πλήγμα για τον Κασσελάκη και την εύθραυστη ενότητα του κόμματος

Η πλευρά Πολάκη και οι «87» εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι και υποστηρίζουν ότι είναι κοντά στις 140 ψήφους, ενώ 20 μέλη κινούνται στην «ουδέτερη ζώνη». Ο Στέφανος Κασσελάκης εφόσον ξεπεράσει τον σκόπελο της πρότασης μομφής, που σε κάθε περίπτωση θα επιφέρει βαρύ πλήγμα στον ίδιο και την εύθραυστη ενότητα του κόμματος, θα βάλει στόχο τις «εκκαθαρίσεις» στο συνέδριο. Εκεί αναμένεται να θέσει εκτός οργάνων όλα τα στελέχη που σήμερα τον αμφισβητούν, φτιάχνοντας το δικό του κόμμα, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι μαζί με τον Νίκο Παππά θα ελέγξουν το σώμα των συνέδρων. Φυσικά, το ερώτημα είναι πώς θα διαχειριστεί τους βουλευτές του κόμματος οι οποίοι διαφωνούν μαζί του και θα συνεχίσουν να διαφωνούν και στο απώτερο μέλλον. Δεν αποκλείεται τα στελέχη αυτά -τα οποία θα έχουν αποκλειστεί από όλα τα όργανα-, να αποφασίσουν να αποχωρήσουν από το κόμμα που θα φτιάξει ο Στέφανος Κασσελάκης και το οποίο δεν θα έχει τίποτα κοινό με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως σημειώνουν μάλιστα πολλοί, ο Στέφανος Κασσελάκης, «μόνος του πλέον χωρίς… τους βαρβάρους, θα πρέπει να αποδείξει τι μπορεί να κάνει». Αν δηλαδή παρά τις διασπάσεις θα καταφέρει να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ζωντανό ή αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα απαξιωθεί από τη ζωή και τους ψηφοφόρους. Όσο για τα στελέχη που θα αποχωρήσουν από το κόμμα, όλα δείχνουν ότι θα περιμένουν τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ για να δουν κατά πόσο υπάρχει προοπτική για τη δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης της Κεντροαριστεράς.