«Στον τομέα που έχω ευθύνη, που είναι η φυτική παραγωγή, μας ενδιαφέρει και έχουμε μια στρατηγική επιλογή να κάνουμε βιώσιμη και ανθεκτική την αγροτική εκμετάλλευση» δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κος Διονύσης Σταμενίτης, στους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή στο πλαίσιο της παρουσίας των Παραπολιτικών 90,1 στη ΔΕΘ.

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ με τα έντονα φαινόμενα επομένως εμείς κατευθύνουμε όλες τις δράσεις που έχουμε στο υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης στο να υπηρετήσουμε αυτό το στόχο»
συνέχισε.

Και εξήγησε: «Έχουμε ένα πολύ μεγάλο χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο λέγεται "στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ" που έχει δύο πυλώνες, τις άμεσες ενισχύσεις και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που είναι παρεμβάσεις άνω των 4 δις στα πέντε χρόνια με τα οποία υποστηρίζουμε την αγροτική εκμετάλλευση. Δηλαδή έργα εγγειοβελτιωτικά, έργα ταμιευτήρες, σχέδια βελτίωσης για αγορά μηχανημάτων, αλλαγή εκμετάλλευσης, βιολογικά».

«Έχουμε αναπτύξει από το 2019 το μεγαλύτερο πρόγραμμα "ΥΔΩΡ 2.0" το οποίο είναι ένα πρόγραμμα κατασκευής μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων τουλάχιστον 1 δις εκ των οποίων έξι έχουν περάσει το υπουργικό συμβούλιο άρα προχωρούμε τη μέθοδο του ΣΔΙΤ και τα έξι από αυτά χρηματοδοτούνται με 197 εκατ.» πρόσθεσε.

«
Έχουμε ένα πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης την "εξωστρεφής γεωργία", με χρηματοδότηση περίπου 20 εκ., στο οποίο ψηφιοποιούμε τα πάντα δηλαδή το τι παράγεται, τι εξάγεται, τι εισάγεται και δημιουργούμε μια πλατφόρμα στην οποία προωθούμε τα ελληνικά προϊόντα μέσω ελληνικών συνταγών στο παγκόσμιο εμπόριο σε οκτώ γλώσσες» συνέχισε. 

Και κατέληξε ερωτηθείς για την κτηνοτροφία: «Η χώρα μας στα αιγοπρόβατα η χώρα μας έχει την πρωτιά και είναι από τις χώρες που έχει τη μεγαλύτερη αναλογικά δύναμη αιγοπρόβειων και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε σημαντικά προϊόντα όπως είναι η φέτα ή τα παράγωγά τους. Κάνουμε σημαντικές προσπάθειες ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε με σύγχρονους τρόπους όλη αυτή την κατάσταση».

stamenitis_deth__3_
stamenitis_deth__4_
stamenitis_deth__1_
stamenitis_deth__2_

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Διονύση Σταμενίτη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κος Διονύσης Σταμενίτης, μίλησε στους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή στο πλαίσιο της παρουσίας των Παραπολιτικών 90,1 στη ΔΕΘ.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Στον τομέα που έχω ευθύνη που είναι η φυτική παραγωγή, μας ενδιαφέρει και έχουμε μια στρατηγική επιλογή να κάνουμε βιώσιμη και ανθεκτική την αγροτική εκμετάλλευση. Η κλιματική κρίση είναι εδώ με τα έντονα φαινόμενα επομένως εμείς κατευθύνουμε όλες τις δράσεις που έχουμε στο υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης στο να υπηρετήσουμε αυτό το στόχο. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο λέγεται «στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ» που έχει δύο πυλώνες, τις άμεσες ενισχύσεις και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που είναι παρεμβάσεις άνω των 4 δις στα πέντε χρόνια με τα οποία υποστηρίζουμε την αγροτική εκμετάλλευση. Δηλαδή έργα εγγειοβελτιωτικά, έργα ταμιευτήρες, σχέδια βελτίωσης για αγορά μηχανημάτων, αλλαγή εκμετάλλευσης, βιολογικά.

Έχουμε αναπτύξει από το 2019 το μεγαλύτερο πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 2.0» το οποίο είναι ένα πρόγραμμα κατασκευής μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων τουλάχιστον 1 δις εκ των οποίων έξι έχουν περάσει το υπουργικό συμβούλιο άρα προχωρούμε τη μέθοδο του ΣΔΙΤ και τα έξι από αυτά χρηματοδοτούνται με 197 εκατ. Από το Ταμείο Ανάκαμψης και μάλιστα τον Σεπτέμβριο έχουμε καταληκτικές ημερομηνίες όπου οι εργολάβοι θα δώσουν δεσμευτικές προσφορές. Είναι μεγάλα έργα πάνω από 100-150 εκατ. που αφορούν είτε εγγειοβελτιωτικά έργα αφού υπάρχει φράγμα είτε κατασκευή φράγματος είτε κατασκευή φράγματος με εγγειοβελτιωτικά έργα.

Έχουμε ένα πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης την «εξωστρεφής γεωργία», με χρηματοδότηση περίπου 20 εκ., στο οποίο ψηφιοποιούμε τα πάντα δηλαδή το τι παράγεται, τι εξάγεται, τι εισάγεται και δημιουργούμε μια πλατφόρμα στην οποία προωθούμε τα ελληνικά προϊόντα μέσω ελληνικών συνταγών στο παγκόσμιο εμπόριο σε οκτώ γλώσσες. Είναι μια προσπάθεια που κάνουμε για να μπορέσει ο κάθε παραγωγός και αγροτικός συνεταιρισμός ή επιχείρηση να προβάλει μέσω αυτής της πλατφόρμας τα προϊόντα του και ταυτόχρονα εμείς να ξέρουμε το τι εισάγεται ώστε να μπορούμε να κάνουμε τους απαραίτητους ελέγχους για να προστατεύονται οι Έλληνες καταναλωτές.

Για την κτηνοτροφία

Η χώρα μας στο βόειο κρέας έχει μια ελλειμματικότητα και εισάγονται πάρα πολλά προϊόντα όμως στα αιγοπρόβατα η χώρα μας έχει την πρωτιά και είναι από τις χώρες που έχει τη μεγαλύτερη αναλογικά δύναμη αιγοπρόβειων και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε σημαντικά προϊόντα όπως είναι η φέτα ή τα παράγωγά τους. Κάνουμε σημαντικές προσπάθειες ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε με σύγχρονους τρόπους όλη αυτή την κατάσταση.