Με σύνθημα «Ελλάδα 2027 - Πιο γρήγορα, πιο δίκαια, πιο αποτελεσματικά», ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ξεδιπλώσει απόψε στο «Βελλίδειο» το όραμά του για τη χώρα σε μία τριετία από σήμερα, όταν δηλαδή θα ολοκληρώνεται η δεύτερη θητεία της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Μία Ελλάδα με αυξημένο εισόδημα για όλους

Ο πρωθυπουργός θα περιγράψει τον «οδικό χάρτη» που οδηγεί στα μέσα του 2027 και σε μία Ελλάδα με αυξημένο εισόδημα για όλους, καθώς ο κατώτατος μισθός θα έχει φτάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ. Μια Ελλάδα, ταυτόχρονα, που θα έχει ενισχύσει την αμυντική της θωράκιση με φρεγάτες Belharra και γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale και θα ετοιμάζεται να παραλάβει τα πρώτα αμερικανικά μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35. Μια χώρα με νέες και καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες, ψηφιοποίηση της Εκπαίδευσης, ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας, καθώς, μεταξύ άλλων, θα έχουν ολοκληρωθεί οι ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας. Ολα αυτά, δηλαδή, όπως θα υπογραμμίσει, για τα οποία οι πολίτες ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές του 2023 και θα κάνει πράξη τις δεσμεύσεις που τους είχε δώσει τότε.

«Κάθε μέρα μετράει» αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στέλνοντας παράλληλα ένα έμμεσο μήνυμα σε όλα τα μέλη της κυβέρνησής του. Θα θέσει ως στόχο της προσεχούς τριετίας μικρές και μεγάλες καθημερινές νίκες, που συμπληρώνουν το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να προσφέρει στη χώρα και στους πολίτες καμία άλλη πολιτική δύναμη. Θα καταλήξει, δε, τονίζοντας ότι με βάση την εφαρμογή αυτού του στρατηγικού σχεδίου και του κυβερνητικού προγράμματος θα κριθεί από τους πολίτες το 2027.


Με διπλό στόχο οι παρεμβάσεις που θα εξαγγείλει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ενοχληθεί το τελευταίο διάστημα από τις αιτιάσεις που απευθύνονται περί «μεταρρυθμιστικής κόπωσης» της κυβέρνησης, καθώς εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Για να το αντικρούσει, θα παρουσιάσει στην ομιλία του συγκεκριμένα στοιχεία, που είχε ανακοινώσει ο ίδιος πέρυσι από το βήμα της ΔΕΘ και σήμερα πια αποτελούν χειροπιαστές πολιτικές. «Αυτό στο οποίο δεν μας έχει συνηθίσει ο πρωθυπουργός είναι να βγάζει ένα μεγάλο καλάθι, για να γίνει προσωρινά ευχάριστος, υποθηκεύοντας τις επόμενες γενιές. Κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις που θα εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ έχουν διπλό στόχο: πρώτον, την ενίσχυση του εισοδήματος, της εργασίας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας και, δεύτερον, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και σημαντικών προβλημάτων, όπως είναι το δημογραφικό και το στεγαστικό. Η ομιλία του θα περιέχει, όπως κάθε χρόνο εξάλλου, δημοσιονομικά μέτρα, αλλά και σημαντικά θεσμικά μέτρα -με αποκορύφωμα την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος σε ένα εξάμηνο-, όπως και σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Οι 14 άξονες που θα κινούνται συνολικά τα μέτρα 

  1. Ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος με μέτρα όπως η νέα αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις, η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες και το κοινωνικό επίδομα που θα δοθεί τον Δεκέμβριο.
  2. Στήριξη της οικογένειας, μέτρα για το Δημογραφικό, όπως αναδιάρθρωση επιδομάτων, με περαιτέρω αύξηση στο επίδομα παιδιού (από το δεύτερο παιδί), πρόσβαση παιδιών σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις, επέκταση του επιδόματος μητρότητας και χορήγηση φοροελαφρύνσεων σε επιχειρήσεις που προσφέρουν έξτρα παροχές στους εργαζόμενους που έχουν παιδιά. Ενα μέτρο-έκπληξη αναμένεται να είναι και η ενίσχυση των γυναικών που προσφεύγουν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
  3. Παρεμβάσεις για το στεγαστικό πρόβλημα: Νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου», με περισσότερους ωφελούμενους, κοινωνική αντιπαροχή, χορήγηση κινήτρων (τριετή φοροαπαλλαγή), ώστε να ανοίξουν και να διατεθούν προς ενοικίαση κλειστά διαμερίσματα, περιορισμός στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» και αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.
  4. Καλύτερα νοσοκομεία, αναβαθμισμένα Κέντρα Υγείας και πρόσθετα κίνητρα για γιατρούς στο ΕΣΥ, ειδικά σε άγονες περιοχές.
  5. Στήριξη του αγροτικού κόσμου.
  6. Παρεμβάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και άλλα μέτρα.
  7. Ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών με έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων.
  8. Επιδόματα με δίκαιο κοινωνικά τρόπο.
  9. Ενίσχυση της δημόσιας Εκπαίδευσης.
  10. Προστασία του τουριστικού προϊόντος και βελτίωση των υποδομών (αναμένεται και ανακοίνωση-έκπληξη για περιορισμό του υπερτουρισμού που προέρχεται από την κρουαζιέρα).
  11. Μέτρα θωράκισης για τις φυσικές καταστροφές.
  12. Ενίσχυση επενδύσεων-ανάπτυξης-καινοτομίας.
  13. Εθνική στρατηγική για τη μεταποίηση.
  14. Ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα.

* Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»