«Οι βασικές κατευθύνσεις της χώρας δεν αλλάζουν, δηλαδή έχουμε πει ότι θέλουμε δημοσιονομική σταθερότητα, θέλουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη, να βοηθάμε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, να αλλάξουμε τομείς που υστερούσαμε όπως η υγεία και παιδεία και προφανώς να έχουμε μια χώρα εξωστρεφή που έχει και ένα διαμορφωτικό ρόλο στο διεθνές περιβάλλον» δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, στους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή στο πλαίσιο της παρουσίας των Παραπολιτικών 90,1 στη ΔΕΘ.

Και συνέχισε ερωτηθείς για την ομιλία του Πρωθυπουργού το βράδυ στο Βελλίδειο: «Πάντοτε η ομιλία του πρωθυπουργού αποτελεί ένα ορόσημο. Αυτό το οποίο θα διαφανεί είναι ότι οι πολιτικές που υπηρετούμε και δουλεύουμε θα δώσουν απαντήσεις καθώς και εξυπηρετούν ένα συνολικό αφήγημα για το ποια χώρα θέλουμε. Επομένως στο μεγάλο οικοδόμημα για όλα τα υπόλοιπα τα «μικρά», που δεν είναι μικρά είναι αυτά τα οποία απασχολούν 10 εκατομμύρια καθημερινότητες, νομίζω ότι στη βασική συνισταμένη που έχει να κάνει με τη στήριξη των εισοδημάτων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, την προστασία αυτών που έχουν πραγματικά μεγαλύτερη ανάγκη αλλά και σε τομείς που πραγματικά υστερούσαμε τα προηγούμενα χρόνια αλλά είναι εκεί που βρίσκεται το κοινό συμφέρον όπως είναι η παιδεία και η υγεία σήμερα θα ακουστούν αρκετά χρήσιμα και ενδιαφέροντα πράγματα».

kotnogeorgis_deth__1_
kotnogeorgis_deth__2_
kotnogeorgis_deth__3_
kotnogeorgis_deth__4_
kotnogeorgis_deth__5_


Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Θανάση Κοντογεώργη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, κος Θανάσης Κοντογεώργης, μίλησε στους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή στο πλαίσιο της παρουσίας των Παραπολιτικών 90,1 στη ΔΕΘ.

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις

Εμείς ποτέ δεν υποτιμούμε τις δημοσκοπήσεις γιατί αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο και όπως γνωρίζετε οι κυβερνήσεις στο διάβα αυτής της τετραετίας περνάνε από διάφορες φάσεις. Επομένως είχαμε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός έδειξε και προσδιόρισε τα μηνύματα και αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν. Εμείς δείχνουμε μια επιμονή σε αυτή την περίοδο όπως θα κάνουμε και μέχρι στο τέλος αυτής της τετραετίας στη δουλειά δηλαδή σε αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν. Σε αυτά τα οποία υποσχεθήκαμε το ’23 και θα έρθουν οι πολίτες το ’27 και θα μας πουν «τα κάνατε; Αν τα κάνατε να δούμε μήπως ανανεώσουμε. Αν δεν τα κάνατε να δούμε τις άλλες επιλογές». Επομένως η δική μας δουλειά είναι να δουλεύουμε για αυτά τα οποία απασχολούν αλλά είναι και μεγάλες προτεραιότητες της χώρας.

Οι βασικές κατευθύνσεις της χώρας δεν αλλάζουν, δηλαδή έχουμε πει ότι θέλουμε δημοσιονομική σταθερότητα, θέλουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη, να βοηθάμε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, να αλλάξουμε τομείς που υστερούσαμε όπως η υγεία και παιδεία και προφανώς να έχουμε μια χώρα εξωστρεφή που έχει και ένα διαμορφωτικό ρόλο στο διεθνές περιβάλλον όμως αυτό το οποίο φάνηκε από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι ότι επειδή κάποια πράγματα από αυτά που κάνεις θέλουν κάποιο χρόνο να αποδώσουν πρέπει να υπάρχουν και αποτελέσματα τα οποία να είναι ορατά στον πολίτη ώστε να αισθανθούν ότι όντως κάποια πράγματα αλλάζουν αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε στην καθημερινότητά μας και σε αυτά που μας απασχολούν ότι έρχεται μια αλλαγή. Αυτό το να μην πηγαίνει καμία μέρα χαμένη αλλά και ταυτόχρονα αυτά τα οποία μας καταδυνάστευαν χρόνια να προσπαθούμε να τα αλλάξουμε είναι βασική κεντρική πολιτική και δεν θα αλλάξει.

Ερωτηθείς αν η ομιλία του Πρωθυπουργού θα δώσει απαντήσεις στην καθημερινότητα των πολιτών

Πάντοτε η ομιλία του πρωθυπουργού αποτελεί ένα ορόσημο. Αυτό το οποίο θα διαφανεί είναι ότι οι πολιτικές που υπηρετούμε και δουλεύουμε θα δώσουν απαντήσεις καθώς και εξυπηρετούν ένα συνολικό αφήγημα για το ποια χώρα θέλουμε. Επομένως στο μεγάλο οικοδόμημα για όλα τα υπόλοιπα τα «μικρά», που δεν είναι μικρά είναι αυτά τα οποία απασχολούν 10 εκατομμύρια καθημερινότητες, νομίζω ότι στη βασική συνισταμένη που έχει να κάνει με τη στήριξη των εισοδημάτων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, την προστασία αυτών που έχουν πραγματικά μεγαλύτερη ανάγκη αλλά και σε τομείς που πραγματικά υστερούσαμε τα προηγούμενα χρόνια αλλά είναι εκεί που βρίσκεται το κοινό συμφέρον όπως είναι η παιδεία και η υγεία σήμερα θα ακουστούν αρκετά χρήσιμα και ενδιαφέροντα πράγματα.

Έχετε δίκιο ότι το κόστος διαβίωσης είναι αυξημένο και παραμένει και παρά το γεγονός ότι αποδεχόμαστε όλοι ότι γενικά η κατεύθυνση της χώρας είναι καλή αυτό δεν εισπράττεται πλήρως από τον κόσμο. Ποιοι είναι οι παράγοντες οι οποίοι συνθέτουν το κόστος διαβίωσης; Είναι τα εισοδήματά τους και ποιο είναι το διαθέσιμο που μένει ,άρα η ακρίβεια και πως καταπολεμάμε και τι έχουμε κάνει εκεί. Είναι ταυτόχρονα το στεγαστικό. Δεν θέλουμε να αποτελεί η απόκτηση μιας στέγης και η πρόσβαση σε μια φθηνή στέγη ανασταλτικό παράγοντα για ένα νέο ζευγάρι να κάνει οικογένεια. Άρα εμέις τι κάναμε και θα πει ο πρωθυπουργός αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα σήμερα, θέλουμε να απελευθερώσουμε διαμερίσματα και θα ρίξουμε λεφτά προκειμένου να μπορούν αρκετά νέα ζευγάρια, νέοι άνθρωποι και όχι μόνο ίσως και με μια διεύρυνση των ηλικιακών κριτηρίων προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε φθηνή στέγη. Αυτό όμως αφορά και άλλους τομείς, συζητάμε για το δημογραφικό. Δεν είναι μόνο το οικονομικό, είναι το οικονομικό αλλά είναι και οι υπηρεσίες που παίζουν ρόλο προκειμένου να ενθαρρύνουν τα ζευγάρια να κάνουν οικογένεια επομένως σε αυτό το πλαίσιο, και εκεί έρχεται το κομμάτι σε σχέση με τον κόσμο της εργασίας. Σας υπενθυμίζω ότι η χώρα μας υστέρα από πολλά χρόνια 500 χιλιάδες ανθρωποι βρέθηκαν πάλι στην απασχόληση. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί έχει να κάνει με την κοινωνική συνοχή αλλά έχει να κάνει και με την οικονομία ευρύτερα. Έχουν δοθεί διευκολύνσεις, και προφανώς οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι μια κατεύθυνση, εκεί θέλουμε να φτάσουμε, και στις τριετίες υπήρξε πέρυσι η σχετική ανακοίνωση ως προς την ενεργοποίησή τους. Επομένως μας ενδιαφέρει ο κόσμος της εργασίας, ο κόσμος και της μισθωτής εργασίας γιατί με ενδιαφέρει και η μείωση του μισθολογικού κόστους προκειμένου να ενισχύσουμε την απασχόληση αλλά να ενθαρρύνουμε και τις επιχειρήσεις και για αυτά θα ακουστούν πράγματα σήμερα. Ένα συνολικό πλαίσιο πολιτικών για να απαντάμε στα ερωτήματα των πολιτών.

Γίνονται πράγματα, αυτά ο κόσμος τα εισπράττει, πρέπει να εξηγήσουμε περισσότερο τι κάνουμε και προφανώς να είμαστε ανοιχτοί και σε προτάσεις και σε ιδέες που μπορούν να ενθαρρύνουν όμως η βασική μας μέριμνα κάθε μέρα είναι για αυτά τα ζητήματα. Νομίζω ότι ο κόσμος σταδιακά θα αρχίσει να βλέπει τη διαφορά γιατί οι παρεμβάσεις που γίνονται και σε αυτά που θα ανακοινώσει σήμερα ο Πρωθυπουργός, είναι μόνιμες και διαρθρωτικές όμως ήδη βλέπουμε κάποια σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, βλέπουμε κάποια ευνοϊκά σημάδια και στην αγορά των ακινήτων και νομίζω ότι αυτά σταδιακά θα βοηθήσουν να απομειώσουμε το βάρος και την επίδραση του πληθωρισμού στα νοικοκυριά και στους συμπολίτες μας.