«Διακηρυγμένος στόχος του υπουργείου Δικαιοσύνης και της ελληνικής κυβέρνησης γενικότερα είναι μέχρι το τέλος της τρέχουσας κυβερνητικής περιόδου να φτάσουμε στο μέσο όρο των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ότι αφορά τον χρόνο απονομής της Δικαιοσύνης» δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας, στους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή στο πλαίσιο της παρουσίας των Παραπολιτικών 90,1 στη ΔΕΘ.

Και πρόσθεσε: «Σημερα για μια τελεσίδικη απόφαση απαιτούνται 1.452 μέρες, ο στόχος στο τέλος της τρέχουσας τετραετίας είναι να γίνουν 637 μέρες όσες είναι και ο μέσος χρόνος των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Κώστα Φραγκογιάννη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, κος Γιάννης Μπούγας, μίλησε στους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή στο πλαίσιο της παρουσίας των Παραπολιτικών 90,1 στη ΔΕΘ.

Αναφορικά με τον χρόνο απονομής της Δικαιοσύνης

Η Δικαιοσύνη είναι ένα μέγεθος κοινωνικό αλλά και ένα οικονομικό μέγεθος κατά συνέπεια οποιαδήποτε παθογένεια στην απονομή της Δικαιοσύνης, και η μεγαλύτερη παθογένεια αυτή τη στιγμή είναι στους χρόνους απονομής της ελληνικής Δικαιοσύνης, επιδρά και στην κοινωνία και ασφαλώς επιδρά και στην εθνική οικονομία.

Διακηρυγμένος στόχος του υπουργείου Δικαιοσύνης και της ελληνικής κυβέρνησης γενικότερα είναι μέχρι το τέλος της τρέχουσας κυβερνητικής περιόδου να φτάσουμε στο μέσο όρο των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ότι αφορά τον χρόνο απονομής της Δικαιοσύνης. Σημερα για μια τελεσίδικη απόφαση απαιτούνται 1.452 μέρες, ο στόχος στο τέλος της τρέχουσας τετραετίας είναι να γίνουν 637 μέρες όσες είναι και ο μέσος χρόνος των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Από 16/9 που αρχίζει το δικαστικό έτος στην Ελλάδα αλλάζουν τα πάντα σε ότι αφορά την οργάνωση και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης με το νέο δικαστικό χάρτη. Ο νέος δικαστικός χάρτης έχει τρεις βασικούς άξονες, ο πρώτος είναι η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας. Παύουμε πλέον να έχουμε δύο δικαστήρια στον πρώτο Βαθμό, Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία.

Ο δεύτερος άξονας είναι η νέα χωροταξία που δημιουργείται σε ότι αφορά τους δικαστικούς σχηματισμούς στη χώρα. 
Δημιουργούμε μεγάλα και δυναμικά δικαστήρια που θα λειτουργούν με δικαστές καθημερινά και παραγωγικά, και ο τρίτος βασικός άξονας είναι ότι αφαιρούμε τη διαχείριση των υποθέσεων των δικαστηρίων από τους δικαστές που δεν είναι δικαιοδοτικό έργο και αυτό το αναθέτουμε στο ΤΑΧΔΙΚ.

Πάμε σε έναν θεσμικό εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης με νέους νόμους και νέες δικονομίες. Έχουμε την εφαρμογή της ψηφιοποίησης όπου υπάρχει συμβατική υποχρέωση της χώρας να ολοκληρωθεί τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2026 και βεβαίως έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα κτηριακών υποδομών που και αυτές υποβοηθούν στην εύρυθμη και ταχύτερη απονομή του δικαίου.