Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Κουμουνδούρου, ύστερα από την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ να προβλέπει πως σε περίπτωση που το 50%+1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής άρει την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο, συγκαλείται έκτακτο συνέδριο.

Συγκεκριμένα, το έκτακτο συνέδριο πραγματοποιείται μέσα σε ένα διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 3 μήνες και, αν ληφθεί απόφαση, εκλέγεται νέος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι οι «100» του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, του προέδρου του κόμματος, την οποία πρωτοβουλία στηρίζει και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος.

Τι προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση μομφής:

«Ο/Η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν είναι βουλευτής. Σε περίπτωση που ο/η πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/την πρόεδρό της. Η απόφαση αυτή της Κ.Ο. χρειάζεται την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο.

Η σύγκληση του εκτάκτου συνεδρίου πραγματοποιείται το πολύ μέσα σε 3 μήνες από τη στιγμή που διατυπώνεται το σχετικό αίτημα».