Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζει αυτή την ώρα από το βήμα της 88ης ΔΕΘ, στο «Βελλίδειο» τον «οδικό χάρτη» για τη χώρα σε μία τριετία από σήμερα, όταν δηλαδή θα ολοκληρώνεται η δεύτερη θητεία της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

«Περάσαμε δοκιμασίες πολλές και διαφορετικές. Εμπόδια ωστόσο που μας έκαναν πιο δυνατούς. Είμαι αποφασισμένος να τιμήσω ξανά την εμπιστοσύνη σας» είπε αναφερόμενος στις κρίσεις που παρουσιάστηκαν, ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

"Η Ελλάδα αλλάζει χρόνο με τον χρόνο", υπογράμμισε, και στάθηκε στις δεσμεύσεις που υλοποιήθηκαν στον ένα χρόνο που μεσολάβησε από την προηγούμενη ΔΕΘ.

«Η Ελλάδα αλλάζει χρόνο με το χρόνο. Πέρσι από το ίδιο βήμα δεσμευόμουν ότι θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα και την πετύχαμε» είπε ο πρωθυπουργός. «Υποσχέθηκα περισσότερους εκπαιδευτικούς και πράγματι έγινε. Είπα ότι θα δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας με καλύτερους μισθούς. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της Εργάνης. Αυξήσαμε το ποσό των εφημεριών των γιατρών…», ανέφερε στη συνέχεια.

"Όποτε χρειάστηκε, δεν διστάσαμε να φορολογήσουμε τα ουρανοκατέβατα κέρδη των εταιρειών, για να προστατέψουμε τους πολίτες από την ακρίβεια, τόνισε ο πρωθυπουργός", ο οποίος παράλληλα, απέρριψε τα περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης και τα περί «κατάρας της δεύτερης τετραετίας», λέγοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί ταχύτατα την υλοποίηση του προγράμματός της.

Ως στόχο της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και την αύξηση της απασχόλησης.

Παράλληλα, τη στροφή στην πράσινη ενέργεια, αλλά και την αντιμετώπιση των παρενεργειών της γρήγορης ανάπτυξης. Προτεραιότητα, η ισορροπημένη οργάνωση του δημόσιου χώρου, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

88η ΔΕΘ - Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο "οδικός χάρτης προς το μέλλον" και οι 9 προκλήσεις

"Οδικό χάρτη προς το μέλλον" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις σημερινές εξαγγελίες του στη ΔΕΘ. Άλλες ήταν οι ανάγκες του 2019 με μια οικονομία να παλεύει να βγει από την εντατική. Άλλες οι παρούσες. Το ζητούμενο είναι η ένταση της Ανάπτυξης και η ισόρροπη κατανομή της.

Οι 9 προκλήσεις που τόνισε ο πρωθυπουργός

1. Η σύζευξη της εθνικής ανάπτυξης με την άνοδο των εισοδημάτων των πολιτών

2. Η αύξηση της απασχόλησης ιδίως στις γυναίκες και τους νέους

3. Η ανάγκη να βελτιώσουμε την παραγωγική και τεχνολογική ωριμότητα στην εργασία

4. Η ακόμα ταχύτερη και δικαιότερη πράσινη μετάβαση

5. Ζητούμενη η αποτροπή παρενεργειών μιας ανάπτυξης και έφερε παράδειγμα σε νησιά με την κρουαζιέρα

6. Ισορροπημένη οργάνωση του δημοσίου χώρου

7. Αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημογραφικού

8. Πρωτόγνωρες πιέσεις από την κλιματική κρίση

9. Το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, και το ταβάνι της αύξησης των κρατικών δαπανών

88η ΔΕΘ - Κυριάκος Μητσοτάκης: "Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός μέχρι τον Απρίλιο του 2027"

"Δεν έχω μαζί μου σάκο με αλόγιστες παροχές", ανέφερε ακόμη, "αλλά μόνο προτάσεις για χρήσιμες και αποτελεσματικές επιλογές".

«Από την 1η Ιανουαρίου 2025 αυξάνονται περισσότερες από 2 εκατομμύρια συντάξεις με βαση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ από 2,2 εώς 2,5% ενώ από τον Απρίλιο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από 830 ευρώ με στόχο να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανέφερε επίσης πως "η αμοιβή των εφημεριών στο ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με 22%, κάτι που οδηγεί σε αύξηση 130 ευρώ. Για τους ένστολους, είπε ότι αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης".

Οι δαπάνες μας για το 2025 αφορούν την Άμυνα (1,6 δις) και στοχευμένες κοινωνικές κατηγορίες (1δις).

Από την έκτακτη εισφορά των διυλιστηρίων αυτό το Δεκέμβριο λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα διατεθούν 243 εκατομμύρια ως έκτακτη ενίσχυση σε 2 εκ. ευάλωτους συμπολίτες μας.

Στο Δημόσιο από την επόμενη Άνοιξη, σχεδόν 700.000 υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες αυξήσεις που θα φτάσουν τα 100 ευρώ το μήνα.

Επίσης διεμήνυσε πως:

1) ενισχύονται με 20 εκατ. τα επιδόματα για νέους γονείς
2) δίνονται κίνητρα για επιχειρήσεις να στηρίξουν εργαζόμενους που κάνουν παιδιά.
3) τα δικαιώματα των τριτέκνων συγκλίνουν με αυτά των πολυτέκνων

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, είπε: «Είναι λάθος η αντιπολίτευση να εξάγει στη δημόσια σφαίρα την δική της ανεπάρκεια», ενώ επισήμανε, πως «τα θαύματα είναι για τους μάγους, στην πραγματική ζωή έχει σημασία η πρόοδος».

88η ΔΕΘ - Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξεκινάει άμεσα το δεύτερο πρόγραμμα "Σπίτι μου" 

Για το στεγαστικό, ο πρωθυπουργός είπε ότι ξεκινάει άμεσα το δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι μου» με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, από το Ταμείο Ανάκαμψης εξασφαλίστηκαν πόροι 400 εκατ. ευρώ για δάνεια έως 20.000 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση.

Επίσης, τόνισε πως οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά διαμερίσματα θα απαλλαγούν για 3 χρόνια από το φόρο ακινήτων.

88η ΔΕΘ - Κυριάκος Μητσοτάκης: "600 εκατ. ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στη χώρα"


Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των αγροτών, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για "μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Τα ποσά αυτά από το 2025 θα επιστρέφονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο".

"Θεσμοθετούμε ένα ευέλικτο σχήμα διαχείρισης κόκκινων δανείων, αγροτών και συνεταιρισμών" είπε και συνέχισε λέγοντας: "Να δρομολογήσουμε με τη στήριξη και των τραπεζών ένα γενναίο πρόγραμμα που θα φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στη χώρα."

Σε ένα "καινοτόμο σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής αδρανών δημόσιων γαιών με επενδυτές που θα αναλάβουν να τις καλλιεργούν με θερμοκήπια, με εξαγωγικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα", αναφέρθηκε επίσης ο πρωθυπουργός.

88η ΔΕΘ - Μητσοτάκης: "250 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση δεκάδων σχολείων"

Αναφερόμενος στα σχολεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε που θα δαπανηθούν 250 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση δεκάδων ιδρυμάτων. "Να το ονομάσουμε «Πρόγραμμα Μαριέττας Γιαννάκου», για να τιμήσουμε μια προσωπικότητα που υπηρέτησε την παράταξη μας με πάθος και αγάπη", τόνισε.

88η ΔΕΘ - Μητσοτάκης: "Θα μπορεί να πάρει κάποιος Golden visa αν επενδύσει 250.000 σε startup, όχισε ακίνητο"

Συνεχίζοντας την ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για:

-κίνητρα για επιχειρήσεις να στηρίξουν εργαζόμενους που κάνουν παιδιά.

-τα δικαιώματα των τριτέκνων συγκλίνουν με αυτά των πολυτέκνων

-κίνητρα για καινοτόμες επιχειρήσεις

-το τέλος χαρτοσήμου θα αποτελεί παρελθόν για πολλές συναλλαγές

Αναφερόμενος στην Golden Visa είπε: «Θα μπορεί να πάρει κάποιος Golden visa αν επενδύσει 250.000 σε startup, όχισε ακίνητο»

Συνεχίζοντας, μιλώντας για τον τουρισμό, ξεκαθάρισε πως, "επιβάλλεται τέλος κρουαζιέρας σε κάθε επιβάτη που αποβιβάζεται σε ελληνικό λιμάνι, μεγαλύτερο σε Μύκονο και Σαντορίνη, μικρότερο σε άλλα νησιά".

88η ΔΕΘ - Μητσοτάκης: "Παίρνω θέση μάχη απέναντι στα κακώς κείμενα"

Στον τελευταίο κύκλο της ομιλίας του είπε: «Αθόρυβα και σταθερά βήματα μιας κοινωνίας που ωριμάζει, μιας κοινωνίας που ξέρει πως θέλει να ζήσει αύριο. Εγώ την εμπιστεύομαι αυτήν την κοινωνία», είπε κα τόνισε πως παίρνει θέσεις μάχης απέναντι στα κακώς κείμενα.

Συνεχίζοντας, διερωτήθηκε «ποιο χέρι είναι ικανό να κρατήσει σταθερό το τιμόνι του εθνικού σκάφους αν όχι αυτό της κυβέρνησης, ενώ έκανε λόγο για "δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με 150 εκατομμύρια που θα πάρουμε ως χώρα".

88η ΔΕΘ - Μητσοτάκης: 51 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για απογευματινά χειρουργεία

Σύντομα θα παρουμε 51 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα τα διαθέσουμε σε δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και θ' ανακουφίσουμε 37.000 συμπολίτες μας που περιμένουν, είπε ο πρωθυπουργός, που αναφέρθηκε και στις πρόσφατες φωτιές, λέγοντας ότι κανένας δεν έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. «Πρώτος εγώ αγανακτώ» είπε, «όταν μια πολιτεία που έσβησε 4.000 φωτιές, πληγώνεται από τη μία που ξέφυγε».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: "Η ΝΔ είναι στην πρώτη γραμμή των μεταρρυθμίσεων, και γι' αυτό είναι η πιο ανθεκτική κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. Έχουμε μπροστά μας πάνω από 1.000 μέρες καθαρού, ανοιχτού πολιτικού χρόνου, για να υλοποιήσουμε όλες τις δεσμεύσεις, υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι η ΝΔ κράτησε τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πέτυχε σημαντικές νίκες και στάθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας".

Δείτε φωτογραφίες από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ


6304352
6304347
6304346
6304353
6304387
6304390
6304079
6304080
6304088
6304094
6304107
6304116
6304120
6304122



Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού