Μαραθώνια η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη να και αρχικά υπήρχαν πληροφορίες ότι θα γινόταν στις 20:00 το βράδυ. Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, θα ακολουθήσει συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή για το εαν η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής θα είναι μυστική ή όχι.

Αποτέλεσμα της συζήτησης ήταν 86 να ταχθούν υπέρ της ανοιχτής ψηφοφορίας, 122 υπέρ της μυστικής ψηφοφορίας, ενώ 4 δήλωσαν "παρών".

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης,αποχώρησε πριν λίγο από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, λέγοντας ότι θα επιστρέψει όταν αποφασίσουν πως θα διεξαχθεί η ψηφοφορία, η οποία θα γίνει αύριο.

Να σημειωθεί ότι για να περάσει η πρόταση μομφής απαιτούνται 148 «Ναι» επί των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και όχι επί των παρόντων.

Ο Στέφανος Κασσελάκης κήρυξε πόλεμο κατά των φατριών, οι οποίες, όπως είπε, «δεν άφησαν τον Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει το κόμμα, ενώ κατάφερε να αλλάξει τη χώρα», υποστηρίζοντας πως υπάρχει «ένα σύστημα που έχει φτιαχτεί ακριβώς για να μην αλλάξει τίποτα και να είναι ικανοποιημένοι».

 Δριμεία επίθεση της Όλγας Γεροβασίλη κατά του Στέφανου Κασσελάκη

Οξύτατη επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, η Όλγα Γεροβασίλη. Η αντιπρόεδρος της Βουλής απευθυνόμενη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ του είπε μεταξύ άλλων ότι «είσαι πολύ μικρός και νεόφερτος για να μιλάς για τη δική μας ιστορία» ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας της είπε ότι «λάθη πολιτικής και πολιτικών σχεδιασμών συγχωρούνται, αλλά το να πορεύεσαι χωρίς ήθος και αξίες δεν συγχωρείται».

«Μόνη λυτρωτική λύση είναι να πάμε σε νέες εκλογές Προέδρου» υπογράμμισε ακόμη η κυρία Γεροβασίλη. ενώ υποστήριξε ότι «απειλές, διχασμό, απρέπεια, κακία ακούσαμε σήμερα από τον Πρόεδρο. Ακούσαμε και προσβολές. Δεν έχουν αυτά σχέση με τις αξίες της Αριστεράς. Το νέο, σημείωσε στην παρέμβασή της, δεν είναι ηλικιακό. Είναι ιδεολογικό».

Δείτε σημεία από την ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη
  1. Λάθη πολιτικής και πολιτικών σχεδιασμών συγχωρούνται, αλλά το να πορεύεσαι χωρίς ήθος και αξίες δεν συγχωρείται.
  2. Ακούμε για ενότητα, σύνθεση, υπευθυνότητα κλπ. αλλά τα εννοούμε όλα αυτά;
  3. Απειλές, διχασμό, απρέπεια, κακία ακούσαμε σήμερα από τον Πρόεδρο. Ακούσαμε και προσβολές.
  4. Δεν έχουν αυτά σχέση με τις αξίες της Αριστεράς.
  5. Το νέο δεν είναι ηλικιακό. Είναι ιδεολογικό.
  6. Χωρίς τις ίδιες αξίες και χωρίς σεβασμό τίποτα δεν μπορεί να είναι νέο.
  7. 800 «εγώ» είχε η ομιλία του Προέδρου και ελάχιστα «εμείς».
  8. ⁠Αμετροέπεια να λέει ο Πρόεδρος ότι έλιωσε σόλες στη χώρα έναν χρόνο, όταν εμείς έχουμε λιώσει χρόνια πολλά σόλες γι αυτό το κόμμα και από ένα μικρό κόμμα έγινε κυβέρνηση.
  9. ⁠Στο Συνέδριο ποτέ δεν υποχώρησα. Το Συνέδριο αποφάσισε να μην γίνουν εκλογές. Πολλά από εκείνα που είχα επισημάνει τότε ισχύουν δυστυχώς και σήμερα. Σεβάστηκα την απόφαση του Συνεδρίου και δήλωσα ότι θα δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών ενωμένοι.
  10. Στον νομό μου στην Άρτα είχαμε το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα αντίθετα με πολλούς άλλους νομούς και ακούσαμε σήμερα ότι δεν κάναμε τίποτα στις εκλογές.
  11. Μόνη λυτρωτική λύση να πάμε σε νέες εκλογές Προέδρου.
Τι προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση μομφής:

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Κουμουνδούρου, ύστερα από την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ να προβλέπει πως σε περίπτωση που το 50%+1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής άρει την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο, συγκαλείται έκτακτο συνέδριο. 

Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής θα διεξαχθεί στις 20.00 μ.μ.

Συγκεκριμένα, το έκτακτο συνέδριο πραγματοποιείται μέσα σε ένα διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 3 μήνες και, αν ληφθεί απόφαση, εκλέγεται νέος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι οι «100» του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, του προέδρου του κόμματος, την οποία πρωτοβουλία στηρίζει και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος.

«Ο/Η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν είναι βουλευτής. Σε περίπτωση που ο/η πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/την πρόεδρό της. Η απόφαση αυτή της Κ.Ο. χρειάζεται την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο.

Η σύγκληση του εκτάκτου συνεδρίου πραγματοποιείται το πολύ μέσα σε 3 μήνες από τη στιγμή που διατυπώνεται το σχετικό αίτημα».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Χρήστος Σπίρτζης μπήκε στην αίθουσα μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Μια κίνηση η οποία είναι ενδεικτική της μη αναγνώρισης του και της απαξίας που δείχνει ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπο του Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ.