Η υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, μίλησε στους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Θανάση Φουσκίδη στο πλαίσιο της παρουσίας των Παραπολιτικών 90,1 στη ΔΕΘ.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η κυβέρνηση χρηματοδοτεί ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα από ευρωπαϊκούς πόρους 300 εκατομμυρίων. Είναι ανοιχτό αυτό το πρόγραμμα και θα είναι ανοιχτό γιατί δώσαμε παράταση μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου προκειμένου οι επιχειρήσεις αυτές να μετουσιώσουν το ερευνητικό αποτέλεσμα σε προϊόντα και υπηρεσίες».

«Μέχρι 2 εκατομμύρια μπορεί να πάρει μια σύμπραξη. Είναι πάνω από 400 οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη υποβάλλει για να χρηματοδοτηθούν και περιμένουμε τις αιτήσεις για τις επιχειρήσεις οι οποίες συνεργάζονται με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά μας κέντρα. Πέραν όμως αυτού να πω ότι και με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός, είναι πόροι άνω των 345 εκατομμυρίων ευρώ, είναι επιπλέον χρήματα τα οποία ενισχύουν τα ερευνητικά μας κέντρα με καινούργιες υποδομές, καινούργια εργαστήρια» συμπλήρωσε.

«Για την τεχνητή νοημοσύνη υποστήριξε ότι «μιλάμε για μια κοσμογονία η οποία όμως αποτελεί και έναν μοχλό ανάπτυξης της χώρας για την επόμενη μέρα γιατί έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες διακεκριμένους οι οποίοι και στα ερευνητικά κέντρα και στα πανεπιστήμια τρέχουν προγράμματα. Αυτά τα προγράμματα παράγουν συγκεκριμένα λογισμικά, για παράδειγμα μια και μιλάμε για την τεχνητή νοημοσύνη η οποία επιτρέπει στους πολίτες να καλυτερεύσουν τη ζωή τους και βεβαίως βοηθούν και σε καίρια ζητήματα όπως είναι η υγεία. Η τεχνητή νοημοσύνη μας βοηθά σε εξατομίκευση των θεραπειών», υποστήριξε.

«Τρέχουμε αυτούς τους διαγωνισμούς με το Ταμείο Ανάκαμψης και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του΄25 θα έχουμε ενισχύσει σημαντικά μια προσπάθεια την οποία κάνουν οι Έλληνες επιστήμονες», κατέληξε.